Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā no 24. marta līdz 16. aprīlim būs apskatāma gleznotājas Tatjanas Semanes personālizstāde "Personīgā kosmogonija". Personālizstādes atklāšana notiks 24. martā pulksten 17, portālu "Delfi" informē LMS vadītājs Igors Dobičins.

Kā atgādina izstādes veidotāji, kosmogonija ir mīti par pasaules radīšanu. Savukārt gleznotāja Tatjana Semane personālizstādi "Personīgā kosmogonija" raksturo šādi: "Manas gleznas ir kā pieturas ceļā, pa kuru rit mana dzīve. Noteikti šajā ārkārtīgi straujajā ceļojumā daudz kas sen jau ir aizmirsts, tomēr gleznas ir starp tām lietām, kuras atspoguļo un glabā atmiņas par kādu vietu un laiku, kad tās tika radītas, par sajūtām, emocijām, domām, piedzīvojumiem, pārdzīvojumiem un sapņiem, neļaujot tam visam pilnīgi izzust".

Personālizstādei autore atlasījusi darbus eļļas tehnikā uz audekla un korķa koka, kas tapuši laikposmā no 2015. līdz 2023. gadam.

Tatjana Semane ir apguvusi glezniecību pašizglītības ceļā, ilgtermiņā uzturoties ārpus Latvijas. Viņas rokraksts ir sakņots starptautiskajā mākslas un izstāžu praksē, kurā ilgstoši dominē modernisma stilistika, īpaši pievēršoties postimpresionisma un naivisma izpausmēm, par mākslinieci raksta Igors Dobičins.

Kā norāda LMS vadītājs, autore krāsu un tēlu valodā sublimē filozofiskās un autobiogrāfiski eksistenciālās atziņas. Gleznās izmantotie simboli un tēli: lelle, manekens, kas bieži ir ar pašportreta iezīmēm, koks, māja, ābols, acs, zirgs, virvju trepes u.c. rāda savpatno Tatjana Semanes veidoto semantisko pasauli. Darbi ir personīgas refleksijas par tādām tēmām, kā cilvēka iekšējā pasaule, personīgā kosmogonija, rīcības izvēle it īpaši liktenīgie lēmumi un darbības, drosme doties nezināmajā, lai apjēgtu lietu būtību un sevi. Autore gleznu ciklos interpretē gan Vecās derības, gan antīkās pasaules un citu kultūru zīmes, priekšmetus, simbolus, kuri piepildīti ar māksliniecei īpašu un svarīgu nozīmi.

Tatjana Semane piedalās izstādēs kopš 2000. gada, pirmā izstāde "Tatjana Semane. Akvareļi, jauktā tehnika un eļļa" Pekinas starptautiskajā mākslas pilī, Ķīnā. Rīkojusi personālizstādes: "Dzīves lauskas", "Viņa un mīlestība" ("A.Sūnas galerija", Rīgā, 2013, 2005), "Logi" ("Baltais flīģelis", Siguldā, 2004); Pekinā (Ķīna); Helsinkos, Porī, Isalmī, Tamperē, (Somija); Varšavā, Viškovā (Polija); Viļņā (Lietuva), kā arī piedalījusies grupu un Latvijas mākslu reprezentējošās izstādes. Māksliniece strādā eļļas un akvareļa glezniecības tehnikās, veido kolāžas un keramikas apgleznojumus. Tatjana Semane ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 2008. gada. Darbi atrodas kolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Tatjana Semane ir profesionāla filozofe, absolvējusi ar izcilību Mihaila Lomonosova Maskavas valsts universitātes Filozofijas fakultātes Aizrobežu filozofijas katedru, kur ieguva filozofijas zinātņu kandidātes grādu (1986) un filozofijas doktores zinātnisko grādu par darbu "Plotīna ontoloģija" (LZA Filozofijas un socioloģijas institūts, 1992). Tatjana Semane bija pasniedzēja RSU Eiropas studiju fakultātē (2004-2005), lektore Brēmenes Universitātē (Vācija, 1992-1994), ir autore izdevumiem "Gudrības meklējumos" ("Zinātne", 2003), "Staigājot kopā ar Plotīnu patiesības laukā" (Latvijas Universitāte, 1999). Viņas pētījumi un apceres veltīti "Gudrā" un "Gudrības" jēdzieniem Eiropas filozofijas vēsturē.

LMA galerija atrodas 11. novembra krastmalā, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!