Galerijā "Istaba" no 16. novembra būs skatāma pazīstamā dizaina grafiķa Gunāra Lūša personālizstāde "4X4", portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Izstādes ietvaros četru nedēļu laikā tiks nomainītas četras dažādas ekspozīcijas, kas iepazīstinās ar "nekomerciālo, nepopulāro Lūsi". Izstādes mainīgo ekspozīciju veido gan pēdējā laikā tapušie darbi, gan senāki darbi. Tajos Lūsim neatņemamā grafiskā domāšana mijas ar glezniecībai raksturīgām kvalitātēm, racionālais stājas līdzās emocionālajam, atklājot māksliniekam svarīgo, kas vienmēr eksistējis paralēli zināmajiem, pēdējos 20 gados pārsvarā pēc pasūtījuma radītajiem grafikas darbiem.

Gunāram Lūsim tuvie mākslā ir arī viņam radniecīgie – amerikāņu minimālists Frenks Stella, abstraktais ekspresionists spāņu gleznotājs Antoni Tapjess, agrīnais Roberts Raušenbergs, Džespers Džonss. Tāpat daudz māksliniekam izsaka Pikaso teiktie vārdi "(..) glezniecībai ir sava pašvērtība neatkarīgi no priekšmeta reāla attēlojuma."

Būdams Latvijas metāla naudas koncepcijas un dizaina autors, arī kaislīgs makšķernieks, presē Gunārs Lūsis bieži dēvēts par "Laša tēvu". Padomju laikā – 80. gados, kad plakāts Latvijā ne tikai veica informējošu un dekoratīvu funkciju, bet bija arī viens no spēcīgākajiem sociāli asu ideju un domu paudējiem kultūras un politiskajā vidē, līdzās Jurim Dimiteram, Gunāram Kirkem, Ilmāram Blumbergam, Laimonim Šēnbergam, Gunāram Zemgalam un Georgam Smelteram Lūsis pārstāvēja "veco plakātistu" kodolu. Vēlākajos gados radīti virkne Latvijā pazīstamu logotipu: Sorosa fonds, Kultūrkapitāla fonds, Operas fonds, Latvijas institūts, Rīgai 800, kinoforums "Arsenāls", Lido, Salmo, Hotel Bergs, salons A, Forum Lugano, Rīgas Juridiskā augstskola, Rīgas Stradiņa Universitāte un daudzi citi, kopskaitā gandrīz 70.

Izstāde galerijā "Istaba" būs atvērta līdz 12. decembrim. Galerijas darba laiks no 12:00 līdz 20:00, brīvdiena – svētdiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!