Foto: Shutterstock

1940. gada 15. jūnijā Padomju Savienības karaspēks iesoļoja Lietuvā, faktiski okupējot šo Baltijas valsti. 45 gadus vēlāk lietuvietis vārdā Broņus Maigis nolēma dīvainā veidā padomju Krievijai atriebties par savas dzimtenes okupāciju. Broņus aizbrauca uz Ļeņingradu (tagad Sanktpēterburga) un Valsts Ermitāžā ar sērskābi un nazi pamatīgi sabojāja Rembranta gleznu "Danaja", kas, lai arī tagad ir restaurēta, nav vairs tā, kas bija. Lietuvietis pats sevi uzskatīja par brīvības cīnītāju, bet ļaužu atmiņā ieguls kā huligāns, kurš prāta aptumsumā centās iznīcināt vienu no pasaules slavenākajiem mākslas darbiem.

Rembranta glezna "Danaja" ir tapusi 1636. gadā, bet kopš 18. gadsimta tā atrodas Ermitāžas muzejā Sanktpēterburgā, Krievijā. Valsts Ermitāža ir viens no pasaulē lielākajiem un vecākajiem muzejiem. 

Maigis dzimis 1937. gadā ciematiņā Alne Lietuvas austrumos. Viņa tēvu 1944. gadā par izvairīšanos no dienesta Sarkanajā armijā nošāva čekisti, ko Maigis ļoti pārdzīvoja visu mūžu. Padomju Lietuvā Broņus pabeidza traktoristu kursus, tad dienēja armijā, bet pēc 1960. gada strādāja mežizstrādē Permas apgabalā, kā arī ogļu raktuvēs Kemerovas apgabalā. Kā vēlāk noskaidroja izmeklēšana, raktuvēs Maigis bija nozadzis vairākus kilogramus sprāgstvielu, kuras vēlāka aizveda sev līdzi uz Lietuvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!