Visa Eiropa gatavojas Jaunā gada svinībām un arī vēl kādam nozīmīgam notikumam. Sākot no 2002. gada 1. janvāra 12 ES dalībvalstīs - Austrijā, Beļģijā, Francijā, Īrijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Grieķijā, Itālijā, Portugālē, Somijā, Spānijā un Vācijā tiks ieviests skaidras naudas eiro.
Vairākumā eiro zonas valstu nacionālās valūtas pirmajos divos 2002.gada mēnešos turpinās būt likumīgs maksāšanas līdzeklis līdztekus jaunajam eiro. Pēc tam nacionālās valūtas pret eiro pēc fiksēta maiņas kursa ilgi vai neierobežotu laiku būs iespējams apmainīt šo valstu centrālajās bankās un neilgu laiku - bankās.

Lai arī līdz šim notikumam ir palikušas tikai pāris dienas, tomēr Eiropas Komisijas ietekmīgā sociālo pētījumu dienesta "Eurobarometre" veiktā pētījuma rezultāti rāda, ka eirozonas iedzīvotāju zināšanas par eiro nav visai plašas.

86 procenti iedzīvotāju divpadsmit eirozonas valstīs zina, ka no 2002.gada 1.janvāra apgrozībā nonāks eiro banknotes un monētas. Vēl deviņi procenti aptaujāto zināja, ka eiro valūta apgrozībā nonāks janvārī, tomēr konkrētu datumu viņi nevarēja nosaukt, liecina aptauja.

Citas aptaujas rāda - lai gan eiro demonstrācijas komplekti ir apmierinājuši cilvēku ziņkāri, tie nav mazinājuši bažas par vienoto valūtu.

Kompānijas "Ad Hoc Research Worldwide" veiktā aptauja, kurā piedalījās 11 750 eiropiešu, liecina, ka 52 procenti eirozonas iedzīvotāju vēlētos arī turpmāk izmantot savas nacionālās valūtas eiro vietā.

Šāda nostāja īpaši spēcīgi izteikta Somijā, kur somu marku vēlētos saglabāt 67 procenti iedzīvotāju. Francijā šis rādītājs ir 62 procenti, Vācijā - 57 procenti un Spānijā - 53 procenti.

"Eurobarometre" jaunākā aptauja rāda, ka 16 procenti eirozonas iedzīvotāju nezina, ka tās pašas eiro banknotes un monētas, kuras viņi izmanto dzimtenē, būs iespējams lietot arī citās eirozonas valstīs. Pēc aptaujas datiem, vissliktāk par jaunās valūtas lietošanu informēti itālieši, franči, portugāļi un grieķi.

Eiro arī Latvijā

No 2002. gada 2.janvāra arī Latvijas Banka pārdos eiro naudaszīmes, kuras iedzīvotāji varēs iegādāties Latvijas Bankas filiāļu kasēs Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē un Valmierā.

Eiro skaidrās naudas ieviešana skars tos Latvijas iedzīvotājus, kuriem ir skaidrās vai bezskaidrās naudas uzkrājumi eiro zonas valstu valūtās, un tos, kuri pēc 2002.gada 1.janvāra apmeklēs eiro zonas valstis.

Latvijā valūtu konvertāciju eiro varēs veikt komercbankās un valūtas maiņas punktos. Vēl viens naudas maiņas veids ir noguldīt valūtu kādā no bankām un vai nu uzreiz lūgt bankai to pārvērst bezskaidrās naudas eiro, vai arī tas notiks automātiski pēc fiksētā kursa ar 2002.gada 1.janvāri. Naudu mainīt varēs arī eiro zonas valstīs.

Latvijā nacionālās valūtas aizstāšana ar eiro sāksies tikai pēc tam, kad mūsu valsts būs iestājusies ES un izpildījusi Māstrihtas līgumā noteiktos konverģences kritērijus.

Premjerministrs Andris Bērziņš, komentējot paredzēto eiro ieviešanu Latvijā, atzina, ka no lata Latvijai nevajadzēs atteikties un nepieciešamības gadījumā nacionālās naudas vienības apgrozību varēs atjaunot.

"Ja mēs tiešām visi nobalsosim, un, es ceru, mēs nobalsosim par to, ka mēs iestāsimies Eiropas Savienībā, protams, tādā gadījumā mums būs jāpievienojas arī Eiropas monetārajai ūnijai, tas nozīmē - eiro, tik lielā mērā, cik lielā mērā Eiropas Savienības dalībvalstis uz to brīdi būs vienojušās, vai šis pasākums ir obligāts vai brīvprātīgs," paskaidroja valdības vadītājs.

Bērziņš norādīja, ka Latvijai būs pietiekami laika, lai izvērtētu vienotās Eiropas valūtas priekšrocības un trūkumus un pieņemtu nepieciešamos lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!