Foto: Aleksandra Beļcova "Sieviete ar kārtīm"
Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā no 21. marta līdz 9. septembrim būs skatāma jauna ekspozīcija "Vārds sievietei", kas iepazīstinās ar Aleksandras Beļcovas glezniecības un grafikas darbiem, kā arī gleznojumiem uz porcelāna, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāvji.

2017. gadā Aleksandrai Beļcovai (1892–1981) aprit 125 gadi kopš dzimšanas. Šo notikumu Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs atzīmēs ar trim izstādēm, kas visas būs veltītas māksliniecei, piedāvājot gūt padziļinātāku ieskatu autores daiļradē. Jubilejas izstāžu virkni muzejs sāk ar pārveidotu pastāvīgo ekspozīciju, kurā sešu mēnešu garumā būs apskatāmi tikai un vienīgi Aleksandras Beļcovas darbi, kamēr viņas dzīvesbiedra Romana Sutas (1896–1944) radošo mantojumu varēs pētīt vērienīgajā izstādē "Romans Suta – 120. Universālā mākslas formula", kas norisināsies vienlaicīgi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Aleksandra Beļcova dzīvē bija pretstats savam vīram. Ja enerģiskais Suta bija liels stāstnieks, tad elegantā Beļcova – kautrīga klusētāja. Izstādes nosaukums "Vārds sievietei" vēstī to, ka vismaz tās norises laikā gleznotāja vairs neklusēs un būs tā, kura caur pašas mākslas darbiem droši un nepārprotami runās un tiks sadzirdēta.

Aleksandra Beļcova nodzīvoja ilgu mūžu – 89 gadus un aktīvi nodarbojās ar mākslu līdz pēdējiem dzīves gadiem. Savos darbos viņa centās iet kopsolī ar laiku, izmēģināja daudzus stilus un virzienus, tomēr vienmēr saglabāja sev būtiskāko – pietāti, cieņu, smalkjūtību pret attēloto – vai tas būtu portretētais cilvēks, ainava vai klusā daba.

Apmeklētājiem būs iespēja ieraudzīt gan autores modernisma posma šedevrus, gan 20. gadsimta 30. gadu Parīzes skolas mākslinieku iespaidā tapušos gleznojumus, gan padomju laika darbus. Retrospekciju papildina arī stāsts par daudziem mazāk zināmajiem Aleksandras Beļcovas biogrāfijas faktiem.

Ekspozīcijai atlasīti darbi no Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājuma, kā arī privātkolekcijām.

Izstādi pavada pasākumu programma, kas iekļauj tikšanās ar izstādes kuratori Dr. art. Nataļju Jevsejevu "Sarunas muzejā" formātā un citas aktivitātes.

Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs atrodas Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!