KREMĻA DZELZS PUTNI
Pašmāju blogera Iļjas
šikā dzīve un Krievijas propagandas atbalsis
Roberts Šteinbergs
"Delfi" žurnālists
Šikas Bali salas villas fonā vīd baseins, palmas un eksotiskā Indonēzijas daba. Video priekšplānā iznesīgs trīsdesmitgadnieks no Latvijas stāsta, ka "tik labi iekārtojies" tikai tāpēc, ka savulaik pieņēmis lēmumu iestāties motoklubā "Iron Birds". Kluba biedrs esot viņam palīdzējis noīrēt villu, transportu un ieteicis labākos apskates objektus eksotiskajā galamērķī. Iznesīgais vīrietis ir Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju auditorijā populārais "tiktokeris" Iļja Magnuss (iepriekš Černogorods), kurš regulāri savai plašajai auditorijai demonstrē ne tikai atraktīvus video, kuros kritizē notiekošo Latvijā, bet arī izrāda visnotaļ lepno dzīvesveidu. Par kādiem līdzekļiem tas ir finansēts, nerunā nedz Iļja, nedz arī publiskās datubāzes.
Magnuss, nenoliedzami, ir harismātisks blogeris, kurš "TikTok" platformā pulcē vairāk nekā 120 tūkstošus sekotāju. Skaļāk par viņa "Harley-Davidson" motocikla radīto skaņu Rīgas ielās atskan viņa teiktais internetā. Magnuss savos video regulāri runā par Latvijas problēmām, valkājot apģērbu ar "Iron Birds" atribūtiku, kā arī kopā ar sievu videoblogā dokumentējis neseno braucienu uz Maskavu, kur apmeklējis motokluba rīkotu pasākumu, neraugoties uz to, ka tas notika Krievijas uzsāktā kara Ukrainā desmitajā mēnesī. Pasākumā viņš esot svinējis "mīlestību pret motocikliem" kopā ar agresīvās lielvalsts diktatoram Vladimiram Putinam īpaši pietuvinātām personām.
Rakstu sērijas "Kremļa dzelzs putni" pirmajā rakstā apskatījām, kas ir Maskavā bāzētais motoklubs "Iron Birds" un kas ir Putinam pietuvinātā Čaiku ģimene, kuras ģimenes locekļi šo klubu ir dibinājuši. Novērojām, ka šī "apolitiskā" motokluba aprindās regulāri apgrozās Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko vecākais dēls Viktors, pretrunīgi vērtēti Krievijas biznesmeņi un uz kluba pasākumiem tiek aicināti pret Ukrainu agresīvi noskaņoti mākslinieki un politiķi. Šajā rakstā tuvāk iepazīsim "Iron Birds" populārāko biedru no Latvijas, kas pēc Krievijas kara uzsākšanas vismaz divas reizes ticies ar šī kluba biedriem Baltkrievijā un Krievijā.

Atraušanās no realitātes vai dubultie standarti?

Ir 2022. gada marta sākums. Pirms pāris nedēļām Krievija uzsākusi pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, un arī Rīgā joprojām manāms satraukums par Ukrainas un Latvijas nākotni. Kāds trīsdesmitgadnieks sēž savā nesen izremontētajā birojā Mākslinieku savienības namā, 11. novembra krastmalā. Pa logu paveras fantastisks skats uz Daugavu un Rīgas mierīgajām debesīm. "Latvija pārāk daudz ziedo ukraiņiem, jāuztaisa par to "tiktoks"," nodomā vīrietis, noregulē gaismu spilgtumu, ieslēdz kameru un sāk ierakstu.
@ilyamagnuss Я запутался! Где добро, где зло, где реальность… #рига #latvia ##украниа #ильячерногород ♬ Sad Emotional Piano - DS Productions
Tā, protams, ir spekulācija, jo precīzi noskaidrot to, kas tieši notika pirms video ieraksta, nav iespējams. Tomēr minētā vieta un laiks gana precīzi raksturo apstākļus, kādos Iļja Magnuss (iepriekš pazīstams kā Iļja Černogorods, senāk kā "ilpop") uzņēmis "TikTok" video, kurā sūkstās par lielo Latvijas atbalstu Ukrainai. Skumjas mūzikas pavadībā viņš krievu valodā klāsta, ka nesaprot, kā Latvijas sabiedrība tik īsā laikā saziedojusi 5,6 miljonus eiro Ukrainas atbalstam, bet Latvijas bērniem – vien dažus tūkstošus. "Es nesaprotu, kā Latvijā var savākt tik lielu summu un aizsūtīt to Ukrainai. Katrs no jums zina, ka nav iespējams pārbaudīt, kā šī nauda tiks izmantota, lai arī es piekrītu, ka palīdzēt vajag," viņš stāsta kuplajam sekotāju pulkam. Tālāk Iļja ieskicē, cik daudz dzīvju varētu izmainīt, izglābt un sakārtot, ja šo summu sadalītu starp Latvijas bērniem. "Kas tas ir – atraušanās no realitātes vai arī dubultie standarti?" viņš noslēdz video.
Magnuss savos izteikumos nepauž tik radikālu attieksmi kā cits "Iron Birds" Latvijas biedrs Sergejs Poliščuks, kas zināms ar iesaku "Piligrim" jeb svētceļnieks. Viņš aptuveni tajā pašā laikā savā "Facebook" profilā novēlēja dievpalīgu tiem, kas "močī nacistus". "Mērenais" Iļja savā video starp kritiskiem vārdiem, kas veltīti ziedošanai ukraiņiem, izsaka arī frāzi: "Lai arī palīdzēt vajag." Tieši šī nekonkrētība un lavierēšana starp Kremlim patīkamu ziņu izplatīšanu un Latvijas likumu ievērošanu palīdz viņam turpināt pulcēt tik lielu skaitu sekotāju.
Spriežot pēc sociālajos tīklos publicētajiem attēliem un video, Latvijā šo blogeri regulāri atpazīst vietējie krievvalodīgie iedzīvotāji. Satiekot viņu, sveicinās, vēlas nofotografēties. Pats Magnuss skaidro, ka blogera gaitas uzsācis 2018. gadā, izveidojot kanālu vietnē "YouTube", vēlāk aktīvāk pievērsies satura veidošanai platformā "Instagram". Lielāko atpazīstamību viņš ieguvis, "TikTok" platformā veidojot īsas ziņas par Covid-19 apkarošanas tematiku. Lielākoties tie bija video par galvenajām likumdošanas izmaiņām pandēmijas apstākļos ar vieglu ironijas un humora pieskaņu. "Koronavīruss ir nolēmis neaplipināt Latvijas iedzīvotājus Jaungada naktī, tāpēc Latvijas valdība nolēma atvērt bārus un naktsklubus," šādu video ievadu Magnuss piedāvāja 2021. gada decembra nogalē.
Vēlāk, kad pandēmijas tematika zaudēja aktualitāti, video par šiem tematiem kļuva mazāk, taču to "formāts" tika saglabāts, un nu Magnuss to jau sāka dēvēt par ziņām, tādējādi mākslīgi radot iespaidu par neitrālu saturu. Video beigās sāka pievienot mirkļbirkas #ziņas un #новости vai #новостидня. Piemēram, dažas dienas pirms 2022. gada Ziemassvētkiem Iļja asprātīgā stilā apskatīja trīs ziņas šādā secībā – Latvija piešķirs 559 tūkstošus eiro Ukrainas sabiedriskajiem medijiem ģeneratoru iegādei, Latvija noziedoja Covid-19 vakcīnas 22 miljonu vērtībā citām valstīm, 2023. gadā Latvijas veselības nozarei kritiski nepieciešami 173 miljoni eiro.
@ilyamagnuss Латвии нужны 172 млн, а мы всё отдаём #ilyamagnuss #новости #ziņas #riga #latvija???????? ♬ original sound - ILYA MAGNUSS
Nobeigumā blogeris uzdod jautājumu – ja reiz mums pašiem vajag, kāpēc mēs atdodam visu citiem, un kurš vēlas nogremdēt mūsu brīnišķīgo valsti? Savukārt par maijā notikušo Uzvaras parka ziedu novākšanu ar traktoru Iļja, fonā skanot skumjai mūzikai, pieprasa Rīgas mēra Mārtiņa Staķa atvainošanos
Tāpat "TikTok" ziņā apskatīts pieminekļa demontāžas fakts Pārdaugavā. Šajā video Iļja smaidīgs, ar humoristisku mūziku fonā ironiski stāsta par to, ka līdz ar pieminekļa nojaukšanu valstī ir uzlabojusies ceļu kvalitāte, samazinājušās cenas, parādījusies ticība nākotnei un cilvēki ir kļuvuši smaidīgāki. "Paldies tev, dzimtā valsts, ka rūpējies par mums," video beigās ironiski nosaka blogeris, kuram tobrīd ir uzvilkts krekls ar "Iron Birds" simboliku.
@ilyamagnuss Памятник освободителям снесли. Молодцы, поздравляю… #новостидня #рига #ziņas #ильячерногород ♬ Funny Song - Cavendish Music

Sajaucas reālas problēmas ar maldināšanu

@ilyamagnuss Больше никакого русского языка. Готовят новый законопроект #ziņas #новостидня #рига #ильячерногород #новости ♬ Intro - The xx
Sarunā ar "Delfi" Magnuss apgalvo, ka aptuveni 85% no viņa vairāk nekā 120 tūkstošus lielās "TikTok" auditorijas ir no Latvijas. "Vēl ir Igaunija, Lietuva, Vācija, Krievija un tā tālāk. Bet tie ir tikai 2–6% no auditorijas," viņš saka. Lielākoties Magnuss runā par reālām, nevis izdomātām Latvijas problēmām, piemēram, par iespaidīgo cenu kāpumu komunālajiem maksājumiem, elektrībai, pārtikai. Viņš ir atspoguļojis mediķu protestus, kā arī devis padomus Latvijas krievvalodīgajiem, kā rīkoties, ja ar viņiem nerunā krieviski. "Iemācāmies dažus vārdus ukraiņu valodā, sākam sarunu ukraiņu valodā, tad pārejam uz krievu valodu, un jums neviens neko pretī neteiks."
Dezinformācijas pētnieks un politikas zinātnes doktors Mārtiņš Hiršs skaidro, ka "bieži Kremlis paņem īstas problēmas, vājības, neizdarības, ko rietumvalstis nav izdarījušas, sabiezina krāsas un izmanto tās savā propagandā". Proti, tiek emocionāli runāts par reālām cilvēku piedzīvotām problēmām, lai auditorija vairāk uzticētos ziņas sniedzējam. "Tas, ka krievvalodīgie nejūtas integrēti, ir reāla problēma, tāpat kā ekonomiskā situācija Latgalē. Tā arī ir problēma, ko Latvijas iestādes nav atrisinājušas. Kremlis šīs problēmas var labi izmantot, lai šos cilvēkus mobilizētu jauniem vēstījumiem. Piemēram, karam Ukrainā. Tie cilvēki, kuri neuzticas Latvijas valsts iestādēm, ir gatavi noticēt Kremļa stāstiem par Ukrainu," stāsta Hiršs.
Tomēr ir gadījumi, kad Magnusa video tiek izplatīta maldinoša informācija. Piemēram, 2022. gada novembrī publicētajā video blogeris apgalvo, ka "Saeimā kārtējais indivīds piedāvājis likumprojektu, kurš ļauj ar EUR 4000 sodīt cilvēku, ja viņš krievu valodā vērsies pie latvieša".
Šādu viedokli platformā "Twitter" bija izteicis "konservatīvo" partijas biedrs Mārcis Kūlis, kurš pēdējo reizi deputāta pienākumus pildīja Rīgas domē, turklāt 2020. gadā, bet Saeimā nekad nav ievēlēts.
Šī paša video nobeigumā humoristiskā fona mūzika nomainās pret nopietnu un Magnuss, sēžot krēslā, paziņo: "Esmu dzimis Latvijā, esmu šīs valsts pilsonis, es brīnišķīgi pārvaldu valsts valodu, maksāju nodokļus un esmu pret karu. Vai tas ir taisnīgi? Vai viņš par to atbildēs? Kuru gan tas interesē." Vaicāts par konkrēto video, blogeris atzīst, ka, iespējams, ir kļūdījies.
Jāpiebilst, ka Magnuss vairākos video uzsvēris, ka ir pret karu, taču nekad publiski nav paudis, kura puse, viņaprāt, ir agresors. Šo jautājumu uzdevām arī intervijā. "Par to es nerunāšu. Mani neinteresē tas, kas notiek tur. Mani interesē tikai tas, kas notiek Latvijā," lakonisks ir populārais blogeris. Šī gada februārī viņš paziņoja, ka ir pārtraucis ziņu filmēšanu, jo "Latvijas ziņu "tiktoks"" ir pārvērties par "caureju un negatīvismu", viņš centies nodot ziņas pozitīvi, bet pats kļuvis par iepriekš minētā sastāvdaļu. "Es jau nedēļu nelasu ziņas, un dzīvot kļuvis vieglāk. Jā, valstī tas neko nemainīs – Latvija kā bija pakaļā, tā arī palika, bet es vēlos mainīt savu attieksmi pret to," video klāsta blogeris.
Hiršs ir pārliecināts, ka šāda mūzikas un sarunas toņa pieskaņošana tematam ir apzināta ne tikai Magnusam, bet vairumam digitālā satura autoru visā pasaulē. "Emocijas ir tas, kas piesaista cilvēku uzmanību sociālajos tīklos. Ja uztaisa sausu, neinteresantu ziņu sižetu, tas nebūs interesanti. Ja uztaisa emocionāli pielādētu stāstu, tas noķers cilvēku uzmanību," saka Hiršs.

Publiskais tēls Latvijā

Foto: "ilyamagnuss" "Instagram" profils.
Neskatoties uz pretrunīgi vērtējamo saturu, Magnusa publiskais tēls Latvijas informatīvajā telpā ir gana pozitīvs. Savā Jaungada video platformā "TikTok" viņš klāsta, ka pērn piedalījies Valsts asinsdonoru centra (VADC) rīkotā projektā un viņa kartona izgriezums kādu laiku atradies kādā Rīgas tirdzniecības centrā. VADC norāda, ka blogeris nav bijis nevienas komunikācijas kampaņas vēstnesis un kartona izgriezums esot bijusi viņa inciatīva, kā izdevumus pats arī sedzis. "Bezatlīdzības sadarbība ar Iļju Černogorodu 2022.gada pavasarī tika pārtraukta un kopš tā laika šis kartona tēls nekur nav ticis izvietots," norāda VADC direktore Egita Pole. Tāpat pērn blogeris piedalījās Latvijas Radio 4 raidījumā "Mana lieta" (Моё дело), kur tika pieteikts kā cilvēks, kurš motivē citus uz pārmaiņām.
Savukārt 2021. gadā viņš piedalījies LSM projekta "Dzīvei nav melnraksta" krievu valodas versijā "У жизни нет черновика", kurā pozicionēts kā iedvesmojošs cilvēks, kas izgājis cauri grūtībām, bet nu ir veiksmīgs blogeris un uzņēmējs.
Magnuss un viņa sieva ne tikai dokumentē savas ikdienas gaitas sociālo tīklu stāstos, bet arī veido kopīgu videoblogu par ceļojumiem un pasākumiem, kurus apmeklē. Nepilnu vienpadsmit mēnešu laikā kopš 2022. gada maija abi ar sievu paviesojušies ne tikai četrās Latvijas kaimiņvalstīs (Lietuva, Igaunija, Krievija, Baltkrievija), bet arī Kiprā, Ēģiptē, Tenerifē, Austrijā un nesen atgriezušies no Āzijas ceļojuma, kur pāris viesojās Indonēzijai piederošajā Bali salā un Singapūrā.
Šis pāris nebūt nav "ekonomisko ceļotāju" tips, un to viņi parāda savā kopējā videoblogā. Sociālajās tīklošanās vietnēs viņi ar smaidu izrāda savas glaunās apmešanās vietas un restorānu vizītes. Abu videoblogā uzsvērts, ka, esot Maskavā, apmeklēja arī galvaspilsētas dārgāko ūdenspīpju bāru. Blogā teikts, ka šīs izklaides vietas apmeklētājiem esot jārēķinās ar visai lieliem tēriņiem: "Ūdenspīpe, dzērieni un ēdiens mums uz diviem izmaksāja 150 eiro."
Bet pērn, decembra beigās, viņi devās uz Austriju, kur ļāvās iespaidīgai prestižu dizaineru veidota apģērba iepirkšanās tūrei Parndorfā. Ievērojamo iepirkšanos abi dokumentēja, un par apģērbu un apaviem pāris esot iztērējis vairāk nekā 4000 eiro. Iļja gan skaidro, ka tas palīdzot ekonomēt laiku un naudu – šīs drēbes esot domātas vairākiem gadiem. Latvijā, lai atrastu apģērbu, esot jādzīvojas pa veikaliem vairākas stundas un viss esot ļoti dārgs, salīdzinot ar Parndorfas cenām.
Visi viņa darījumi ir oficiāli un tam tiek izmantots viņa uzņēmums "Gord Group", vaicāts par to, kādā formā tiek maksāti nodokļi, apgalvo blogeris. "Es arī visiem saviem studentiem saku, ka ir jāmaksā nodokļi, lai naktīs varētu mierīgi gulēt," savu pozīciju pauž Magnuss. Aplūkojot uzņēmuma rādītājus par 2021. gadu, redzams, ka "Gord Group" apgrozījis nepilnus 13 tūkstošus eiro un strādājis ar vairāk nekā 6000 eiro lieliem zaudējumiem. Tomēr blogeris publiski izteicies, ka šos rādītājus skatīties nav objektīvi – tas ir bijis pandēmijas gads, turklāt 2022. gadā viņš ir novadījis vairākus blogeru kursus "Blogstar". Šobrīd dalība šajā kursā maksā no 380 līdz 2950 eiro atkarībā no klienta izvēlētās "labumu pakotnes". Uzņēmuma finanšu rādītāji par pagājušo gadu vēl nav pieejami, tomēr video un foto liecības sociālajos tīklos neliecina, ka Iļja un Anastasija 2021. gadā, kad uzņēmums strādāja ar zaudējumiem, būtu atpūtušies ekonomiskāk. Sociālajos tīklos atrodamas publikācijas no Turcijas, Ēģiptes, Kipras un Apvienotajiem Arābu Emirātiem ar dažādām aktivitātēm. No niršanas Sarkanajā jūrā Šarm eš Šeihā līdz saullēkta sagaidīšanai gaisa balonā netālu no Dubaijas.

Ar mīlestību (pret motocikliem) no Latvijas

No kreisās – Sergejs Radčenko, Iļja Magnuss, Anastasija Magnuse, Maksims. Foto: "anastasia_magnuse" "Instagram" profils.
Tomēr ne visi ceļojumi ir tik atklāti un detalizēti atspoguļoti. 2022. gada septembrī Iļjas sieva Anastasija, kura sociālajos tīklos pazīstama kā "anastasia_magnuse", savā "Instagram" kontā publicēja fotoattēlu, kurā redzama ar Iļju un vēl diviem "Iron Birds" biedriem no Latvijas. Lai arī daļa no Anastasijas sociālo tīklu satura ir ceļojumu atspoguļošana, šis ceļojums detalizēti netika atspoguļots, tāpat arī netika atklāts galamērķis. Par šo izbraucienu liecina vien bilde ar tekstu: "Mēs sākam savu ceļojumu. Sešas stundas vienā virzienā, novēliet mums veiksmi."
Pēc vairāk nekā mēneša "Iron Birds" "Facebook" lapā tika izvietota fotogrāfija, kurā redzams Iļja Magnuss kopā ar diviem cīņubiedriem no Latvijas. Fonā vairāki motocikli ar Krievijas un Baltkrievijas numurzīmēm. Bilde uzņemta Krievijas izraisītā kara devītajā mēnesī, un to pavada teksts: "Šobrīd tik ļoti pietrūkst smaidu, dāviniet tos viens otram biežāk." Foto fonā redzams objekts, kas izskatās pēc autobusa pieturas un uz kura salasāmi burti "Курган сла". "Delfi" izdevās pārliecināties, ka konkrētā vieta ir "Курган славы" jeb "Slavas pilskalns", kas atrodas 30 km attālumā no Minskas centra un ir nozīmīga PSRS karavīru piemiņas vieta Baltkrievijā. Pēc "Google Maps" aprēķiniem, ceļš no Rīgas uz "Slavas pilskalnu" ar personīgo transportlīdzekli aizņem aptuveni sešarpus stundas.
Iļja Magnuss "H.O.G. RALLY MINSK" pasākumā 2022. gada septembrī. Foto: "Iron Birds" facebook lapa
Pasākums, kurā piedalījās Iļja Magnuss, bija "HOG Rally Minsk", kas tika apvienots ar "Iron Birds" desmit gadu svinībām un norisinājās 2022. gada devītajā un desmitajā septembrī. To apmeklēja vairāku motoklubu pārstāvji, tostarp no Krasnodaras, Minskas un citām pilsētām, taču pēc video un foto liecībām noprotams, ka liela loma organizēšanā bija tieši "Iron Birds" motoklubam un tā redzamākajiem, cilvēki, tostarp Viktoram Lukašenko un Aleksandram Kitajevam.
Sergejs Radčenko, Anastasija Magnuse, Maksims, Iļja Magnuss un viņu draugi. Foto: "anastasia_magnuse" "Instagram" profils.
Vēl pēc pāris mēnešiem, novembra izskaņā, Magnuss ar sievu devās uz Maskavu, kur notika "īstās" "Iron Birds" motokluba desmitgades svinības. Šo braucienu Anastasija neslēpa un kopā ar vīru par to izveidoja videoblogu, kurā redzams, kā Iļja kopā ar citiem "Iron Birds" biedriem no Latvijas pasākumā saka uzrunu, piedalās karaokes priekšnesumā, apmeklē Maskavas dārgāko ūdenspīpju bāru un atpakaļceļā apmeklē Krievijas kara laikā radīto "McDonald's" alternatīvu "Garšīgi un punkts" (Вкусно — и точка). Video blogā starp simtiem cilvēku, kas apmeklē konkrēto pasākumu, slaveni, pretrunīgi personāži neparādās, savukārt "Iron Birds" sociālās tīklošanās vietņu profilos publicētajās fotogrāfijās ir redzams gan Artjoms Čaika, gan Aleksandrs Kitajevs par kuriem vairāk lasāms sērijas pirmajā rakstā. Vienā fotogrāfijā, kur Magnuss redzams kopā ar vairākām personām, viena no tām vizuāli ļoti atgādina Artjomu Čaiku, Putinam pietuvinātā bijušā Krievijas ģenerālprokurora Jurija Čaikas dēlu.
Pirmais attēls - Artjoms Čaika (pa kreisi) un Aleksandrs Kitajevs (pa vidu) 2018. gadā. Foto: "Iron Birds" facebook lapa

Otrais attēls - "Iron Birds" desmitgades pasākuma uzruna 2022. gadā. Personas, kas vizuāli līdzinās Artjomam Čaikam un Aleksandram Kitajevam.
Foto: "Iron Birds" facebook lapa
2022. gads. "Iron Birds" desmitgades pasākuma fotogrāfija. Pa kreisi (ar mikrofonu) persona, kas līdzinās Artjomam Čaikam, viņam blakus Sergejs Radčenko (ar Latvijas karogu), pa labi viņa vēl viens Latvijas "Iron Birds" biedrs (ar brillēm, sarkanbaltrūtainā kreklā), pa kreisi no vīrieša pie kūkas – Iļja Magnuss (ar paceltām rokām). Foto: "Iron Birds" facebook lapa
"Es nerunāšu par to.
Mēs reti satiekamies."
Vaicāts, vai kādreiz ir ticies ar Aleksandru Kitajevu, Artjomu Čaiku vai Viktoru Lukašenko, Magnuss kļūst nerunīgāks: "Es nerunāšu par to. Mēs reti satiekamies." Arguments, ka tās ir skandalozas personas, tāpēc saistību ar tām tomēr vajadzētu pakomentēt, blogeri nepārliecina: "Man taču neinteresē, kas viņi ir, kas ar viņiem notiek. Mani interesē, kas notiek Latvijā."
Šādas sakritības liek uzdot jautājumu, vai Magnusa radītais saturs par straujo cenu kāpumu, slikto valdību, krievvalodīgo apspiešanu Latvijā, kā arī paustās pretenzijas pret atbalstu Ukrainai ir tikai pilsoniska aktivitāte, vai arī tas ir Kremlim pietuvinātu cilvēku dots uzdevums. Pats blogeris apgalvo, ka netiek ietekmēts: "100% nē. Es domāju, ka viņiem ir savas problēmas."
Arī atbildot uz jautājumiem par savu dalību "Iron Birds", Magnuss ir izvairīgs. Jau pirms intervijas viņš atklāj, ka dalību motoklubā nevēlas komentēt. "Diemžēl neko īpašu par klubu nevarēšu pastāstīt, jo mēs tiekamies reti un mūs saista tikai mīlestība pret motocikliem," pirms intervijas rakstiski paziņo Iļja. Neilgi pēc šī e-pasta Magnuss savā "Instagram" kontā publicēja īsu, portālu "Delfi" apsteidzošu "storiju", kurā saviem skatītājiem atklāja, ka savulaik iestājies motoklubā, kas pavēris viņam "milzu iespējas", jo cilvēki tur esot ļoti izpalīdzīgi.
Telefonintervijai par viņa radīto saturu un izveidoto kursu jaunajiem blogeriem Magnuss piekrīt. Pēc jautājuma, vai nav izjutis morālu dilemmu, braucot uz Krieviju un Baltkrieviju, lai piedalītos pasākumos, kurus apmeklē arī Kremlim un Baltkrievijas režīmam tuvu stāvošas personas, mūsu saruna pārtrūkst, pēc minūtes sakarus izdodas atjaunot. "Ja jūs runājat par to, ka mēs braucam kā tūristi, – tā nav problēma. Mēs vasarā braucam uz Itāliju, Itālija karoja kopā ar Hitleru, bet visi tāpat tur brauc, un viss ir kārtībā. Daba ir daba," komentē Magnuss. Papildu argumenti, kas skubinātu komentēt konkrēto gadījumu, blogeri nepārliecina. "Es saprotu, kādus jautājumus jūs man gribat uzdot. Mēs runāsim par sociālajiem tīkliem, par manu blogera karjeru vai nē? Par to ("Iron Birds" – aut.) es jums jau visu pateicu," lakonisks ir blogeris. Pēc intervijas viņš atraksta un lūdz norādīt, ka ar Krieviju, Baltkrieviju un citām valstīm viņu vieno tikai mīlestība pret motocikliem un neviens viņa saturu neesot ietekmējis.
Pēc "Lursoft" datubāzē pieejamās informācijas, 2021. gadā SIA "Gord Group" veica līdz tam lielāko nodokļu nomaksu, kas gada griezumā bija 1630 eiro. Iedzīvotāja ienākuma nodoklis piecu gadu laikā maksāts robežās no 80 līdz 230 eiro gadā un sociālajās iemaksās samaksāti 180–330 eiro gadā. Pērnā gada 18. oktobrī blogeris atvēris savu uzņēmumu arī Igaunijā "Magnuss Group". Uz precizējošu jautājumu, vai blogeris paralēli strādā algotu darbu, atbildi nesaņēmām. Rakstu sērijas "Kremļa dzelzs putni" nākamajā publikācijā tuvāk iepazīsim citus "Iron Birds" biedrus no Latvijas, viņu sociālo tīklu saturu un savstarpējās biznesa saites.
Projektu "Pētnieciskās žurnālistikas un faktu pārbaudes stiprināšana "Delfi" redakcijā" finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild portāls "Delfi". #SIF_MAF2022