Par spīti vārdos neizsakāmajai mūzikas ierakstu daudzveidībai un kvantumam, kas nu jau pagājušajā gadā tikuši izdoti visā pasaulē, Jaunā gada priekšvakarā DELFI piedāvā subjektīvi objektīvu, ne uz kādiem "svešiem" viedokļiem nebalstītu versiju par labākajiem pašmāju ierakstiem, kas klausītāju ausis sasnieguši 2003.gadā.
1. Igo & Ieva 'Klusums starp mums'

Episkās frāzes par šī albuma "seksīgumu", iespējams, ir nedaudz pārspīlētas, taču Ievas un Igo perfektā "saspēle" visa albuma garumā padara to par nepārprotamu šī gada lielāko "atklājumu" latviešu mūzikā.

2. Ideal Standard 'Genādijs klauvē pie durvīm'
Vispretrunīgākais un, šķiet, visnepieradinātākais šī gada pašmāju ieraksts pārsteidz gan ar savu daudzpusību, gan ar pārblīvēto albuma skanējumu, nemaz nerunājot par "interesantajiem" albuma dziesmu tekstiem. Hārdijs Lediņš un Kaspars Rolšteins, a.k.a "Ideal Standard" savu ir panākuši - absolūti šokējuši visus, kam ir ko teikt.

3. Iļģi 'Kaza kāpa debesīs'
Latvijas postfolkmūzikas populārākajai apvienībai šis gads bijis iespaidīgs, turklāt ne tikai ASV koncertturnejas dēļ. "Iļģu" astotais albums ir ne tikai patiess baudījums ikvienam modernās folkmūzikas cienītājam - tas pārsteigs ikvienu audiofīlu ar latviešu mūzikas ierakstiem tik neraksturīgi augsto skanējuma kvalitāti.

4. Kopējā Izteiksme 'Klusināta mūzika'
Ainārs Paukšēns radījis, šķiet, izteiktāko un elegantāko latviešu new age un ambient stilu saplūdes paraugu. 'Klusināta mūzika' sevi pieteic visai skaļi.

5. Gas Of Latvia 'Sex'
Industriāli ambientās mūzikas noskaņās veidotais Andra Indāna a.k.a Andžona a.k.a "Gas Of Latvia" konceptalbums pārsteidz ne tikai ar idejisko risinājumu, bet arī ar hipnotiski vitalizējošu skanējumu, kura iespaidā grūti pēc albuma noklausīšanās izņemt disku no atskaņotāja un atgriezties realitātē.

6. Dzeltenie Pastnieki 'Kaķis'
Pēc ilgas klusēšanas gaismu ieraudzījis latviešu mūzikas pasaules "lielākās" apvienības devītais albums, kas piedāvā 12 vēl nekad neizdotas kompozīcijas, kuras ir līdzīgas savā daudzveidībā un pierāda, ka "Dzeltenie Pastnieki" nevaid miruši…

7. Latviešu tautas mūzikas kolekcija 'Līgo'
Brīnišķīga un atmosfēriska parafrāze par vasaras saulgriežu motīviem, sapņaini skumjš piemineklis Mārtiņam Tauriņam.

8. Ingus Baušķenieks 'Viduslaiki'
Baušķenieka jaunākais izdevums tapis jau kopš 1999.gada, lai tikai šī gada sākumā spētu nonākt pie klausītājiem. 'Viduslaiki' ir lieliska Baušķenieka līdzšinējās daiļrades refleksija jaunās skaņās, kuras papildina Uģa Vītiņa līdzdalība. Albuma "pērle" - skaņdarbs 'Vēss vērmelēm'.

9. Raimonds Tiguls '4 vēji'
Vasaras vidū, Eirovīzijas dziesmu konkursa paēnā klajā nāca komponista un izpildītāja Raimonda Tigula albums '4 vēji' - lieliska noskaņu mūzikas un latviešu tautisko motīvu (Valdis Muktupāvels, Biruta Ozoliņa) saplūde.

10. Latviešu tautas mūzikas kolekcija 'Skandinieki'
Jau 16.latviešu tautas mūzikas kolekcijas disks aptver 27 Skandinieku pastāvēšanas gadus un ietilpina tos trīsdesmit kompozīcijās, kuras caurstrāvo vārdos neizsakāma mīlestība pret dziesmu, latviešu tautu un tās vērtībām.

11. Raimonds Tiguls 'Bay Lounge'
Stāsts par nakti pilsētā materializējies Raimonda Tiguļa šogad jau otrajā ierakstā, kas nepārsteigs nevienu patiesu "lounge" stila piekritēju, toties spēs lieliski izklaidēt katru, kas mūziku uzskata par pārdomu rosinātāju.

12. Oroboro 'Pasaules pasakas'
Absolūti oriģināls un ļoti dīvains trio - Andreja Grimma, Žaka Beernaerta un Aleksandra Maijera ieraksts, kur pasakā ieplūst skaņas, kas pašas kļūst par savdabīgu pasakas daļu, izveidojot nepilnas septiņdesmit minūtes ilgu audiālu gleznu, kādu parādīšanās mūsdienu mūzikas vidē kļūst aizvien retāka.

13. Aivars Gudrais 'Krāsas'
Ilggadējais grupu "Turaidas Roze" un "Zodiaks" dalībnieks, ģitārists Aivars Gudrais gada nogalē debitējis ļoti "zodiakiskā" manierē veidota albuma 'Krāsas' veidolā. Uzteicama sadarbība ar praktiski visu dziesmu autoru - Jāni Lūsēnu. Patīkama kavēšanās nepilnus desmit gadus senā pagātnē.

14. Kārlis Aspirīns un Onkulis Dzenis 'Gaidot kamēr grādi krīt'
Vēl viens no šī gada nekonceptuālākajiem ierakstiem, kas pārsteidz ne tikai ar "Aparāta" klana spēju radīt jebko un jebkādā mūzikas stilā, bet arī ar Kaspara Bindemaņa "dzīves nogurdināto" vokālu.

15. Imants Kalniņš 'Vēl viens Tu, vēl viens es'
Klusi, bez īpašas pompozitātes vasaras vidū ierakstu veikalos "uzpeldēja" jauns Imanta Kalniņa albums, kurā dižā komponista dziesmas iedziedājusi vesela populāru mākslinieku plejāde - Rēzija Kalniņa, Agnese, Arnis Mednis, Arturs Skrastiņš un Marts Kristiāns Kalniņš, radot patīkamu, rāmu un dažādu parafrāzi par "Turaidas Rozes" laikiem.

16. Ierakstu sērija 'Mantojums' 'Marija Golubova: Stāsti un dziesmas'
Mūzikas ierakstu izdevniecības "Upe" šī gada nogalē izveidotā ierakstu sērija 'Mantojums' piedāvā absolūti dīvainu un ļoti specifisku ierakstu, kurā atklāts viena konkrēta cilvēka mūžs, turklāt ļoti koncentrētā un tīrā manierē, tādējādi padarot šo ierakstu par kaut ko līdzīgu autobiogrāfiskam romānam.

17. Ramadance 'Extravagance'
Turpinājums pirmajam, ļoti veiksmīgajam Aigara Grāvera un Natarādžas sadarbības auglim "Ramadance" debijas albuma 'Sāga' izskatā, 'Extravagance' joprojām sintezē mūsdienīgus deju ritmus ar sanskrita vēdu noskaņu, tiesa, nespējot radīt tik ģeniālu un dzīvespriecīgu rezultātu kā 'Sāgas' gadījumā, tomēr atmosfēriskuma un "pasaules noskaņu" šeit vēl joprojām ir pa pilnam.

18. Gunārs Rozenbergs 'Laura'
Izcilā latviešu trompetista un džeza mūzikas izpildītāja Gunāra Rozenberga debijas plate dienasgaismu ieraudzīja tālajā 1979.gadā, tomēr pat pēc vairāk nekā 20 gadiem tā nav zaudējusi ne kripatiņu no savas izcilības un pierāda, ka arī latviešu mūzikā spēj dzimt personības.

19. Kaspars Dimiters 'Ķīlnieku balādes'
Pašā gada izskaņā izdotais Dimitera jaunākais ieraksts spēcīgi atgādina 'Pēdējā pirāta' laikus - vēl joprojām nicīgas frāzes varas kuluāru virzienā, vēl joprojām spēcīgi vārdi par nerimstošo globalizāciju, vēl joprojām…viss pa vecam.

20. Kamēr… 'Kamēr…'
Rīgas 1.ģimnāzijas jauniešu kora "Kamēr" piektais albums pārsteidz ar savu neakadēmiskumu un profesionālo kvalitāti. Albuma pērle - Rimska-Korsakova 'Kamenes lidojums'.

21. Raimonds Pauls 'Kurzeme'
Kārtējais 'Latviešu populārās mūzikas klasikas' ierakstu sērijas "auglis" - 1972.gadā izdotās maestro plates pārizdevums cd formātā. Pamatoti uzskatāms par ļoti nozīmīgu pavērsienu kā Paula, tā arī tālaika latviešu mūzikas daiļradē, piedāvājot pusklasisku ierakstu ar roka un bigbīta elementiem.

22. Ierakstu sērija 'Mantojums' 'Pasaules radīšana'
Leona Krivāna stāstītās Latviešu tautas teikas nav domātas tikai tiem, kas vēl tic pasakām - šajā gadījumā lielākos laurus ieraksta sakarā jāvelta Kasparam Tobim par lielisko, atmosfērisko, ambient mūzikas stilā veidoto albuma noskaņu.

23. Pērkons 'Latviskā virtuve. Ballīte'
"Pērkona" kopoto rakstu sērijas pēdējais - trešais izdevums apkopo divus pēdējos grupas albumus un, kā jau teic diska nosaukums, piedāvā teicamu izklaidi kā virtuvē, tā arī ballītē.

24. Fomins & Kleins 'Muzikants'
Dueta debijas albums, kas tika izdots šī gada pašā sākumā, diezgan sparīgi satricināja latviešu populārās mūzikas lauciņu un kļuva par ierakstu, bez kura nav iedomājams neviens deju vakars vai ballīte.

25. Bardo Splash 'Bordo'
Lai gan nevarētu teikt, ka grupas "Bardo Splash" debijas ieraksts spētu ļoti pārsteigt tā klausītāju ar kādām specifiskām "pērlēm", tomēr grupas solistes Rudītes Būmanes balss, kas šogad latviešu mūzikas scēnā bija manāma itin bieži, ir patiess atklājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!