Foto: Kadrs no video
Piekritīsiet taču, ka mēs ejam uz tādu sabiedrību, kas izprot jēdzienus "zero waste", "veselīgs dzīvesveids", "videi draudzīgs", ne tā? Jāteic gan, ka filmu maratons noteikti nebūs labākais palīgs sevis uzturēšanai fiziskajā formā (ja vien tās neskatīsies, atrodoties uz skrejceliņa), taču pabarot prātu ar vērtīgu informāciju arī laiku pa laikam ir svarīgi. Turklāt redzētajam var būt liela ietekme, lai mainītu dzīvesveidu un uzskatus kopumā. Lūk, 10 filmas, kurās uzzināsi daudz jauna par interesantiem veselības pētījumiem, alternatīvu pasaules skatījumu, tendencēm, skandāliem un daudz ko citu.

"The Game Changers" (2018)


Ja esi apsvēris iespēju izmēģināt vegānu vai augu izcelsmes diētu, tad doma, ka vegāni patērē mazāk olbaltumvielu un svarīgu vitamīnu, droši vien rada bažas. Un arī, ja ir iespaids, ka veģetārieši nevar uzaudzēt muskuļus, šī kinolente dzelžainajā pārliecībā varētu viest korekcijas.

Filmā "The Game Changers", ko ierunā bijušais kultūrists un aktieris Arnolds Švarcenegers, tiek pētīta gaļas nozare. "Game Changers" izmanto arīdzan zinātniskus pētījumus (ar pilnām atsaucēm un pievienotajām tīmekļa vietnēm), lai parādītu, ka vegāns uzturs nodrošina tikpat daudz olbaltumvielu kā gaļas saturs.

Filmas autori uzsver, ka gan pagātnē, gan mūsdienās ir arī tādi profesionālie cīkstoņi, kuru uzturā ir tikai augu izcelsmes produkti, tāpēc filmas veidotāju mērķis ir saprast, kā augu enerģija padara cīkstoņus tik spēcīgus. Proti, filma atspoguļo augu izcelsmes uztura labvēlīgo ietekmi uz cilvēka atveseļošanos un fizisko sagatavotību jebkurā vecumā.

"The Mind, Explained" (2019)

Šī mini dokumentālā filma iedalās tēmās, ar kurām šodien saskaras sabiedrība Amerikā, piemēram, rasu plaisa, DNS rediģēšana un citi. Filmu ierunā Emma Stouna, kas iedziļinās cilvēka smadzenēs notiekošajā, pētot dažādas funkcijas, piemēram, atmiņu veidošanos un saglabāšanu, sapņošanu, psihodēliskās narkotikas un garīgās veselības problēmas, piemēram, trauksmi.

"Bikes vs. Cars" (2015)

"Bikes vs. Cars" attēlo globālo krīzi, par kuru mēs visi ļoti labi zinām, ka mums ir jārunā: klimats, zemes resursi, pilsētas, kur galvenais pārvietošanās līdzeklis ir automašīna. Tieši velosipēds ir lielisks rīks pārmaiņām, lai uzlabotu savu veselību, vienlaikus samazinot vides piesārņojumu, tam par iemeslu ir pienācis laiks noskatīties filmu "Velosipēdi pret automašīnām".

2015. gadā tapušās dokumentālās filmas autori stāsta, kas nepieciešams, lai pārvietošanās ar velosipēdu būtu droša, tāpat uzskaitītas grūtības, ar kurām bieži saskaras velo aktīvisti, un, visbeidzot, nosauktas daudzās priekšrocības, ko sniedz šī dzīvesveida pieņemšana. Tas nenotiek bez šķēršļiem, taču atalgojums var būt milzīgs, uzskata filmas veidotāji.

"Rotten" (2017)

Daļa pēc šīs filmas noskatīšanās pilnīgi noteikti aizdomāsies par savu nākamo maltīti! Dokumentālās filmas autori pēta pārtikas un lauksaimniecības piedāvājumu un pieprasījumu ASV, izklāstot, ka veids, kā tiek audzēta, ražota un ēsta pārtika, nav ilgtspējīgs. Daudzi amerikāņi nezina, no kurienes nāk viņu pārtika un ar ko tā ir piesārņota, kā arī lauksaimnieki nespēj sekot līdzi amerikāņu patērētāju prasībām, vēsta filmas veidotāji. Tas liek domāt, ka patērētāji cenšas saprast, no kurienes nāk viņu pārtika un kā ēst apzinātāk, izvēloties labāku patēriņa izvēli.

"The Truth About Alcohol" (2016)

Kad Apvienotajā Karalistē tika ieviestas jaunas vadlīnijas, kurās ieteikts vīriešiem mazāk lietot alkoholu (samazinot to līdz sešām pintēm alus nedēļā, tikpat, cik ieteicams sievietēm), ārsts Džavids Abdelmoneims nolēma noskaidrot patiesību par alkoholu! Smieklīgajā, taču informatīvajā dokumentālajā filmā viņš apšauba, kādi ir alkohola lietošanas riski veselībai, kāpēc daži cilvēki apreibinās ātrāk, kā arī daudz ko citu.

"What The Health" (2017)

"Cowspiracy" ir 2015. gada dokumentālā filma, ko producējis Leonardo Dikaprio, un tā ir kļuvusi par vienu no populārākajām veselības tēmai veltītajām dokumentālajām filmām vietnē "Netflix". Filmas autori pētīja globālās pārtikas ražošanas ietekmi uz ekoloģiju. Slavenās dokumentālās filmas komanda atgriezās ar 2017. gada filmu "What The Health".

Šoreiz komanda koncentrējusies uz to, kā uzturs ietekmē vispārējo veselību, un ļaunprātīgajiem uzņēmumiem, kas nodarbojas ar neveselīgas un nevēlamas pārtikas un gaļas produktu reklamēšanu. Lai gan atsevišķi kritiķi "What The Health" nodēvējuši par vegānu propagandu, tā tomēr iedziļinās tādās būtiskās tēmās kā antibiotiku rezistence un pārtikas rūpniecības finansiālās intereses.

Heal (2017)


"Heal" pēta Amerikas veselības aprūpes stāvokli. Šīs dokumentālās filmas veidotāji uzsver, ka amerikāņi hroniski ir stresa stāvoklī, tāpēc viņu imūnsistēma ir apdraudēta. Ja sabiedrība iemācīsies izprast šo saikni, tad varēs labāk novērst, ārstēt un pārvaldīt savu veselību, teikts dokumentālajā filmā. Eksperti ar medicīnisku, psiholoģisku, garīgu un homeopātisku pieredzi izklāsta, ko Amerika dara nepareizi, un piedāvā veidus, ko darīt, lai panāktu uzlabojumus.

"The End Game" (2018)

Mēs visi agrāk vai vēlāk mirsim, bet lielākā daļa pasaules baidās no nāves. "The End Game" cenšas mainīt skatītāja priekšstatus par bailēm no nāves, virzot ikvienu uz pieņemšanu un mieru. 40 minūtes garajā dokumentālajā īsfilmā tiek atspoguļots, kā speciālisti un slimnīcas personāls palīdz pacientiem un viņu ģimenes locekļiem sadzīvot ar domu, ka reiz kāda diena mums būs pēdējā.

"A User's Guide to Cheating Death" (2017)


Albertas Universitātes profesors Timotijs Allens Kolfīlds apspriež, kā uzņēmumi gūst labumu no cilvēku vēlmes izskatīties un justies jauneklīgākiem, izmantojot modernus labsajūtas produktus, "iedarbīgas" diētas, kosmētiskās procedūras un daudz ko citu. Lai gan Kolfīlds izmanto humoru, lai atklātu šo mārketinga taktiku, kuras mērķis ir uzturēt cilvēka jaunības eliksīru "nemirstošu", šī sešu daļu dokumentālā filma ir informatīva, kas liek iedziļināties plašākās labsajūtas un skaistumkopšanas industrijas ētikas jautājumos.

"Cowspiracy" (2014)


Šokējoša dokumentālā filma, kas atklāj gaļas industrijas patiesās krāsas, proti, tās ietekmi uz globālo sasilšanu, ūdens un meža resursu izsīkumu, dzīvnieku sugu, kā arī okeāna iemītnieku izzušanu.

Apkopojumā izmantota informācija no Ilvas Bekmanes bloga (bioblogs.lv), kā arī portāla "Prevention".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!