Foto: LNMM
No 26. februāra līdz 29. maijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā būs skatāma Ilmāra Blumberga piemiņas izstāde "Visu laiku snieg".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 11. februārī mūžībā aizgāja latviešu mākslinieks Ilmārs Blumbergs.

LNMM mūžībā aizgājušo Blumbergu raksturo kā "izcilu mākslinieku un lielu personību, kas rodas reizi gadsimtā".

"Ikvienam, kuram bija tā laime savā mūžā sastapt Blumbergu, sadarbība ar viņu atstāja dziļas pēdas. Par mākslas galvenajām tēmām Ilmāram Blumbergam kļuva mīlestība, nāve un Dievs - tā meistars pats sacīja. Tagad viņš piedzīvojis visas. Tās māksliniekam bija vajadzīgas, lai dzīvotu un labāk saprastu dzīvi," vēstīts muzeja paziņojumā.

Pieminot Blumbergu, LNMM izstāda ciklu "Visu laiku snieg", pie kura mākslinieks strādājis 20 gadus. 35 gleznu sērijā apmeklētāji varēs iepazīt pusgadsimtu vienas personības likteņgaitās un izdzīvot Latvijas vēsturi no staļiniskā režīma deportācijām līdz neatkarības atgūšanai.

"Visu laiku snieg" ir autobiogrāfisks vēstījums, kas sākas ar Sibīrijas pieredzi. 1949. gadā Ilmāra Blumberga tēvs leģionārs tika izsūtīts, bet, kaut arī 1950. gadā termiņš beidzās, viņu neatbrīvoja – aizsūtīja tālāk uz mūža nometinājumu Tjuhtetā. Māte ar mazo Ilmāru devās pie tēva uz Sibīriju.

Cikla vizuālajā attīstībā notiek autora apziņas plūsmas un dramatisku dzīves fragmentu montāža. Personiskās dzīves traģiski un emocionāli notikumi savijas ar Latvijas vēstures lappusēm. Bērna pasaules redzējums, vecāku cīņa par izdzīvošanu, turpmākie padomju gadi un 80. gadu politiskā aktīvisma epizodes izved skatītāju cauri dažādiem nozīmīgiem posmiem radošās personības tapšanā.

Bērnībā iepazītā Sibīrija, kas redzama ciklā "Visu laiku snieg", māksliniekam ir devusi sapratni par dzīvi un nāvi, pacietību un mīlestību, vēlēšanos un piepildījumu. Cikls ir monumentāla vēsturiska sāga, balstīta personiskā pieredzē, vēstī muzejs.

Ar ekspozīciju apmeklētāji varēs iepazīties laikposmā no 26. februāra līdz 13. martam un no 1. aprīļa līdz 29. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!