Foto: Publicitātes foto
Turpinot portāla "Delfi" un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kopīgo projektu par 100 dārgumiem Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kā 68.dārgumu no muzejiem eksperti piedāvā Margaritas Melnalksnes grāmatu iesējumus - Valda Grēviņa "Otrajai dzeju grāmatai" un dzejnieces Austras Skujiņas grāmatai "Dzejas".

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja otrā stāva pamatekspozīcijā neapšaubāmi viens no nedaudzajiem raksturīgiem tīriem Art Deco stila paraugiem latviešu dekoratīvajā mākslā ir mākslinieces Margitas Melnalksnes (1909-1989) divi grāmatas iesējumi Valda Grēviņa "Otrajai dzeju grāmatai" un dzejnieces Austra Skujiņas grāmatai "Dzejas".

Grāmatu iesējumi ir visai netipiski un novatoriski 20. gadsimta 30. gadu Latvijas ādas iesējumiem, izceļas ar Art Deco stilam raksturīgu abstrakti ģeometrisku, konstruktīvu kompozīcijas uzbūvi un tam laikam modernu krāsu izvēli, kas balstīta melnu, baltu, pelēku un sarkanu laukumu, līniju un burtu ritmiskā saspēlē.

Arī netradicionālais materiāls – papīrs - liecina par mākslinieces radošumu, talantu un vēlmi ienest laikmetīgumu.

Abi iesējumi, visticamāk, tapuši ap 1936. līdz 1937. gadā pēc mākslinieces studijām Rīgas Valsts mākslas amatniecības skolas Ādas apstrādes nodaļā (1932.-1936).

Lai gan Margitas Melnalksnes vārds 20. gadsimta otrajā pusē vairāk asociējas ar daudzveidīgo mākslinieces veikumu keramikas jomā, tieši šie divi grāmatas iesējumi ir atnesuši māksliniecei būtiskus panākumus. Starptautiskajā lietišķās mākslas izstādē (Internationale Handwerksausstellung) Berlīnē, Vācijā, 1938.gadā (izstāde notika no 28.maija līdz 10.jūlijam) par šiem grāmatsējumiem māksliniece tika apbalvota ar Bronzas medaļu.

Šo un citus LNMM dārgumus tuvplānā varat aplūkot arī šeit, kā arī iepazīties ar tiem īpaši izveidotajā tematiskajā sadaļā - 100 dārgumu mākslas muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!