Foto: Publicitātes foto
Turpinot portāla "Delfi" un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kopīgo projektu par 100 dārgumiem kolekcijā, kā 86. dārgumu eksperti piedāvā Gintera Krumholca 2011. gadā radīto figūru (poliestera sveķi, krāsa) "Mārtiņš".

Gandrīz divarpus metru augstā "Mārtiņa" figūra ir viens no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Tēlniecības un objektu kolekcijas jaunieguvumiem, ar ko muzejs lepojas.

2011. gada nogalē tēlnieks Ginters Krumholcs (1980) galerijā "XO" sarīkoja savu pirmo personālizstādi "Mayday!", piesakot sevi kā spēcīgu personību šodienas mākslas ainā. Viņa košās, dažbrīd pat biedējoši naturālistiskās cilvēku figūras, kas veidotas ar neticamu anatomisku precizitāti, pārsteidza kā skatītājus, tā kritiķus.

Taču tie nav cilvēka ķermeņa atlējumi, kā no pirmā acu uzmetiena varētu šķist.

Krumholcs ar nevainojamu anatomisku precizitāti savus darbus veido sarežģītā tehnikā, formu atlejot sintētiskā materiālā, un vairākkārt slīpējot un pulējot sasniedz to perfekciju, kas tik ļoti pārsteidz skatītāju.

2013. gada nogalē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" veiksmīgi tika aizvadīta un atzinību guva G.Krumholca otrā personālizstāde "Kāpēc tu mani nepamodināji?". Kā par savu pirmo, tā arī otro personālizstādi tēlnieks nominēts augstākajam apbalvojumam Latvijas laikmetīgajā mākslā - Purvīša balvai.

Skulptūra "Mārtiņš" ir dabīgā izmērā veidota, puskaila vīrieša figūra pilnā augumā. Stāvošs uz neliela postamenta, atlētisks, ap gurniem apsietu dvieli, kreisā roka pacelta, tajā – fēns. Mārtiņš žāvē matus.

Darba virsma ir perfekti gluda, vienmērīgi krāsota viegli atstarojošā rozā perlamutra tonī. Par prototipu skulptūrai tēlnieks izmantojis labi pazīstamu cilvēku – savu kaimiņu.

Pilnā augumā, uz postamenta, atlētiski - tādi pasaules kultūras vēsturē rādīti daudzi varoņi, spēka un dailes simboli, sava laika "ideālie vīrieši". Perfekti gludā un nenoliedzami "glamūrā" Mārtiņa figūra vedina atcerēties aizgājušo gadsimtu skaistuma, varenības un vīrišķības etalonus, jo īpaši - renesanses laika garīgā un fiziskā spēka slavinājumu, monumentālo Mikelandželo marmora "Dāvidu" - ar lingu rokās, tikko pieveikušu mītisko milzi Goliātu.

Mums arvien patīk skaistie, ar pārcilvēcisku spēku apveltītie - uzvarētāji. Nekas nav mainījies, vien piecsimt gadu laikā mainījušies vien ieroči, ar kuriem ik dienas dodamies cīņā.

Arī pats tēlnieks ir atzinis, ka šodienas Dāvids "(..) ar lingu neiet cīņā, bet ar fēnu, jo biznesā tā ir – tev jābūt visskaistākajam, visgudrākajam, visstiprākajam".

Pēc izstādīšanas tēlnieka pirmajā personālizstādē "Mayday!" Mārtiņš ceļojis uz laikmetīgās mākslas mesu "Preview Berlin 2012", lai pēc tam kļūtu par vienu no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja dārgumiem.

Būtiski, ka tēlnieks savos darbos neko nekritizē, nepamāca un neko neatmasko, bet gan uzmanīgi vēro, jūt, domā un ar lielu radošu atdevi strādādams, stāsta to mums.Vai gan ir kāda labāka formula radošam darbam?

Šo un citus LNMM dārgumus tuvplānā varat aplūkot arī šeit, kā arī iepazīties ar tiem īpaši izveidotajā tematiskajā sadaļā - 100 dārgumu mākslas muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!