Foto: Publicitātes foto

Ar Daugavpilī dzimušā grafiķa Vitolda Svirska (1919–1991) izstādes atklāšanu 11. martā pulksten 15 Daugavpils Kultūras pils izstāžu zālē tiks oficiāli atklāts 11. Starptautiskais Latgales grafikas simpozijs un sveikti tā dalībnieki.

Kā "Delfi" informē Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pārstāvji, Starptautiskais Latgales grafikas simpozijs, kas šogad norisināsies no 10. līdz 24. martam, Daugavpilī notiks jau vienpadsmito reizi.

Savā pastāvēšanas vēsturē tas kopumā pulcējis vairāk nekā 100 grafiķu no vairāk nekā 35 valstīm. Šogad simpozijā piedalīsies deviņi mākslinieki no piecām valstīm: Roberts Rabejs (Polija), Kamils Adamus (Polija), Zenons Balcers (Polija), Ināra Petruseviča (Latvija), Liena Bondare (Latvija), Sidharths Pathaks (Nīderlande), Ineke Domke (Vācija), Džanluka Arienti (Itālija), Marko Poma (Itālija).

Pulcējot arvien jaunus medijā strādājošus māksliniekus, simpozijs turpina grafikas mākslas iedzīvināšanu Daugavpilī un Latgales vārda nešanu starptautiski. Grafiķi divas nedēļas intensīvi strādās, tverot iedvesmu Latgales ainavā un Daugavpils urbānajā telpā, neformālās sarunās un diskusijās, radošajās darbnīcās un mākslinieku prezentācijās, vēsta organizatori.

Tāpat kā pērn simpozijs tiks atklāts Daugavpils Kultūras pils izstāžu zālē, šoreiz ar Daugavpilī dzimušā grafiķa Vitolda Svirska /1919–1991/ izstādi "Paliekamība".

Mākslinieks Vitolds Svirskis dzimis Daugavpilī 1919. gadā. Audzis dzelzceļnieka ģimenē, un vecāki vēlējās, lai arī dēls turpmākās darba gaitas saista ar dzelzceļu. Tomēr jaunieša intereses bija humanitāras, tāpēc viņš patstāvīgi, bez vecāku ziņas, lēma mācīties ģimnāzijā. Ģimnāzijas laiks ir uzskatāms par Svirska pirmajiem soļiem mākslā.

Profesionālās gaitas mākslinieks sāka 1941. gadā, iestādamies Latvijas Mākslas akadēmijā. 1944. gadā Svirski mobilizēja Latviešu leģionā, tomēr arī kara apstākļos viņš turpināja zīmēt. Akadēmisko izglītību ar diplomu viņš ieguva tikai 1953. gadā. Nozīmīgu vietu daiļradē ieņēmusi ģīmetņu zīmēšana, kopumā tapuši vairāk nekā 8000 darbu. Radošajā izpausmē Svirskis izmantojis monotīpiju, linogriezumu, spalvas vai otas tušas zīmējumu, kas bijusi dominējošā tehnika mākslinieka rokrakstā.

Kā teicis profesors Jānis Stradiņš: "Šī zinātnieku, mākslinieku, kultūras darbinieku galerija ir paliekama, tāpat kā paliekams ir arī dižais daugavpilietis."

Simpozijs noslēgsies 24. martā pulksten 16 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ar tā laikā tapušo darbu izstādes atklāšanu, kas iekļausies Rotko centra 10 gadu jubilejas programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!