Foto: LETA

"Kinofestivāls "Lielais Kristaps" ir kā sabiedrības lakmusa papīriņš - pēc tā, kāds kino top, var daudz spriest par pašu sabiedrību," tā sarunā ar laikrakstu "Diena" ceturtdien, 12. aprīlī teic jaunais režisors Dāvis Kaņepe, kurš šogad "Lielā Kristapa" balvai nominēts kategorijā Labākā debija par filmu "Noklausīšanās".

Jaunais režisors, kurš trīs gadus studējis kinomākslu Romā, bet šobrīd pazīstams kā jaunā Kaņepes kultūras centra dibinātājs, uzsver, ka Nacionālais kinofestivāls "Lielais Kristaps" nav tikai tāds "savējo tusiņš", bet tas ir domāts visiem Latvijas iedzīvotājiem un aicina visus noskatīties festivāla laikā demonstrētās filmas.

"Pats ļoti gribu redzēt pārējos debijas darbus. Vispār vēlos redzēt visu, jo ir bijis superīgs periods," sarunā ar "Dienu" teic Kaņepe.

Filma "Noklausīšanās", ko Kaņepe veidojis kopā ar saviem itāļu kolēģiem, studējot Romas Nacionālajā kinoskolā, runā par uzdrīkstēšanos un mūsdienu absurdu, ka tos cilvēkus, kuriem būtu ko dot, – viņi ir studējuši un talantīgi – vada cilvēki, kuriem tā visa nav.

"Tā ir gan Latvijā, gan citur pasaulē – varas pozīcijas ir ārkārtīgi smieklīgas. Filma ir aicinājums nepakļauties kompromisiem un dzīvot saskaņā ar savu mērķi," filmas vēstījumu ieskicē režisors.

Runājot par nākotnes plāniem, Dāvis Kaņepe atklāj, ka viņš gribētu uzņemt filmu par 20. gadsimta 80. gadu beigām un 90. gadu sākumu.

"Tā laika atraugas mēs dzirdam vēl tagad, un tieši tolaik tika izlemta Latvijas nākotne. Es vācu mūsu vecāku paaudzes stāstus. Nu ja, man drīzāk padomā ir vairākas tēmas. Kā teicis režisors Andrejs Tarkovskis - ja tu paprasi režisoram, kas ir viņa sešas nākamās filmas, un viņš nevar atbildēt – tas nav režisors," teic Kaņepe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!