Foto: Publicitātes foto
Lai arī cik ļoti dažreiz gribētos filmu ļaundarus paņemt aiz pleciem un "iekratīt" viņos kaut mazu drusciņu veselā saprāta, nevar noliegt, ka bez šiem personāžiem kinolentes zaudētu asumu. Taču arī ļaundari atšķiras – kamēr vienus ne acu galā nevaram paciest, citiem jūtam līdzi no visas sirds un nevaram sagaidīt, kad tiksimies no jauna. Šoreiz parunāsim vairāk par tiem otrajiem – personāžiem, kuri caur savām dažbrīd nosodāmajām rīcībām īpaši piesaistījuši skatītāju uzmanību.

Katram ļaundarim ir savs stāsts, filozofija par sevi, dzīvi un cilvēkiem mums apkārt. Vai arī tev ir kāds mīļākais filmu ļaundaris, kurš patiesībā nav tik slikts, kā viņu daudzi mālē? Padalies komentāru sadaļā!

Betmena ienaidnieks – Džokers

Ja esi kaut reizi iepazinies ar Betmena stāstu, zini, kas ir Džokers. Kamēr fani diskutē par to, kuram aktierim Džokeru izdevies atveidot vislabāk, nevar nepieminēt pēdējo veikumu, kuru kinopasaule ieraudzīja, – Toda Filipsa filmu "Joker", kas ir pazīstamā Betmena stāsta prīkvels un vēsta, kā Džokers kļuvis par ļaundari un Betmena lielāko ienaidnieku. Šī filma iet dziļāk un šķetina personāža jūtu pasauli, atklājot, kāpēc viņš kļuvis par tādu varoni, kādu to pazīstam.

Filma vēsta par Artūru Fleku – neizdevušos komiķi, kurš, tērpies klauna kostīmā, klīst pa Gotemas pilsētu un nemitīgi sastopas ar vardarbību. Fleks pamazām zaudē veselo saprātu, transformējoties par ļaundari Džokeru.

Šīs filmas noskatīšanās daudziem likusi apšaubīt, vai tiešām Džokeris ir tik ļauns, kā arī vairāk just viņam līdzi. Kā pēc pirmizrādes raksturojuši kritiķi, Hoakinss Fīnikss, kurš iejūtas galvenā varoņa lomā, ļaunajam komiksu varonim ir piešķīris jaunu seju.

Šarpeja Evansa no "High School Musical"

Ambicioza? Jā. Talantīga? Jā. Ja Šarpeja nedaudz piestrādātu pie attieksmes jautājuma, šī meitene uzreiz varētu sasniegt lielas lietas! Taču reizēm pat ir grūti Šarpeju vainot pie viņas izdarībām un neģēlībām. Viņa dienu un nakti centās būt labākā, bet beigās tāpat galvenā loma ziemas mūziklā tika uzticēta Garielai Montesai. Diemžēl, bet tāds nu ir šovbizness.

Dr. Ļaunums no "Austin Powers"

Lielākajai daļai ļaundaru azotē slēpjas kāds drūms stāsts, pārdzīvojumi, kas visu labo pārvērtuši naidā un dusmās. Tas gan noteikti nav stāsts par Dr. Ļaunumu, kurš visu laiku perina kādu draudīgu plānu, kas ļautu viņam kļūt par visas pasaules nabu. Ļaundaris ar skūto galvu, šķiet, izbauda visas neģēlības, taču tieši minimālās manieres un dažubrīd savdabīgās rīcības padarījušas viņu par iemīļotāko "Ostina Pauersa" franšīzes varoni.

Šī varoņa šarms meklējams faktā, ka viņš nebūt nav no nopietnākajiem personāžiem. Vēstīts, ka Dr. Ļaunums veidots pēc Ernsta Stavro Blofelda līdzības, ar kuru iepazināmies kārtējā Džeimsa Bonda filmā. Nenoliedzami, Dr. Ļaunums ir daudz nenopietnāka un bērnišķīgāka versija šim izdomātajam personāžam.

Džūlzs un Vinsents no "Pulp Fiction"

Ja reiz kādus varoņus nav iespējams atdalīt, tad tie ir Džūlzs un Vinsents no "Lubenes" ("Pulp Fiction"), jo abu varoņu personības visspilgtāk izceļas, kad vīri ir kopā. Ir teju neiespējami neiemīlēt šo duetu, ņemot vērā, ka abi tik ļoti izbauda visu sev uzdoto uzdevumu procesu. Protams, labāk nesēdēt mašīnas aizmugurējā sēdeklī, kamēr Vinsents un Džūlzs metušies spraigās diskusijās. Tiem, kas filmu redzējuši, zina, cik bēdīgi šāds brauciens beidzās nabaga Mārvinam.

Kamēr tu esi viņu pusē, Vinsentu un Džūlzu varētu saukt par ļoti labu kompāniju, ar kuru pavadīt savu brīvo laiku – viņi uzturēs sarunu un, protams, var padalīties arī ar kādu ieteikumu uz deju plača. Šeit, protams, vēlreiz jāuzsver, ka svarīgi pat vismazākajā mērā nekļūt par viņu ienaidnieku.

Patriks Beitmens no "American Psycho"

"Amerikāņu psihopāts" nav no viegli skatāmajām filmām. Tiesa, Kristiāna Beila pārkāpšana varoņa Patrika Beitmena kurpēs ir nepārspējama, to ir bauda apbrīnot. Nenoliedzami, varoņa uzvedība ir vardarbīga un kopumā vispār ārkārtīgi dīvaina, taču stāsts arī atklāj iemeslu, kāpēc viņš ir tieši šāds. Patriks nepagurdams cenšas iejusties starp citiem sabiedrības locekļiem, un ar šo vēlmi var identificēties arī daudzi skatītāji. Protams, kad virsroku ņem Patrika agresīvā un neadekvātā puse, šo aspektu ir diezgan viegli aizmirst.

Lietas gan nedaudz uzlabojas brīdī, kas skatītājs saprot – Patriks nevienu cilvēku nav nogalinājis, un rādītais bijis tikai viņa iztēles auglis. Jāteic gan, ka šī filma vēl aizvien daudziem nedod mieru, jo daudzas lietas tomēr tajā bija ārkārtīgi dīvainas. Piemēram, kādēļ neviens no apkārtējiem tikpat kā nereaģē uz viņa neparasto uzvedību? Kāda tam visam ir nozīme? Jautājumu ir daudz, un atbildes uz tiem būs vien jāmeklē, filmu skatoties vairāk nekā vienu reizi.

Tailers Dērdens no "Fight Club"

1999. gada filmā "Cīņas klubs" mēs sekojam vientuļajai, izdegušajai un dzīves bezjēdzības notrulinātajai bezvārda baltajai apkaklītei, kas tiek ievilkts vardarbības un konfliktu pasaulē. Par to "paldies" viņam jāsaka nevienam citam kā ziepju pārdevējam Taileram Dērdenam, kuru filmā atveidoja Breds Pits. Jau pirmajā brīdī ar viņu iepazīstoties, ir skaidrs, ka te nekāda sekošana noteiktumiem nebūs – viņš cilvēkus stumdīs, grūstīs un radīs haosu, lai tikai viņi atklātu savas īstās identitātes.

Neskatoties uz anarhiju un Dērdena lielu apetīti visu jaukt un brucināt, skatītāji tomēr jūt viņam līdzi un cer, ka varonim izdosies uzvarēt cīņu pret korporatīvo ļaunumu. Vairāk par filmu lasi šeit.

Rauls Silva no "Skyfall"

Foto: Vida Press

Kā mēs redzam Džeimsa Bonda kinolentē "Skyfall", ir vajadzīgs lielisks ļaundaris, lai kļūtu par varoni. Un Rauls Silva ir tieši šāds ļaundaris. Viņa perfekti izstrādātā stratēģija, neatvairāmā harisma un maigais smaids spēj atbruņot visus, ar kuru viņa ceļi krustojas. Ņemot vērā, ka tieši šo pašu stratēģiju izmanto arī aģents 007, filma pārtop vēl interesantākā kinomākslas darbā. Viņa ārējais izskats piesaista uzmanību, kamēr ciniskā atriebība virza katru viņa soli.

Loki no "Thor"

Kad 2011. gadā uz ekrāniem nonāca "Marvel" filma "Tors", nebija divu domu, ka lielu iespaidu uz skatītājiem atstāts galvenais varonis – muskuļu kalns ar plīvojošajiem matiem. Taču, izrādījās, ka skatītāju sirdis izdevās tikpat veiksmīgi nozagt mazākajam Tora brālim Loki. Viņš turpināja iekarot simpātijas arī citās filmas, tostarp "Atriebēji" un "Tors 2".

Ja parasti ļaundaru rīcības ir apšaubāmas un nepieņemamas jau pašā saknē, tad Loki varētu saukt par varoni ar saviem mīnusiem. Viņš juta, ka var kļūt par varenu leģendu, taču ģimenes locekļi viņu nostūma malā. Nesaktoties uz bēdīgo situāciju, kurā viņš nonācis, Loki neatmet ar roku iespējai pārņemt varu savās rokās. Viņš iemeso neatlaidību, pēc katras neveiksmes ceļoties un mēģinot vēlreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!