Foto: Publicitātes foto

Kinofestivāls "Baltijas pērle" šī gada programmā piedāvā austriešu režijas virtuoza Ulriha Zeidla atpūtas ceļvedi "Paradīze – Mīlestība", kas nozīmē došanos neparastā, intriģējošā, vienlaikus šausminošā un valdzinošā atvaļinājumā uz Indijas okeāna viļņu apskalotajiem Kenijas krastiem.


Viņa provocējošās triloģijas "Paradīze", kas stāsta par sievietēm laimes meklējumos, otrās daļas – "Ticība" pirmizrāde jau pēc dažām dienām notiks Venēcijas kinofestivālā.

"Zelta palmas zaram" nominētā "Paradīze – Mīlestība" Kannās izraisīja visdažādākās kinokritiķu un skatītāju reakcijas: gan apsmīkņāšanu, gan dedzīgu sajūsmu, gan spēcīgu riebumu, gan smieklu šaltis, gan sašutumu, gan līdzjūtību pret ekrāna varoņiem. Kas gan tā spēja satraukt un pat aizskart Kannās sapulcējušos estētus?

Izdrukā kinofestivāla ‘Baltijas pērle’ seansu plānu

Pa piekrasti klumpačo miesaskārīgā blondīne Terēze, bet turpat netālu, bez piepūles izpildot salto mortale, garām aizlido iztēlotie afrikāņu mīlnieki... Satīriska komēdija, kurā pusmūža kundzītes no Eiropas ļaujas seksuālam un emocionālam atspirdzinājumam. Kenijas pludmalēs viņas dēvē par "cukura mammām" – vientulība un nomāktība dzemdinājusi izmisumu, viņas zaudējušas cerības nodibināt mīlestības caurstrāvotas attiecības savā dzimtenē, un nu vēlas pavadīt laiku kopā ar "pludmales puišiem" – jauniem tumšādainiem vīriešiem, kuri nopelna iztiku, pārdodot suvenīrus, greznumnieciņus un paši sevi.

Uzblīdušas tantes, kuras kļuvušas neinteresantas saviem vīriem, beidzot sajūt, ka viņas kādam tomēr ir vajadzīgas, bet saules apmirdzētie pusdievi apmaiņā pret dāvāto saņem naudu un cieņu. Savstarpēja izmantošana ir tikai darījums, ķermeņi – valūta tā īstenošanai, bet vai ir pieņemami apsiet cilvēkam ap dzimumlocekli bantīti apstākļos, ja visi iesaistītie par to vienojušies – spriediet paši.

Filmas nosaukumā ietvertā autora ironija pakāpeniski pāraug sardoniskā ainavā – Zeidls ar nesaudzīgu atsvešinātību perfekti konstruētos kadros stāsta par vienīgo mīlestības veidu, kuru var pirkt un pārdot. Uz šo kinodarbu iespējams attiecināt galēji pretrunīgus epitetus – drūma, uzjautrinoša, aizkustinoša, groteski piedauzīga... Viss atkarīgs no vērotāja acīm.

Filma iekļauta festivāla "Baltijas pērle" programmā. Biļetes var iegādāties Rīgas Kongresu nama kasēs no plkst. 11.00 līdz plkst. 19.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!