Foto: F64

Ar filmas "Florence Fostere Dženkinsa" seansu trešdien, 21. septembrī, sākas ikgadējais kinofestivāls "Baltijas pērle", kas šogad piedāvā gan filmas no Eiropas kinofestivālu programmām, gan kino klasiku, gan tradicionāli, ar modes pasauli saistītas filmas. Ko šogad nepalaist garām "Baltijas pērles" programmā, iesaka Latvijas Nacionālā teātra aktrise un topošā tērpu dizainere Madara Botmane.

"Mīlēsimies"

Šajā gadsimtā pati filma vairs nav "notikums", bet, manuprāt, šo "notikumu" veido, iespēja to redzēt uz lielā ekrāna. Cik bieži šāda izdevība gadās? Un nevienam nav noslēpums, ka filma, redzēta TV vai datorā, nav gluži tā pati filma. Man šķiet skaisti, uz mirkli nonākt 1960. gadā, kad šī filma tikai pirmo reizi izrādīta. Kinoteātris daudz mainījies nav – joprojām tumšs un joprojām cilvēks, kurš skatoties kinolenti šķetina savu stāstu. Man ļoti simpatizē "laika mašīna", kurā var iekāpt, aizejot uz šo seansu.

"Es, Daniels Bleiks"

Mans visu laiku mīļākais kino žanrs ir drāma – dziļa, jēgpilna, cilvēcīga drāma. Šī žanra robežās es novērtēju "emocionālo tuvplānu", kuru spēj sniegt kino un, manuprāt, tas ir kino lielākais trumpis. Tā kā filma ir saņēmusi arī Kannu kinofestivāla "Zelta palmas zaru", tas vēl vairāk audzē vēlmi šo filmu redzēt, lai pati varētu spriest par tās kvalitāti. Apskatot "Baltijas pērles" piedāvāto filmu programmu, tieši šajā filmā saskatīju iespēju ieraudzīt "drāmu", kura spēj pabarot manu vēlmi pēc augstvērtīga, emocionāli smalka darba.

Dokumentālais kino

Mani ļoti priecē, ka programmā ir iekļauts dokumentāls kino. Lai gan, apskatot treilerus, neviena neradīja iespaidu "Jā! Noteikti jāredz! Un tagad!", interesi man izraisīja filmas "Hičhoks/Trifo", "Augstās modes skandāli", "Bez prāta no "Tifanija". Domāju, ja šīs filmas nenoskatīšos "Baltijas pērles" ietvaros, tad to noteikti izdarīšu pēc tam, jo kino mēdz būt ļoti laba "skola", lai uz procesiem un sakarībām raudzītos padziļinātāk un ar lielāku pietāti pret detaļām.

Plašāk par programmu – kinofestivāla "Baltijas pērle" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!