Vēl līdz 11. oktobrim Mūkusalas Mākslas salonā skatāmi Artishok Biennāles "A+B=AB14" laikā tapušie mākslas darbi un mākslas kritiķu teksti

Artishok Biennāle "A+B=AB14" ir nestandarta izstādes un diskusiju platforma, kuras centrā ir mākslas kritiķis. Ideja par Artishok biennāli kā jaunu izstādes formātu dzima Igaunijā un pirmās trīs izstādes notika Tallinā un Tartu, iesaistot Igaunijas māksliniekus un kritiķus, kā arī atsevišķus kritiķus no ārvalstīm. 

Šobrīd biennāle ir kļuvusi par Latvijas un Igaunijas sadarbības projektu, iesaistot dalībniekus no abām valstīm. Biennāles kodolu veido desmit mākslinieki, kuru uzdevums ir radīt jaunus darbus, un desmit kritiķi, kas reflektē par izstādīto lakoniskos komentāros. Tās mērķis ir aktualizēt un stimulēt radošās un kritikās domāšanas sinerģiju.

17. septembrī Mūkusalas Mākslas salonā notika pirmais no kopumā desmit Artishok Biennāles pasākumiem, kuros ik dienas tika atklāts jauns mākslas darbs un notika sarunas ar mākslas kritiķiem. No 27. septembra līdz 11.oktobrim izstāde Mūkusalas Mākslas salonā skatāma pilnā apjomā – ar visiem biennāles laikā radītajiem mākslas darbiem un kuratoru atlasītiem kritiķu tekstiem. Visi kritiķu teksti pakāpeniski būs lasāmi Artishok Biennāles mājas lapā no 1. oktobra.

Ceturtajā Artishok biennāles piedalās sekojoši kuratoru – Šeldas Puķītes (LV) un Indreka Grigora (EST) - izvēlēti mākslinieki no Igaunijas: Kristi Kongi, Laura Kūska (Laura Kuusk), Jass Kaselāns (Jass Kaselaan), Martiini un Margus Tamms (Margus Tamm), no Latvijas Kristīne Alksne, Jana Briķe, Krisš Salmanis, Arturs Bērziņš, Ivars Grāvlejs. Mākslas kritiķu plejādi no Igaunijas pārstāv Tanels Randers (Tanel Rander), andreas w, Pēteris Talvistu (Peter Talvistu), Mari Kartau un Elena Šmakova no Latvijas Maija Rudovska, Jānis Taurens, Valts Miķelsons, Pauls Bankovskis, Anna Salmane. Biennāles dizaina autors ir Kristians Brekte (LV).

Tā kā šī gada biennāles mājvieta – Mūkusalas Mākslas salons - ir arī lielas Latvijas mākslas kolekcijas privāta krātuve, izstādē līdzās jaunradītajiem darbiem būs iespējams apskatīt desmit atlasītas vienības no kolekcijas, katram kritiķim pa vienai atsevišķa komentāra veidošanai. Mākslas darbus kuratori ir atlasījuši, domājot par katru kritiķi un viņa radošo darbību individuāli.

Ceturto Artishok Biennāli "A+B=AB14" atbalsta Igaunijas Kultūras ministrija, Igaunijas un Latvijas valsts Kultūrkapitāla fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!