Fon Stricka villā 12. jūnijā tiek atklāta pazīstamā fotogrāfa Jāņa Deinata izstāde "Blaknes". Ar to mākslinieks svin savu 60 gadu jubileju.

Izstādes kuratore, mākslas zinātniece Diāna Barčevska raksta: "Izstādes emocionālais saturs vēsta par autora pašidentitātes procesiem un personiskām attiecībām ar pašreizējo laiku. Šajā izstādē Deinats apzināti pievērsies sava iekšējā "es" pašanalīzei un izmantojot savu iemīļoto dabas tēlu elementus, vizualizējis dažus stāstus par sevi. Ekspozīciju veido īpaši izstādes vietai un konkrētam notikumam atlasīti darbi un ir interpretējami kā autora sajūtu refleksijas. Ar izstādes nosaukumu "Blaknes" mākslinieks akcentē šīs parādības mūžīgu klātbūtni katrā dzīves situācijā, kas ne viemēr ir nojaušama, tomēr allaž klātesoša un nenovēršama."

Jānis Deinats zināms kā izcils un populārs portretists, tomēr par savu patieso pasaules uztveres instrumentu viņš uzskata dabu. "Jā, man patīk dabu fotografēt, tieši dabā skatoties, mēs varam netiešā, nepastarpinātā veidā redzēt to, kas mūs visus ietekmē daudz vairāk nekā cilvēku radītie noteikumi. Tie ir dabas likumi," saka fotogrāfs.

"Deinata gleznieciskajām ainavām piemīt plaša interpretācijas amplitūda, tajā ir stāsts, intriga un poētiska estētika. Nejaušības elements tām piešķir vieglumu un neobligātumu. Kaut darbu pamatonis ir klusināts un lirisks, tiem piemīt arī iedarbīga noslēpumainība, kas it kā brīdina : ".. ne vienmēr tas ir tas, ko jūs redzat...".Šoreiz mākslinieks savu profesionālās meistarības šķautni pielietojis portretējot sevi," raksta kuratore.

Jānis Deinats (1961) ieguvis aktiera izglītību, bet kopš 1989. gada nodarbojas ar fotogrāfiju.
Izstāde apskatāma aptuveni mēnesi, personiski sazinoties ar autoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!