Foto: F64

Ceturtdien, 22.janvārī, plkst.17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26) aicina uz septīto un noslēdzošo tikšanos vakaru ciklā 'Meistari par klasiķiem'. Sarunas īpašais viesis - literāte, vairāku dramaturģijas un prozas apbalvojumu ieguvēja Inga Ābele.

Pirms daudziem gadiem, būdama studente, Inga Ābele apmeklēja Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas dzīvokli, lai klausītos mākslas zinātnieces, abu mākslinieku meitas Tatjanas Sutas lekcijas par mākslu.

Šodien Inga Ābele ir viena no atzītākajām latviešu rakstniecēm, daudzu grāmatu un lugu autore. Top atkal jauni rakstu darbi, taču līdztekus tam viņa arī glezno un fotografē. Rakstnieces daiļradē būtisku vietu ieņem vizuālie iespaidi, jo Inga, atšķirībā no citiem, kas raksta no mūzikas, iedvesmu gūst no ainavas, kas paveras acu priekšā.

"Tieši apkārtējā pasaule un māksla ir tas avots, kurā rodu inspirāciju saviem sacerējumiem," stāsta rakstniece. To, kā notiek šī radīšana, sarunā ar Ingu Ābeli centīsies izdibināt mākslas vēsturniece Ineta Puikevica. Vakara tikšanās būs veltīta literatūras klasikas ietekmēm un tēlotājmākslas meistariem, kurus autore izjūt kā sev tuvus.

Kā zināms, ikvienam kultūras nozares pārstāvim - māksliniekam, literātam, mūziķim, aktierim, režisoram vai mākslas zinātniekam - īpaši radošā ceļa sākumā ir svarīga saikne ar vēsturisko tradīciju un iepriekšējo paaudžu mantojumu, kura reizēm paliek aktuāla arī turpmākās karjeras gaitā.

Lai noskaidrotu klasikas nozīmi mūsdienu dažādu jomu mākslinieku jaunradē, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs rīko tikšanās vakarus ciklā "Meistari par klasiķiem", aicinot uz sarunām Latvijas kultūras dzīvē plaši pazīstamas radošas personības. Šodien visiem zināmie meistari stāsta par saviem mīļākajiem klasiķiem, izceļot respektējamu autoritāšu pieredzes lomu un ietekmi.

Katrs pasākums no jauna aktualizē jautājumu par tradīciju pārmantojamību, ko paceļ arī muzejā līdz 2015.gada 31.janvārim apskatāmā izstāde "No Brēhela līdz Rembrantam", kas atklāj pasaules vecmeistaru iespaidu latviešu mākslinieku Romana Sutas (1896-1944) un Aleksandras Beļcovas (1892-1981) daiļradē.

Uz sarunu aicināti visi interesenti! Dalības maksa: pieaugušiem - EUR 2,13; skolēniem, studentiem, pensionāriem - EUR 0,71. Pirms pasākuma ir iespējams apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi "No Brēhela līdz Rembrantam".

Interesentus lūdz pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 67 288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ir ierobežots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!