Kinofilma "Pitons" saņēmusi nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" labākās spēlfilmas godalgu, kā arī balvu filmas operatoram, māksliniekam un otrā plāna aktrisei.
Lielais Kristaps" režisores Lailas Pakalniņas filmai piešķirts "par spēju realizēt māksliniecisko ideju".

Skatītāju balva tika režisora Askolda Saulīša filmai "Keep Smiling!". "Lielais Kristaps" piešķirts arī filmas scenārija autoriem - Saulītim un Viktoram Dukam, kā arī komponistam Jānim Brunovskim.

Balvu par labāko debiju saņēma Sandris Jūra un filma "Atrasts Amerikā". Balva tika piešķirta "par trāpīgu un pārliecinošu sociālās parādības apjēgšanu".

Līdzās Venēcijas kinofestivālā rādītajam "Pitonam" par labākās filmas un labākā režisora balvām sacentās arī Arvīds Krievs ar savu jaunāko lenti "Man patīk, ka meitene skumst" un Una Celma ar "Sauja ložu", kas pirmizrādi piedzīvoja pērn.

Labākā spēlfilmas režisora balva netika piešķirta. Respektējot šo trīs režisoru - Pakalniņas, Celmas un Krieva - spējas un līdzvērtīgo sniegumu, žūrija uzskatīja par neiespējamu pazemināt mākslinieciskos kritērijus un balvu nepiešķīra nevienam.

"Lielo Kristapu" saņēma filmas "Pitons" operators Gints Bērziņš "par fantastisku spēju izmantot gaismu un kompozīciju filmas mākslinieciskā mērķa sasniegšanai", mākslinieks Juris Pakalniņš "par delikātu attieksmi pret reālu vidi, veidojot vienotu māksliniecisku tēlu spēles filmā", kā arī otrā plāna aktrise Ilze Pukinska "par precīzu un radošu iekļaušanos filmas stilistikā".

Sestdienas vakarā balvu pasniegšanas ceremonijā kinoteātrī "Rīga" ar "Lielā Kristapa" statueti kā labākā aktrise galvenajā lomā tika godalgota Kristīne Neverauska "par dzīvu un juteklisku tēlojumu" kinolentē "Sauja ložu".

Labākā aktiera balvu savukārt saņēma Voldemārs Karpačs, kurš atveido galveno lomu "Pēdējā padomju filmā". Balva aktierim piešķirta "par spēju filosofiski un ironiski attēlot realitāti, radot monolītu un lakonisku tēlu".

Par nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvām kopumā cīnījās 41 filma.

Filmas vērtēja kinokritiķes Dairas Āboliņas vadītā žūrija, kurā darbojās arī Rīgas domes deputāts Dainis Īvāns, Saeimas deputāts Edgars Jaunups, kinooperators, režisors un žurnālists Sergejs Nikolajevs, mākslinieks un kinoscenārists Arnolds Plaudis, kinorežisors Jānis Putniņš, aktrise un režisore Indra Roga.

Ar "Lielo Kristapu" kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma tika apbalvota Jura Poškus lente "Bet stunda nāk". Balva filmai piešķirta "par traģikomisku un eksistenciālu mūsdienu dzīves tvērumu".

Par labāko īsmetrāžas dokumentālo filmu atzīta Līgas Pipares debija "Viktorijas bērni" "par sirsnību un cieņas pilnu attieksmi pret tēmu".

Hercs Franks par filmu "Flashback" tika godalgots kā labākais dokumentālās filmas režisors, savukārt Uldis Jancis par filmu "Jumtu cilvēks" - kā labākais dokumentālās filmas operators.

Labākās animācijas filmas balvu saņēma Vladimira Leščova "Vectēva medus", labākā animācijas režisora "Lielo Kristapu" saņēma Roze Stiebra par "Pasaciņu" ciklu, bet Signe Baumane tika atzīta par labāko animācijas mākslinieci.

Par darbu Ivara Selecka filmā "Operdziedātāja uz skrituļslidām" labākās montāžas režisora balvu ieguva Maija Selecka, bet Aivars Riekstiņš - labākā skaņu režisora balvu.

Žūrija piešķīra speciālbalvu aktierim Mārcim Lācim "par pārliecinošu aktiera debiju filmā "Man patīk, ka meitene skumst"", režisoram Ivaram Zviedrim "par spēju esejas formā interpretēt dziesmu svētku jēdzienu" un filmai "Ar domu par zāli" "par delikātu un cilvēciski ieinteresētu mēģinājumu izprast cilvēku drāmu viņu dzīves robežsituācijās".

Par labākajām studentu filmu klāstā tika atzīta Daigas Laksas-Timinskas-Lapko filma "Mājup", Vadima Sičova "Bērneļi" un Ginta Apsīša "The Bonedancer".

Festivāls šogad noris pirms 30 gadiem uzņemtās kinofilmas "Pūt, vējiņi" zīmē. Šogad balvu par mūza ieguldījumu latviešu kino mākslā saņēma 86 gadus vecā latviešu teātra un kino karaliene - aktrise Elza Radziņa, kas šajā filmā atveido valdonīgo meitu māti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!