Foto: Vida Press
Ja lielajām Holivudas zvaigznēm uzdotu jautājumu, cik varoņu kurpēs dzīves laikā kāpuši, ļoti iespējams, visus viņi nemaz nespētu nosauktu. Pavisam cits stāsts ir par zināmākajām un daudziem arī pašām pirmajām lielajām lomām, kas viņiem ļāva savu vārdu ar lielo burtu ierakstīt kino pasaules grāmatā. Tās var salīdzināt ar sava veida zīmogu, kuru, pat ja vēlētos, paša aktiera spēkos nebūtu izdzēst.

Puisis, kurš skrēja, skrēja, skrēja

"Forrest Gump" pēc iznākšanas 1994. gadā strauji kļuva par neatņemamu populārās kultūras daļu, un tās ainas, citātus, tēlus vai mākslinieciskos paņēmienus joprojām ierindo dažādos "visu laiku labākais" sarakstos. Filmā galvenais varonis, vientiesīgais Forests Gamps, neapzināti vai negribīgi nokļūst būtiskos vēsturiskos notikumos, taču kinolentes kodolu veido vēstījums par mīlestību un labestību.

Foto: Vida Press

Šīs filmas centrā – neviens citā kā Toms Henks, kurš par savu veikumu tika apbalvots ar "Oskaru". Lai gan šobrīd viņa vietā nevaram iedomāties nevienu citu kinozvaigzni, Henks nebija filmas veidotāju pirmā izvēle. Pirms tam no Gampa lomas atteicās Čevijs Čeiss, Bils Marejs, kā arī Džons Travolta, kurš pēcāk šo lēmumu nosauca par lielu kļūdu.

Viena no ikoniskākajām filmas ainām ir Gampa lielais skrējiens. Ja nebūtu Henksa, ļoti iespējams, mēs to nemaz nebūtu redzējuši, jo tieši viņš un režisors par to samaksājuši no savas kabatas. Kā intervijā "In Depth With Graham Bensinger" atklājis Henks, studijas ieskatā iecere bijusi pārāk dārga, taču režisors Zemeks uzstāja, ka šī aina filmai ir vajadzīga kā cilvēkam ūdens. Vairāk lasi šeit.

Valšķīgā skaistule

Foto: Publicitātes foto

Filma "Jaukā sieviete" ("Pretty Woman") pirmizrādi piedzīvoja 1990. gadā un par Holivudas zvaigzni padarīja tobrīd 22 gadus veco rudmati Džūliju Robertsu. Mūsdienās jautājums "Kas ir Džūlija Robertsa?" šķiet visnotaļ absurds, taču deviņdesmito gadu sākumā viņa patiešām bija visnotaļ nezināma aktrise, un tieši prostitūtas Vivjenas loma sagrieza Robertsas dzīvi kājām gaisā. Laikmetīgajā Pelnrušķītes stāstā Robertsas valšķīgā ielasmeita Vivjena nejauši satiek izskatīgo, turīgo uzņēmēju Edvardu (Ričards Gīrs). Viņš nolīgst Vivjenu par 3000 dolāriem uz vienu nedēļu platoniskām attiecībām.

Par Vivjenas lomu Robertsa saņēmusi "Zelta globusa" balvu kā labākā aktrise komēdijā vai mūziklā un tikusi nominēta "Oskara" balvai kategorijā "Labākā aktrise". Vai šī bijusi viņas visu laiku labākā loma? Par gaumi nestrīdas, taču Robertsas lielisko tēlojumu sarakstu iespējams papildināt ar tādām kinolentēm kā "Notinghila", "Gultā ar ienaidnieku", "Monas Lizas smaids", "Ēd, lūdzies, mīli" u.c.

Foto: AP/Reuters/Scanpix

Par vēl citām Robertsas lomām, kurās viņa iejutusies ļoti veiksmīgi, lasi šeit.

Pludmales dievs sarkanajos šortos

Foto: Vida Press

"Pludmales patruļa" ("Baywatch") bija viens no deviņdesmito gadu kulta seriāliem, kurš pa laikam bija redzams daudzu mājsaimniecību televizoru ekrānos. Visi kā viens bija slaidi, trenēti un velnišķīgi simpātiski, taču starp vīriem īpaši izceļams Deivida Haselhofa atveidotais Mičs Behenons, kurš nesmādēja jošanu pa pludmali savos apspīlētajos, sarkanajos šortiņos.

Haselhofa aktiera karjerā bijuši divi lieli projekti – iepriekš minētā "Pludmales patruļa" un seriāls "Ceļojošais burņinieks" ("Knight Rider"). Lai gan arī otrajā minētajā bija ko redzēt, tomēr starp Miču un Haselhofu skatītāju acīs liekama vienādības zīme. To, ka aktieris no lomas nespēj turēties pa gabalu, apliecina arī fakts, ka viņš uz īsu brīdi paviesojas 2017. gada filmā ar tādu pašu nosaukumu kā leģendārajam seriālam.

No pasažieres par varoni

Foto: Vida Press

Filma "Ātrums" ("Speed") skatītājus pārsteidza nesagatavotus. Tā bija un vēl aizvien ir lieliska filma, kurā jauniņais Kianu Rīvss un lielai daļai toreiz svešā Sandra Bulloka Annijas Porteres lomā centās kontrolēt lielā ātrumā braucošo autobusu, kurā uzstādīts spridzeklis.

Tā kā šī filma Bullokai nesa pasaules atpazīstamību, viņa nolēma piedalīties arī turpinājumā, kamēr Rīvss, zinot, kāds liktenis mēdz piemeklēt augsti vērtētu filmu turpinājumus, nolēma sasniegto neaizēnot ar vēl vienu kinolenti. Un tur viņam izrādījās taisnība – "Ātrums 2" saņēma pamatīgu kritikas birumu. Filma saņēma astoņas "Zelta avenes" nominācijas, kuras ik gadu piešķir neveiksmīgākajiem kinodarbiem. Vienu no balvām "Ātrums 2" arī saņēma, oficiāli kļūstot par 1997. gada sliktāko sīkvelu.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielās kritikas dēļ Bulloka pēcāk atklājusi, ka nekad vairs nefilmēsies kādā "Ātrums" turpinājumā. Lai arī cik savdabīgi tas neizklausītos, filma un loma, kas Bullokai ļāva uzmirdzēt pie Holivudas debesīm, beigu beigās viņai atstājusi netīkamu pēcgaršu.

Siržu lauzējs Daniels

Foto: Shutterstock

Kad izskan Hjū Granta vārds, uzreiz prātā uzaust vairākas romantiskās komēdijas, no kurām priekšgalā izvirzās stāsti par kolorīto Bridžitu Džounsu. Starp citu, filmu sērijas pirmā daļa "Bridžitas Džounsas dienasgrāmata" aprīlī svin 20. dzimšanas dienu! Tajā Grants atveido perfekto Danielu Klīveru, kurš galvenās varones sirdi dala ar Kolina Fērta atveidoto Marku Dārsiju. Kā zināms, Klīvers beigās neizrādās nemaz tik labs puisis – viņš Bridžitu nokrāpj un nojauc viņas prātā uzbūvēto sapņu pili.

Viena no atmiņā pieliekošajām pirmās kinolentes epizodēm ir Klīvera un Dārsija kautiņš, kam sākotnēji vajadzējis izskatīties ļoti karstasinīgam, pat dzīvnieciskam, plēšot nost kreklus. Fērts atklājis, ka, apgūstot sitienu prasmes, abi sapratuši – pēdējo reizi kāvušies 10 gadu vecumā, un tas kautiņš pielīdzināms bērnudārznieku līmenim. Tieši tāpēc šķitis tikai loģiski viņu dueli pārnest daudz bērnišķīgākā līmenī, nekā plānots.

Granta labāko filmu sarakstā ir "Notinghila", "Mūzika un vārdi", "Lācēna Padingtona piedzīvojumi 2" u.c. Lai gan sev uzlikto romantisko komēdiju zīmogu viņam neizdzēst, 2019. gadā portālam "Hollywood Reporter" aktieris dalījies sajūtās, ka vairs nav piemērots galvenā varoņa lomām šāda žanra darbos. "Esmu pārāk vecs, neglīts un resns," izteicies Grants.

Īpašā FIB aģente

Foto: Vida Press

Savulaik milzu popularitāti iemantojušajā seriālā "X-Files" ("X-faili: Slepenās lietas") tā pa īstam iepazināmies ar aktrisi Džilianu Andersoni, kas atviedoja īpašo aģenti Danu Skalliju. Par darbu šajā projektā viņa saņēmusi arī vairākas balvas, starp kurām ir gan "Emmy", gan "Zelta Globusa" statujas. Andersones tēls pat radījis "Skallijas efektu". Savulaik tā nodēvēts fenomens, kad jaunas sievietes, seriāla iedvesmotas, izvēlējušās veidot karjeru zinātnē un medicīnā.

Intervijā "Backstage" Andersone atzinusi, ka viņas ceļš uz panākumiem nebija rozēm kaisīts – viņas aģenti jau bija gatavi ar jauno sievieti lauzt līgumu, taču kādas atlases producents pierunājis viņus ar šo soli nesteigties. "Divus, trīs mēnešus vēlāk manās rokās bija "X-failu" scenārijs," atklājusi aktrise.

Ja vēlies paskatīt kādu no pēdējiem Andersones veikumiem, ielūkojies straumēšanas platformas "Netflix" seriāla "Kronis" ceturtajā sezonā, kurā viņai ir viena no galvenajām lomām – Andersone tēlo kādreizējo Lielbritānijas premjerministri Mārgaretu Tečeri.

Septiņas reizes vienā lomā

Foto: AFP/Scanpix

Ņemot vērā, ka Šons Konerijs leģendārā aģenta Džeimsa Bonda kurpēs kāpa septiņās dažādās filmās, šķiet, ka viņam pašam šī loma tīri labi gāja pie sirds. 1962. gadā viņam pirmo reizi izdevās "salauzt" lielos ekrānus un izmēģināt spēkus Džeimsa Bonda tēlā filmā "Dakters Nē". Sākotnēji Bonda "tēvs" Īans Flemings nav bijis īpaši priecīgs par Konerija izvēli Bonda lomai. Viņš tur labprātāk gribējis redzēt Keriju Grantu. Viņa domas pilnībā mainījušās pēc minētas filmas noskatīšanās, nosaucot Koneriju par ideālu Bonda atveidotāju.

Kā aģents 007 viņš mirdzējis tādās filmās kā "No Krievijas ar mīlestību" (1963), "Zelta pirksts" (1964), "Zibenslode" (1965), "Tu dzīvo tikai divreiz" (1967) un "Dimanti ir mūžīgi" (1971), kā arī filmas "Zibenslode" pārstrādātajā versijā "Nekad vairs nesaki nekad " (1983). Lai gan daudzi uzskatīja, ka Konerijs pēc šīm filmām nekad nebūs spējīgs izbēgt no tik spēcīga tēla, viņš pierādīja pretējo. 1987. gadā par lomu filmā "Neaizskaramie" aktieris nocēla "Oskaru" deguna priekšā pašam Kevinam Kostneram.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starp citu, Konerijs atteicās no slavenās burvja Gendolfa lomas atveidošanas "Gredzenu pavēlniekā". Kas to zina, ja viņš būtu piekritis, iespējams, šī loma popularitātes ziņā būtu pietuvojusies pašam Džeimsam Bondam.

Sers Šons Konerijs mūžībā devās 2020. gada 31. oktobrī. Leģendārajam aktierim bija 90 gadu.

Dakterītis Ross

Foto: Vida Press/ Reuters/Scanpix/LETA

Džordžs Klūnijs dzīves laikā uzfilmējies gan asa sižeta filmās un trilleros, gan arī komēdijās un drāmās, taču atklāts paliek jautājums, kā viņa karjera būtu izveidojusies, ja viņam nebūtu uzticēta ārsta Daga Rosa lomu seriālā "ER" "("Ātrā palīdzība"). Tajā Klūnijs filmējās no 1994. līdz 1999. gadam, tiekot pie divām "Emmy" nominācijām. Tieši šī loma leģendāro Holivudas aktieri, producentu un režisoru padarīja par vienu no slavenākajām deviņdesmito gadu seriālu zvaigznēm un deva pamatīgu atspērienu.

Seriāla kastinga vadītājs Džons Līvijs norādījis, ka cita kandidāta daktera Rosa lomai nebija. "Džordžs ļoti gudri saprata, ka šī loma ir viņa laimīgā loze," viņš sacīja, piebilstot, ka tā Klūnijam izcili piestāvēja un deva iespēju visus viņa mīnusus pārvērst treknos plusos.

Taču Klūnijs kopā ar seriāla veidotājiem finiša līniju nesasniedza. 1999. gadā viņš "pa taisno" no seriāla iebrāzās Holivudā – komiksa ekranizējumā "Batman & Robin", kara drāmā "The Thin Red Line", kriminālkomēdijā "Out of Sight", satīriskajā kara komēdijā "Three Kings".

Sīkstais Rokijs

Foto: Vida Press

Kurš ir Rokijs? Silvestrs Stallone ir vienīgais iespējamais Rokijs, un te divu domu nav. Filmas par Rokiju Balboa, kura ādā redzam iejūtamies Stalloni, ir boksa kinostāstu klasika. Sērijas pirmā filma, kas iznāca 1976. gadā, liek raudāt pat vīriešiem, un arī turpinājumi guvuši atzīstamus panākumus – visas septiņas sērijas filmas kopumā ir nopelnījušas vairāk nekā miljards ASV dolāru.

Varētu teikt, ka Stallone pa laikam Rokija ādā iejuties visu savu dzīvi. 2015. gadā uz ekrāniem filma iznāca "Creed" ("Krīds: Rokija mantojums"), kuru fani gaidīja ar divējādām sajūtām – vieni nevarēja sagaidīt, kad atkal varēs redzēt Rokiju – Stalloni, kamēr otri bažījās, vai tad rūpīgi būvētais un spēcīgais stāsts šādi netiks izbojāts. Visiem par prieku filma izrādījā gana laba, un 2018. gadā tai sekoja turpinājums. Šeit gan faniem jāatklāj kāda ne tik pozitīva ziņa – trešajam Krīda turpinājumam, kas skatītāju vērtējumam tiks nodots 2022. gadā, būs jāiztiek bez Rokija un bez Stallones.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Faktu, ka Rokija loma Stallones dzīvē ir svarīga, apstiprina arī fakts, ka aktieris ilgu laiku nodevies "Rokija IV" pārstrādātajai versijai, kas tūlīt, tūlīt būs pabeigta. Vairāk par viņa "director's cut", lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!