Foto: DELFI

Zolitūde daudziem saistās ar "Maxima" traģēdiju 2013. gadā, kad, iebrūkot veikala jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Patiesībā šī ir visjaunākā un drošākā Rīgas apkaime – par to liecina gan iedzīvotāju aptaujas, gan policijas pieredze. Tomēr arī Zolitūdes hronikā ir krimināli drūmas lappuses. "Delfi" pēta šī rajona noziedzības vēsturi.

Līdz astoņdesmito gadu sākumam Zolitūdes vietā bija klajums, mazdārziņi un privātmājas. Bet tad nepilnu desmit gadu laikā apkaime pārvērtās par ļoti apdzīvotu un tiem laikiem vismodernāko Rīgas mikrorajonu. Ar 119. sērijas daudzdzīvokļu mājām apbūvētā Zolitūde ir pēdējais lielais Latvijas PSR realizētais dzīvojamo namu rajona projekts.

Zolitūde ir ne tikai jaunākā, bet arī pati drošākā Rīgas apkaime, liecina daudzu socioloģisko aptauju rezultāti. "Jā, bija laiki, kad šeit "darbojās" killeri. Bet tie bija izņēmuma gadījumi. Savukārt Zasulaukā un Šampēterī gājis visādi," stāsta Vitālijs, bijušais kārtībsargs, kurš Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas policijā strādāja deviņdesmito gadu sākumā. Ar Vitāliju vienisprātis ir arī Valsts policijas Rīgas reģionālās pārvaldes Zemgales iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Andrejs Maslovs.

"Visbiežāk Zolitūdē notiek zādzības no dzīvokļiem. Bijušas arī slepkavības ar sadzīviskiem motīviem, zādzības no transportlīdzekļiem. Laupīšanas gan ir retums. Nezinu, kāpēc, bet noziedznieki Zolitūdi nemīl. Arī komandantstundu laiks tur bija ļoti mierīgs. Kamēr Ziepniekkalnā vai Āgenskalnā laiku pa laikam nācās kādu savaldīt, Zolitūdē vienmēr bijis mierīgi," stāsta Maslovs. Agrāk te, tāpat kā Imantā, bieži tika apzagtas automašīnas – spoguļi, lukturi. Sīki noziegumi ielās gadās arī tagad, tomēr kopumā rajonā ir rāmi.

Bet tā nav bijis vienmēr. Vēlīnos padomju gados, kā arī pirmajos Latvijas neatkarības gados Zolitūdē apmetās pārtikuši ļaudis. Te dzīvoja ne tikai biznesmeņi, bet arī ar kriminālajām aprindām cieši saistītas personas. 1994. gadā Zolitūdē nogalināts agrāk sodītais Ruslans Berežnojs. Vīrietis tika atrasts miris sēžam vadītāja sēdeklī mikroautobusā "Volkswagen" pie viņa mājām Paula Lejiņa ielā. Notikuma vietā policija atrada 12 lodes un čaulītes no Makarova un TT tipa ieročiem. Nogalinātā draugam Oļegam, kas reizē ar Ruslanu kāpa transportlīdzeklī, izdevās izglābties.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!