Foto: Publicitātes foto

Mūsdienu kultūras forumā "Baltā nakts" šogad pirmo reizi dalību ņems Kinoskola un TV raidījums "Kinotēka", radošās nakts apmeklētājiem projektā "Kino uz paplātes" piedāvājot iespēju piedalīties filmas uzņemšanā un ielūkoties kino tapšanas aizkulisēs.

Filmēšanas process norisināsies "Splendid Palace" priekšpagalmā, Elizabets ielā 61, 8. septembrī, laikā no plkst.19:00 līdz 23:00.

Izdrukā ‘Baltās nakts’ karti!

Projekts "Kino uz paplātes" būs kino uzņemšanas imitācija, kas ir iecerēta kā Latvijas kino situācijas atbalsta akcija. Baltās nakts pasākuma ietvaros tiks uzfilmēta pirmā epizode nekad nepabeigtajai latviešu filmai.

"Filmēšanas un filmēšanās process kā komunikācija un iespēja fiksēt tā brīža sajūtas – ir mūsu akcijas mērķis! Kaut arī mūsu filma ir bezbudžeta (gandrīz) un nekad netiks pabeigta, ko mēs nemaz neslēpjam, tā ir vienreizēja iespēja izprast kino veidošanas procesa sarežģītību un maģiskumu. Kaut arī tā ir tikai fikcija, rezultāts būs reāls filmas materiāls, kas, iespējams, kādam no "Baltās nakts" apmeklētājiem raisīs profesionālu interesi par kino veidošanu. Šīs akcijas ieguvums būs arī tas cilvēks, kurš nolems kino diletantu rindas Latvijā nepapildināt un joprojām paliks kaismīgs filmu skatītājs," stāsta projekta veidotāji no Kinoskolas.

Kā sola "Kino uz paplātes" veidotāji, publika redzēs visu to, ko parasti skatītāju acīm slēpj – kino uzņemšanas procesu ar visām tā vīlēm un aizkadra lietām. Visu, ko operators redzēs caur kameras aci, redzēs arī publika, jo tas tiks filmēts un vienlaicīgi projicēts uz Kinoteātra "Splendid Balace" brandmūra (mājas sienas), kas ļaus sekot notikumu gaitai arī garāmgājējiem!

"Kino uz paplātes" filmas uzņemšanā piedalīsies divi profesionāli aktieri - Zane Dombrovska un Ivars Kļavinskis, bet Kinoskolas audzēkņi un "Baltās nakts" apmeklētāji būs masu skatu dalībnieki.

Projekta mākslinieciskā vadītāja ir Ināra Slucka. Filmas režisore būs Linda Olte, scenārijs - Madara Didrihsone, Daira Āboliņa, operators - Aleksandrs Grebņevs, operatora asistenti: Valters Kruzkops, Jānis Ābele, skaņu režisors - Jānis Ābele.

Interesentiem būs iespējams iepazīties ar jaunās paaudzes digitālās kino kameras iespējām un pašiem palūkoties uz to kā pasaule izskatās caur kameras aci.

Uzfilmētā epizode, kurā cilvēki ieraudzīs sevi neierastā ampluā, tiks izmatota LTV raidījumā "Kinotēka", kā arī ievietota Vimeo.

Kamēr "Splendid Palace" priekšpagalmā norisināsies filmas uzņemšana, kinoteātra mazajā zālē lielie un mazie tiek aicināti uz muzikālu zīmējumu dejas izrādi "Dzejtaurenis". "Baltās nakts" laikā tiks demonstrētas divas izrādes – plkst.19:00 un 21:30.

Izrādē "Dzejtaurenis" kustība, tēli, ēnas un mūzika veidos dzejas pasauli. Projektā piedalās laikmetīgās dejas horeogrāfe un dejotāja Elīna Breice, profesionāls mūziķis un komponists Rihards Zaļupe. Izrādes režisors Varis Klausītājs iedvesmojies no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma "Taureņkaraļvalstība", kas arī ir pamats darbībai uz skatuves. Projekta īpašais dalībnieks ir scenogrāfe Hiroko Ošima no Japānas.

Jau ziņots, ka mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts" šogad norisināsies naktī no 8. uz 9. septembri, kopumā aicinot baudīt laikmetīgo mākslu vairāk kā 60 objektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!