Foto: Publicitātes attēls
8. oktobrī 19:30 izstāžu platformā “Kamergalerija” Mākslinieku namā tiks atklāta fotogrāfes un kinorežisores Aijas Bley personālizstāde "Zero waste".

Izstādē “Zero Waste” Aija Bley debitē kā grafiķe, un šie viņas grafikas darbi tapuši procesuālā kopdarbā ar dabu un mijiedarbībā ar grafikas tehnikām. Aija Bley šajos darbos strādā ar “zero waste” ideju un tajos integrē “ready-made” principus. Tie balstās postmodernisma idejā, ka mākslā tiek izmantots tas, kas jau ir radīts, kā arī mākslas darbs nav kaut kas absolūts, pabeigts un neaizskarams.

“Manā izstādē darbus primāri ir radījis nevis cilvēks, bet dzīvā daba”, stāsta Aija Bley. Darba process balstās dabas dokumentēšanā, atlases veikšanā un pēc tam “pārtulkošanā” dažādās grafikas tehnikās (sietspiede, augstspiedums, linogriezums, kokgrebums, dobspiedums, zīmējums, akvarelis u.c.). “Mans darbs ar dabas “mošķiem” - skudrām, gliemežiem utt. - bija apzināts process. Piemēram, atstājot audeklu un krāsas uz nakti ārā, tajā no rīta bija atstātas gliemežu un skudru krāsā izmērcētās pēdas, kas veidoja neatkārtojamus rakstus.”

Izstādes vēstījums akcentē, ka “zero waste” jeb bezatkritumu dzīves ideja svarīga arī mākslas procesā. Māksliniekam vajadzīga drosme, lai piebremzētu savu ego vienmēr radīt ko jaunu un nebijušu, bet saskatītu neskaitāmās lietas, kas ir mums apkārt - atdzīvinātu un piepildītu tās ar savu radošo enerģiju.

Aijas Bley personālizstāde “Zero waste” būs skatāma līdz 2020. gada 15. novembrim. Izstādes kuratore Ieva Nagliņa. Organizē biedrība “Grafikas Kamera” sadarbībā ar biedrību “Latvijas Mākslinieku savienība”, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. “Kamergalerija” ir izstāžu platforma, kas atrodas 11. novembra krastmalā 35, Mākslinieku nama 5. stāvā, 81. telpā. Ieeja bez maksas. Atvērta katru dienu no 12:00 līdz 18:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!