Turpinot portāla "Delfi" un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kopīgo projektu par 100 dārgumiem Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kā 62.dārgumu no muzejiem, eksperti piedāvā Jēkaba Kazaka (1895-1920) 1920. gadā tapušo gleznu "Dāmas jūrmalā".

Vasara, spilgti zila jūra un debesis, divas dāmas Rīgas jūrmalā bauda saules peldi. Koķets un pat nedaudz amizants ir abu sieviešu tēlu traktējums. Jēkabs Kazaks vitālās, iesauļojušās dāmas gleznojis no mugurpuses, uzsverot to sievišķīgi kuplās ķermeņu formas un kā rotaļīgu akcentu ieliekot sarkanas lentes pušķi ap vienas dāmas iežņaugto vidukli. Koši baltās kleitas mirdz saules gaismā un uz zilās jūras fona. Mazais, sarkanais saulessardziņš lidinās gaisā.

Jēkaba Kazaka īsais un radošais mūžs aizritēja smagajos Pirmā pasaules kara apstākļos. Šī glezna tapusi mākslinieka dzīves pēdējā gadā, kad nedaudz atguvies no karalaika pārdzīvojumiem, viņš savā glezniecībā pamazām sāka ieviest dzīvespriecīgāku skatījumu uz apkārtējo pasauli. Kara gadu pelēcināto gammu nomainīja gaišākas un spožākas krāsas.

1920. gadā Jēkabs Kazaks radījis vairākas gleznas un skices ar sievietēm atpūtā pie jūras, kuras peldas vai sauļojas. Šajās kompozīcijās viņš atklāj savdabīgu attieksmi pret sievieti, nedaudz vīpsnājoši noraugoties uz vieglprātīgajām, bet tajā pašā laikā noslēpumaini saistošajām būtnēm.

Glezna "Dāmas jūrmalā" būtiski atšķiras no Jēkaba Kazaka lielākā mākslas mantojuma. Te vairs nav ne miņas no iepriekšējos gados gleznotajiem kara nomocītajiem cilvēkiem. Gleznā nojaušams dzīvesprieks un pārticība.

Bet arī šajā gleznā mākslinieks spējis saglabāt savu īpatnējo pieeju formu novienkāršošanā un lakonismā, kā nevajadzīgas atmetot sīkas detaļas. Sieviešu tēli aizpilda gandrīz visu gleznas laukumu. Nav iespējams noprast sejas vaibstus, galvas un matu sakārtojums atgādina vien divas bumbas.

Šo un citus LNMM dārgumus tuvplānā varat aplūkot arī šeit, kā arī iepazīties ar tiem īpaši izveidotajā tematiskajā sadaļā - 100 dārgumu mākslas muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!