Foto: Publicitātes foto
Lielajai Mūzikas balvai 2011 nominācijā Gada uzvedums nominēti Luisa Bakalova "Tango mesa" un Artura Onegēra "Nāves dejas" Dzelzceļa vēstures muzejā (producents – Valsts akadēmiskais koris "Latvija").

"Divu Latvijā līdz šim dzīvā izpildījumā nedzirdētu mūzikas lieldarbu teatralizēti iestudējumi un turklāt jaunās Vācijā operrežiju studējošās latviešu režisores Margitas Zālītes debija 14. Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēgumā pierādīja, ka festivāls savus klausītājus ved ne tikai dziļumā, bet joprojām arī vēlas un spēj pārsteigt. Tas joprojām ir aktīvos un iepriekš neparedzamos radošos meklējumos, piesaistot visdažādākos radošos partnerus, – jo tāda ir festivāla mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā neremdināmā daba. Svarīgi, ka eksperimenti ir auglīgi, bez tukša pašmērķa piegaršas un bez aplomba kaut ko lauzt," laikrakstā "Diena" raksta kritiķe Inese Lūsiņa.

A.Onegērs komponējis "Nāves dejas" 1938. gadā iedvesmojoties no Ziemeļu renesanses mākslinieka Hansa Holbeina gravīrām. 16. gadsimta 20. gados Holbeins radījis gravīru ciklu, kuros atspoguļo šo tradicionālo viduslaiku alegorisko rituālu - nāves dejas (Danse Macabre). Šī rituāla mērķis bija atgādināt mirstīgajiem, ka nāve vieno visus, un ka cilvēks ir tikai puteklis zemes virsū.

"Šis bija ļoti interesants projekts, kurā apvienoti divi darbi: Artūra Onegēra "Nāves dejas" nes līdzi stāstu no viduslaikiem, kad rituāla dejas skeletu tērpos kapsētās un pilsētās cilvēkam – nabagam, karalim un garīdzniekam – atgādināja, ka viņš nav nekas vairāk par nieka puteklīti uz zemes", stāsta diriģents Māris Sirmais

Luisu Bakalovu pasaulē pazīst kā filmu mūzikas komponistu. Viņš radījis mūziku Pjēra Paolo Pazolini filmai "Sv. Mateja Evanģēlijs" (1964) par Kristus dzīvi. Filma nominēta trim "Oskara" balvām, tai skaitā par labāko mūziku. Par mūziku Maikla Redforda filmai "Pastnieks" (Il Postino: The Postman), kas pazīstama arī Latvijas kinomīļiem, 1994. gadā saņēmis "Oskaru" par labāko mūziku. Filmas pamatā ir izdomāts stāsts par kādu Pablo Nerudas dzīves epizodi. Daži Bakalova skaņdarbi izmantoti arī Kventina Tarantino kulta filmā "Kill Bill".

"Tango mesa" komponēta 1997.gadā un šo darbu Bakalovs iecerējis kā veltījumu visiem Ābrama reliģiju pārstāvjiem - kristiešiem, musulmaņiem, ebrejiem.

Uzvedumā piedalījās Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, solisti Inga Šļubovska, Ilona Bagele, Jānis Apeinis, Hektors Ulisess Pasarella (bandoneons, Argentīna/Itālija), Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa un Olgas Žitluhinas Dejas kompānija. Iesaistīta plaša radošā komanda - horeogrāfe Olga Žitluhina, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Igors Kapustins. Koncerta režisore ir Margita Zālīte, kura Berlīnē studē operas režiju. Uzveduma diriģents Māris Sirmais.

Noklausies Latvijas Radio programmas "Klasika" raidījumus par Lielās Mūzikas balvas 2011 nominantiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!