Turpinot portāla "Delfi" un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kopīgo projektu par 100 dārgumiem Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kā 65.dārgumu no muzejiem eksperti piedāvā Jura Medņa 1983.gada dizaina darbu "Divdaļīga pudele".
20.gadsimta astoņdesmito un deviņdesmito gadu sākumā pasaulē populārs kļuva plastmasas pudeļu dizains. Īpaša loma te pienākas dizaineriem. Būtisku ieguldījumu šajā jomā arī sniedzis toreiz ASV dzīvojošais latviešu dizainers Juris Mednis (dzimis 1937. gadā).

Plastmasas pudeles ražoja pēc stikla pudeļu ražošanas principiem, stikla vietā izmantojot plastmasu priekšrocības. Ņemot vērā, ka, pudeles iesaiņojumos pārvadājot, glabājot un tirgojot, aizņem kubatūras, kurās liela daļa ir tikai gaiss, Juris Mednis izgudroja ražošanas tehnoloģiju un ieguva dizaina patentus divu un četru tvertņu saliekamu komplektu variantiem daudzās valstīs. Maksimāli izmantojot kvadratūru produktiem, ne gaisam, tas viņam ļāva vienā kubatūras telpā ievietot pat līdz 90% vairāk dažādus negāzētos šķidrumus. 2005. un 2006.gadā Juris Mednis nodeva ievērojamu skaitu savu pudeļu paraugu (un moduļu) kā dāvinājumu Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājumam.

Jāatzīmē, ka muzeja 3.stāva pamatekspozīcijā apskatāma krāsās spilgtā (rozā un dzeltens) "Divdaļīgā pudele", kas dizainēta ASV 1983.gadā un iekļauta arī Modernās mākslas muzeja (MOMA) Ņujorkā (ASV) kolekcijā.

Juris Mednis izglītojies Kolumbijas Universitātē (ASV); bijis banku prezidents, dibinājis un vadījis uzņēmumus. 2000. gadā viņš atgriezies Latvijā.

Šo un citus LNMM dārgumus tuvplānā varat aplūkot arī šeit, kā arī iepazīties ar tiem īpaši izveidotajā tematiskajā sadaļā - 100 dārgumu mākslas muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!