Foto: Publicitātes foto

Sekojot gadu gaitā veidotai tradīcijai, festivāla "Skaņu mežs" pirmais pasākums oficiālās festivāla programmas ietvaros notiks 8.septembrī, Anglikāņu baznīcā – kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros, portālu "Delfi" informē "Skaņu meža" pārstāvji.

Sadarbībā ar Vācijā dzimušo starptautisko muzikālo vērtību apmaiņas projektu "Sound Exchange" "Skaņu mežs" Anglikāņu baznīcā prezentēs tā Rīgas versiju, veidotu no Franka Bretšneidera un ungāru mākslinieka én priekšnesumiem, kā arī latviešu mākslinieku performances, veltītas Hardija Lediņa piemiņai. Tajā piedalīsies "Gas Of Latvia", "Stropu Jurka", "TV Maskava", Toms Auniņš un Indriķis Ģelzis.

Izdrukā ‘Baltās nakts’ karti!

Vakaru ievadīs ungāru elektronikas mūziķis vārdā én jeb Pols Tots (Pál Tóth), kas savā performancē restaurēs aizmirstā, bet leģendārā ungāru avangarda komponista Erno Kiralī unikālo mūziku.

Kā vēsta "Skaņu mežs" pārstāvji, "Tava bārda laikā un telpā'' ir audiovizuāla performance, veltīta Hardijam Lediņam - māksliniekam un arhitektam, kā arī latviešu elektroniskās mūzikas pionierim, leģendārās mākslas un eksperimentālās mūzikas apvienības NSRD dibinātājam, kurš pameta šo pasauli 2004.gadā. Lediņa neformālais ieguldījums Padomju Latvijas septiņdesmito un astoņdesmito gadu kultūras attīstībā un radošās, savdabīgās un vitālās ekskursijas mākslā un mūzikā, kas ilga vairāk nekā trīsdesmit gadus, līdz pat viņa miršanas dienai, ir bijusi vārdos neizsakāma ietekme uz vairākām mākslinieku un mūziķu paaudzēm Latvijā. Daži no šīs radošās elpas skartajiem ir apvienojušies šajā projektā, lai izveidotu audiovizuālu priekšnesumu, veltītu Hardijam Lediņam un tai tēlu, izteicienu, attieksmju, ideju un iedomu ainavu pasaulei, ko viņš ir aiz sevis atstājis.

"Tās, var teikt, ir nozīmīgas figūras Rīgas laikmetīgās mākslas un pagrīdes mūzikas scēnā: komanda sastāv no Andra Indāna, Hardija Lediņa drauga un – ar viņa projektu Gas Of Latvija – arī ievērojama latviešu elektroniskās mūzikas veterāna; Stropu Jurkas, inteliģenta un delikāti agresīva mūziķa no Latvijas industriālās mūzikas scēnas, pazīstama ar projektiem ''Strops'' un ''V.S.K.B.''; Normunda Griestiņa, populāra ar saviem sarkastiskajiem tehno darbiem, ko viņš rada ar savu projektu TV Maskava; humorpilnās un nihilistiskās improvizētas trokšņu mūzikas apvienības PuseH PuseW dalībnieka Toma Auniņa, arī solo mākslinieka, kura darbi pastāv dažādos un nedefinējamos žanros, kā arī vizuālā mākslinieka Indriķa Ģelža, kurš ar saviem atmosfēriskajiem un viegli absurdajiem video darbiem cenšas ģenerēt jaunus percepcijas veidus visām pašsaprotamākajām cilvēka ikdienas sastāvdaļām. Kopā šī apvienība radīs pus-improvizētu, pus-iestudētu-un-sacerētu nomoda sapni, kurš, lai arī uzbūvēts no visu dalībnieku unikālajām balsīm, pastāvēs pēc fizikas likumiem, ko diktē pasaule, kuru ilgu laiku atpakaļ radīja Lediņš," vēsta "Skaņu mežs" pārstāvji.

Naktij noslēdzoties, ievērojamais Austrumvācijas elektroniskās mūzikas komponists Franks Bretšneiders (Frank Bretschneider) uzstāsies ar audiovizuālu priekšnesumu "Kippschwingung", kurā izmantos 1970.gadu austrumvācu sintezatoru "Subarchord".

Sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā un projektu "Sound Exchange" no 3. līdz 8.septembrim norisināsies arī organizācijas "Standuino" vadīta meistarklase elektroniskās mūzikas instrumentu izgatavošanā. Tās dalībnieku skaita maksimums jau ir sasniegts, tādēļ tai vairs nevar pieteikties, taču visi pārējie interesenti būs laipni lūgti 3.septembrī ierasties Gētes institūtā Rīgā, kur organizācijas dalībnieki demonstrēs savu instrumentu modeļus un uzstāsies ar informatīvu lekciju.

Tāpat arī 8. septembrī, sešos vakarā, šajās telpās notiks meistarklases prezentācijas koncerts, kurā ar pašdarinātajiem instrumentiem uzstāsies meistarklases dalībnieki. Pēc šī koncerta tiks atklāta izstāde "Sound Exchange" – eksperimentālā mūzika Centrālajā un Austrumeiropā", kas no 8. līdz 22.septembrim iepazīstinās ar individuālām mākslinieciskajām pozīcijām, reģionāliem grupējumiem un strāvojumiem Centrālās un Austrumeiropas eksperimentālās mūzikas kultūrā no 20.gadsimta sešdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām.

"Skaņu mežs" ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā "European Cities of Advanced Sound". Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma "Kultūra 2007-2013" un Latvijas Kultūras ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!