Foto: Māra Vaičunas. Pamestie. 2019
17. janvārī mūžībā ir aizgājusi māksliniece, gleznotāja Māra Vaičunas (1949–2019), informē Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) priekšsēdētājs Igors Dobičins.

Kā raksturo LMS vadītājs, viņas smalki niansētā glezniecības valoda ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas glezniecības vēsturē.

Atvadīšanās no Māras Vaičunas notiks 25. janvārī pulksten 12.00 Rīgas kremācijas centra Lielajā zālē.

Gleznotāja Māra Vaičunas 1976. gadā absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas Lietišķi dekoratīvās mākslas nodaļu; diplomdarbs – keramikas sienas panno Valmieras piena kombinātam (vad. Pēteris Martinsons).

No 1975. līdz 1991.gadam Māra Vaičunas strādāja par mākslinieci Latvijas PSR apvienotajā šaha un dambretes klubā. No 1991. līdz 2017.gadam māksliniece bija izglītības metodiķe Latvijas Mākslas akadēmijas Informācijas centrā.

Māra Vaičunas bija Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1996. gada un Starptautiskās mākslas asociācijas "B 13" biedre no 1993. gada.

Izstādēs piedalījās no 1977. gada. Regulāri piedalījās grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

2014. gadā Māra Vaičunas kļuva par laureāti "Swedbank" un "Agijas Sūnas mākslas galerijas" organizētajā ikgadējā izstādē - konkursā "Gada glezna".

Māras Vaičunas mākslā visraksturīgākās ir klusās dabas, kurās iespējams, tāpēc, ka bija keramiķe, visvairāk attēlojusi traukus, kas viņas kompozīcijās ieguvuši vispārināta tēla nozīmību. Glezniecībai pievērsusies 70. gadu otrajā pusē mākslinieces Felicitas Pauļukas mudināta, kura būtiski ietekmējusi Māras Vaičunas izpratni par glezniecību. Viņas mākslinieciskās valodas izjūtā un stilistikā var atrast līdzības ar franču modernistiem – kubistiem.

"Māras Vaičunas eļļas glezniecība bija tonāli smalki niansēta, uzsverot plakni kā vērtību un akcentējot siluetu visdažādāko tēlu modelējumos. Ļoti būtiska ir gleznas virsma, kurai bieži vien tiek izmantots audekls, koks vai arī vara plāksne, lai panāktu savdabīgu glezniecisko efektu," raksta Dobičins.

"Māra Vaičunas bija smalkjūtīga, toleranta personība, kuras jutīgā, emocionālā dvēsele tika aizsargāta ar lielisku humora izjūtu un dzirksteļojošām asprātībām, bet glezniecībā tā parādījās niansētā tonalitātē, smalkās faktūrās un kompozīcijās ar estētisku baudījumu," papildina LMS priekšsēdētājs.

Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Tukuma muzejā, kā arī daudzās privātkolekcijās.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību gleznotājas Māras Vaičunas tuviniekiem un kolēģiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!