Nepilnas stundas brauciena attālumā no Rīgas, Murjāņos, starp gleznainu priežu mežu un Gauju atrodas viesu nams "Rūķīši" – bijusī Latvijas Teātra darbinieku savienības atpūtas bāze, kuras atrašanās vietu savulaik nolūkojis pats Dailes teātra dibinātājs Eduards Smiļģis. Vasarās "Rūķīšos" atpūtās viss teātra zieds – Lilita Bērziņa, Velta Līne, Felicita Ertnere, Harijs Liepiņš un Ēvalds Valters –, savukārt ziemās ražīgā darbā un kaismīgās sarunās līdz vēlai naktij gremdējās izcili rakstnieki un dramaturgi – Pauls Putniņš, Gunārs Priede, Harijs Gulbis, Pēteris Pētersons un Marģeris Zariņš. Kā valsts simtgades pasākumā "Latvijas Goda aplis" sacīja aktieris Juris Kalniņš: "Te notika lielo mākslinieku saieti. Mums, zaļajiem gurķiem, "Rūķīši" bija tabu."

Sākotnēji "Rūķīšu" ziemas mājā bija vien astoņas istabas, bet pēcāk tika piebūvēta vasaras māja ar vēl septiņām istabām. Projekta autori ir arhitekti Modris Ģelzis un Ojārs Dombrovskis. Ģelzis uzskatāms par ražīgāko savas paaudzes arhitektu, un pie nozīmīgākajām projektētajām ēkām jāmin Dzintaru koncertzāle, Valmieras teātris un Filharmonijas koncertzāle. Savukārt Dombrovskim pieder kinoteātra "Palladium" un Drāmas teātra (tagadējā Latvijas Nacionālā teātra) Mazās zāles un kafejnīcas interjera projekti.

Kopš 2003. gada "Rūķīšos" saimnieko Maija un Valdis Martinsoni, kuri kompleksu pārpirka no Teātra darbinieku savienības. Tiesa, "Rūķīši" viņiem neuzgāzās uz galvas vienā dienā no skaidrām debesīm – taciņa jau bija iemīta. 1992. gadā tika pieņemts lēmums par mākslinieku jaunrades un atpūtas namu likvidēšanu, tāpēc turpmāk "Rūķīšiem" sevi bija jāuztur pašiem. Tas gan pārāk labi nesekmējās, tāpēc toreizējā Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Lolita Cauka pieņēma Maiju darbā par pārvaldnieci, jo turpat netālu viņa jau dūšīgi saimniekoja savā viesu namā "Trollīši", turklāt bija izdaudzināta kā lieliska ēdinātāja.

Raksta turpinājumā:

- Kas brauca vaļoties, strādāt un baudzīt dzīvi uz "Rūķīšiem"?
- Aktieru un režisoru izpriecas, pusdienu braucieni uz "Sēnīti";
- 'Rūķīšos' dzimuši daiļdarbi un draudzības;
- Fotogalerijas un atmiņu stāsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!