Foto: AFP/Scanpix
Eksperti apgalvo, ka, klausoties tādus mūziķus kā dziedātāju Adeli, Selīnu Dionu, grupu "Oasis", cilvēks var izbaudīt "ādas orgasmu".

Psiholoģes un mūziķes Psīhes Luisas un Veslienas universitātes studenta Lūka Harisona pētījumā secināts, ka mūzikai "ir unikāla iespēja izvilināt spēcīgu emocionālu un psihofizioloģisku reakciju".

"Šīs parādības - "drebuļi", "trīsas", "šermuļi" utt. - ir pašanalīzes un filozofisko debašu, kā arī mūzikas uztveres un apziņas zinātnisko pētījumu priekšmets," norāda pētījuma "Drebuļi, šermuļi, trīsas un ādas orgasms: Mēģinājums pietuvoties integrētam mūzikas transcendentālās psihofizioloģiskās pieredzes modelim" autori.

Britu sabiedriskās raidorganizācija BBC rakstam par šo parādību ir pievienojusi arī dažas dziesmas - "Someone Like You" no dziedātājas Adeles repertuāra, britu grupas "Oasis" dziesmu "Wonderwall" un kanādiešu dziedātājas Selīnas Dionas dziesmu "My Hear Will Go On", kuras spējot izraisīt tā saukto ādas orgasmu.

"Negaidītas izmaiņas harmonijā, dinamiskie lēcieni no maiga uz skaļu un melodijas ornamentika (disonējošas notis, kuras kontrastē ar pamattēmu, kas, piemēram, atrodamas Adeles dziesmā "Someone Like You"), šķiet, ir īpaši iedarbīga," raksta BBC žurnālists Deivids Robsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!