Foto: Reuters/Scanpix
Maiami muzejā, ASV, kāds vietējais mākslinieks sadauzījis miljonu dolāru (aptuveni 730 000 eiro) vērtu ķīniešu disidenta un mākslinieka Ai Veiveja vāzi, raksta BBC.

51 gadu vecais Maksimo Kaminero 16. februārī ienāca Peresa Mākslas muzejā, piegāja pie viena no Ai Veivaja darbiem, kuru veido krāsainas vāzes, un pacēla vienu no tām gaisā. Kad viņam lūgts to nolikt atpakaļ, viņš vāzi atlaidis, ļaujot tai sašķīst pret zemi.

Vēlāk Kaminero norādīja, ka rīkojies Ai Veiveja mākslas iedvesmots. Mākslinieks gan vienlaikus atzina arī to, ka šādi protestējis pret muzeja politiku, izvēloties "demonstrējamos māksliniekus".

Viņš "Miami New Times" norādīja, ka tā viņš paudis atbalstu vietējiem māksliniekiem, kuru darbi nekad nav izstādīti muzejā. Turklāt viņš nav apmierināts, ka muzejs ārvalstu mākslinieku izstāžu piesaistei tērē miljoniem dolāru.

Saplēstā vāze bija daļa no instalācijas, kurā ietvertas 16 aptuveni 2000 gadus senas vāzes, kas veidotas Haņu dinastijas laikā. Vāzes novietotas uz zemes, bet to fonā uz sienas redzamas trīs melnbaltas fotogrāfijas. Tajās atsevišķos kadros uzņemts tas, kā pats Ai Veivejs vienu no vāzēm izlaiž no rokām, ļaujot tai saplīst. Kaminero skaidro, ka Ai Vejveja darbu uztvēris kā provokāciju un aicinājumu arī citiem pievienoties šajā darbībā.

Laikmetīgās mākslas pārstāvis Ai Veivejs Ķīnā tiek uzskatīts par disidentu, un 2011.gadā pat pavadīja ieslodzījumā 81 dienu. Ķīnas varas iestādes toreiz publiski norādīja, ka mākslinieks apcietināts un sodīts par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, taču pats mākslinieks un viņa atbalstītāji uzskata, ka tādējādi Ķīnas valdība ar viņu izrēķinājās par tās publisku un izaicinošu kritizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!