Foto: Publicitātes foto
Informāciju tehnoloģiju nozare gūst arvien lielāku popularitāti visu dzimumu vidū. Taču ir jāsaprot, ka diskriminācija uz dzimuma pamata joprojām nav izzudusi un dzimuma vai identitātes izpausmes var būt veicinošie vai kavējošie faktori darbojoties noteiktā nozarē un vidē. Sabiedrības integrācijas fonds aicina studentus, darba devējus, personāldaļu speciālistus un citus interesentus uz ekspertu diskusiju "Vai dzimums nosaka Tavu darba vietu?", kas notiks 2. decembrī pulksten 15.00, Sabiedrības integrācijas fonda "Facebook" lapā un "Delfi" tiešraižu sadaļā. Diskusijā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem par dzimumu, identitāti un tā ietekmi uz karjeru tehnoloģiju nozarē.

Saskaņā ar Eirobarometra 2019. gada pētījuma par diskrimināciju Eiropas Savienībā datiem 20% respondentu no Latvijas uzskata, ka Latvijā ir izplatīta dzimumu diskriminācija, kas ir attiecināma pret sievietēm un vīriešiem. Cilvēki tiek stereotipizēti un diskriminēti pēc dzimuma pazīmēm arī veicot studiju vai karjeras izvēles. To mēs varam redzēt atspoguļotu Centrālās statistikas pārvaldes datos: 2021. gadā grādu ieguvušo sadalījums pēc dzimuma un izglītības dabaszinātnes, matemātikas un informācijas tehnoloģijas grupā ir 697 vīrieši pret 370 sievietēm, respektīvi vīriešu grādu ieguvēju šajās nozarēs ir par 80% vairāk nekā sieviešu. Savukārt nodarbinātie informācijas un komunikācijas pakalpojumos sadalās 23,3 tūkst. vīriešu pret 12,4 tūkst. sievietēm. Arī šeit saglabājas iepriekšminētā proporcija.

"Dzimums gan bioloģiskās, gan sociālās izpausmēs ir daļa no katra cilvēka. Ikvienam ir tiesības nebūt diskriminētam uz tā pamata. Dzimums nevar būt noteicošais izvēloties studiju virzienu vai karjeras ceļu, bet noteicošajam jābūt prasmēm un interesēm, lai neveidotos turpmāka profesiju segregācija, tostarp arī IT jomā, kur līdz šim vairāk dominējuši tieši vīrieši. Tieši tāpēc pastāv virkne likumu un politisko vadlīniju, kas skar diskriminācijas aizliegumus izglītības, nodarbinātības un sociālās iekļaušanās jomās. Es aicinu visus iesaistīties diskusijā, lai izprastu savas un apkārtējo tiesības un veidotu līdztiesīgāku sabiedrību," saka Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Diskusijā piedalīsies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārste – rezidente bērnu psihiatrijā Lelde Gaspersone, latviešu valodniece un tulkotāja, Ventspils Augstskolas vieslektore un raidieraksta "Pieturzīmes" autore Aiga Veckalne, Ventspils Augstskolas programmas "Starpkultūru komunikācijas" 3. kursa studente Anna Ģērmane, Foruma "Līdere" dibinātāja Solvita Kabakova, Riga TechGirls partnerattiecību un komunikācijas vadītāja Laima Bauere, un LIAA Tehnoloģiju biznesa centra Vecākā projektu vadītāja Krista Jegorova, savukārt diskusiju vadīs TV rīta ziņu programmas vadītāja, žurnāliste un "Pasaules Dabas fonda" vēstnese Kristīne Garklāva.

Pasākuma laikā dalībnieki atbildēs uz tādiem jautājumiem kā: kas ir dzimums un identitāte, kā tie izpaužas, kāda ir šī brīža situācija, cilvēku informētība un sabiedrības nostāja uz dzimumiem un identitātēm, vai sievietes ir tikpat spējīgas kā vīrieši, kā sievietēm izlauzties "vīriešu" profesijās, vai arī uz vīriešiem tiek izdarīts spiediens attiecībā uz sieviešu ielaišanu noteiktās industrijās, kā arī varēs iegūt vairāk informācijas par kampaņu, uzzināt par situāciju valstī un atbalsta iespējām, saņemot atziņas no ekspertu pieredzes, un uzdodot sev interesējošus jautājumus.

Aicinām visus interesentus piedalīties diskusijā Sabiedrības integrācijas fonda "Facebook" lapā: https://fb.me/e/26Yo9RQoS vai "Delfi" tiešraižu sadaļā.

Lai tiešraides laikā saņemtu atbildes uz sevi interesējošiem jautājumiem, lūgums tos sūtīt iepriekš uz e-pastu kristina.ilatovska@olsen.lv vai uzdot translācijas laikā "Facebook" tiešraides komentāru sadaļā vai izmantojot www.slido.com ar kodu #6129931 (https://app.sli.do/event/fZVc3erp1VWdn7Fxwfv5Jx).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!