Foto: Vida Press
Ikviena inteliģenta cilvēka pazīme ir pasaules kino klasikas pārzināšana. Taču jāņem vērā, ka kino pasaulē ir ļoti daudz ģeniālu režisoru - tik daudz, ka brīžiem tie mēdz sajukt.

Kā iegaumēt zināmākos no tiem un atpazīt viņu filmas – atsaucoties uz ārvalstu medijiem, esam sagatavojuši īsu ceļvedi jeb špikeri, kas palīdzēs paspīdēt ne vienā vien inteliģentā sarunā.

Deivids Linčs

Foto: Kadrs no filmas "Malholanda ceļš" (2001)
Ja visa filma ir tumšās, depresīvās krāsās, viss ir skumji, bet skatoties to piemetas paranoja un pat istaba sāk šķist ļoti baisa, filmas sižets faktiski nekļūst skaidrs un kopumā gandrīz neko nevar saprast - Deivids Linčs, visticamāk, ir šīs filmas režisors.

Katrā filmā varēs redzēt: punduri uz sarkana velveta auduma fona vai nogrieztu ausi.

Stenlijs Kubriks

Foto: Kadrs no filmas "2001: Kosmosa odiseja" (1968)
Ja neko nevar saprast un brīžiem šķiet, ka jau piecas minūtes tiek vērots viens un tas pats kadrs, tās nav monitora kļūmes vai tehnisks defekts - tā vienkārši ir Stenlija Kubrika filma. Mierinājumam - kamēr acu priekšā ir tumšs ekrāns vai mikslis starp elli un kosmosu, fonā dzirdama lieliska klasiskā mūzika.

Katrā filmā varēs redzēt: galveno varoni, kurš ēd maizi vai lasa grāmatu, kamēr skaņu celiņā skan aizraujoša mūzika.

Roberts Rodrigess

Foto: Kadrs no filmas "Mačete" (2010)

Ja skatoties filmu atskan entuziastiski izsaucieni: "Paskaties, kāds viņam ložmetējs! Un tas otrais viņam nāk virsū ar šķērēm! Re, kā viņš uzsprāga!", tad visticamāk, filmas režisors ir Roberts Rodrigess.

Katrā filmā varēs redzēt: sprādzienus, eksplozijas, pa gaisu lidojošu varoņu tuvplānus palēlinājumā.

Džeimss Kamerons

Foto: Kadrs no filmas "Terminators 2" (1991)

Viss izskatās iespaidīgi, stilīgi uz brutāli. No ekrāna raugās varonis ar tādu skatienu, ka ir skaidrs - joki beigušies. Stāstā noteikti parādīsies spēcīga, neatkarīga sieviete, kura vajadzības gadījumā var prasmīgi apieties ar ieroci.

Katrā filmā varēs redzēt: Galveno varoni, kurš tik ātri tiek galā ar sliktajiem puišiem, ka viņi pat nepaspēj iepīkstēties.

Brāļi Koeni

Foto: Kadrs no lugas "Gandrīz vakars" (2008)

Ja galvenais varonis ir bezcerīgs hipijs vai bezdarbnieks, kas iekūlies muļķīgā situācijā un uzvedas kā idiots, tajā pat laikā cīnoties ar bezcerīga ļaunuma iemiesojumu (lai vai kas tam būtu par iemeslu), bet paralēli viscaur filmai parādās dažnedažādi joki un pigori - tā ir Brāļu Koenu filma.

Katrā filmā varēs redzēt: asiņainu ainu uz drūmas dabas fona.

Žans Pjērs Ženē

Foto: Kadrs no filmas "Amēlija" (2001)

Ja pusi ekrāna aizņem kāda francūža seja, bet aizkadra balss stāsta par viņa dzīves dīvaino gājumu, kamēr kadra krāsas atgādina augstas izšķirtspējas saulrietu, režisors noteikti ir Žans Pjērs Ženē.

Katrā filmā varēs redzēt: galveno varoni, kas mētā akmentiņus ūdenī, kamēr skan saldsērīga akordeona mūzika.

Kventins Tarantino

Foto: Kadrs no filmas "Trakie suņi" (1992)

Ja filma sastāv no absurdiem dialogiem, kuru rezultātā sākas kārtīga apšaude, kaut kur figurē skaista blondīne, bruņota ar zobenu vai arī asinīs izmircis melnādainais, dāmas un kungi - tas ir Kventins Tarantino. Ja nav redzams nekas no iepriekšminētā, tad Tarantino var atpazīt pēc ekrānā redzamiem asiņu plūdiem, drūma un nekaunīga humora, kā arī veca rokenrola skaņu celiņā.

Katrā filmā varēs redzēt: skatu no automašīnas bagāžnieka.

Pedro Almodovars

Foto: Kadrs no filmas "Viss par manu māti" (1999)

Ja filmā vienlaicīgi norisinās vairākas drāmas: māte zaudē savu dēlu; meitene nomirst dzemdībās; tiek rādīta skarbā prostitūtu un transvestītu ikdiena; krāšņi tiek attēlotas slimības un narkotiku lietošana - filmu uzņēmies režisēt, vistacamāk, ir Pedro Almodovars. Ja ekrānā redzami cilvēki, kas nepārtraukti runā, šņukst, apglabā viens otru, bet pēcāk teju mehāniski nodarbojas ar seksu, tad viss ir tieši tā, kā šim režisoram ierasts.

Katrā filmā varēs redzēt: Skumju transvestītu gados.

Tims Bērtons

Foto: Kadrs no filmas "Svīnijs Tods: Flītstrītas dēmoniskais bārddzinis" (2007)

Ja filma ir tumšos toņos un visi varoņi izskatās pēc dīvainiem ķēmiem, savukārt noskaņa ir izteikti gotiska, režisors noteikti ir Tims Bērtons. Lai vai cik tas dīvaini arī neizskatītos, mikslis starp realitāti, pēcnāves dzīvi un fantāzijām iedarbojas ļoti efektīvi.

Katrā filmā varēs redzēt: Džoniju Depu.

Andrejs Tarkovskis

Foto: Kadrs no filmas "Stalkeris" (1979)

Ja vienai izmisuma un melanholijas pilnai ainai seko nākamā, kura ir pat vēl drūmāka kā iepriekšējā, un galu galā viss atgādina "Ezīti miglā" pieaugušo versijā, režisors ir Tarkorvskis.

Katrā filmā varēs redzēt: zirgu, kas skumji klīst pa miglu.

Alfrēds Hičkoks

Foto: Kadrs no filmas "Putni" (1963)

Ja skatoties filmu prātā nāk ne tikai visas bailes un murgi, kas vajāja bērnībā, bet tām pievienojas bailes no kaut kā tāda, par ko nekad nav nācies pat iedomāties, uzreiz pēc filmas piemetas vajāšanas mānija, bet skaņu celiņā ik pa brīdim ieskanas drūma vijole, tas, visticamāk, ir Alfrēds Hičkoks.

Katrā filmā varēs redzēt: cilvēku cepurē, kuru ieraugot kļūst neomulīgi. 

Larss fon Trīrs

Foto: Kadrs no filmas "Antikrists" (2009)

Ja filmā vairāku stundu garumā tiek izspēlēta eleganta ģimenes drāma, kuras ietvaros ik pa brīdim tiek analizētas šīs ģimenes psiholoģiskās problēmas, bet galvenie varoņi uzkrītoši bieži tiek rādīti kaislīgās seksa ainās, kuras pavada dziļdomīgas sarunas, viss liecina par to, ka režisors ir Lars fon Trīrs.

Katrā filmā varēs redzēt: galveno varoni, kurš guļ kails un ir iegrimis pārdomās par dzīvi.

Emirs Kusturica

Foto: Kadrs no filmas "Dzīve ir skaista" (2004)

Ja visa filma atgādina traku, nebeidzamu karnevālu, kur uz nebeidzamas jautrības fona cilvēki dejo, dzied, cīnās un nogalina viens otru, tas noteikti ir Kusturicas darbs. Kādā brīdī noteikti parādīsies kadrs, kur redzama kaza, kails vīrietis un drēbju aukla.

Katrā filmā varēs redzēt: čigānu, kurš soļo Balkānu mūzikas pavadībā. 

Serdžio Leone

Foto: Kadrs no filmas "Par dažiem liekiem dolāriem" (1965)

Drūmi, drosmīgi, neticami vīrišķīgi kovboji ar žilbinoši baltiem zobiem vēro viens otru ar nopietniem skatieniem? Fonā skan Ennio Morrikones (vienkāršāk - itāļu) mūzika? Tas ir Serdžio Leone. Nākamajās ainās būs redzama vardarbība un nežēlīgas slepkavības.

Katrā filmā varēs redzēt:  kovboju tuksnesī, kurš aizdedzina cigareti un nicīgi nospļaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!