Piektdien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās Rērihu ģimenes jubilejām veltītu izstādi "Tiekties pēc skaistuma", kurā aplūkojamas Rērihu uz Latviju sūtītas vēstules, viņu izdotās grāmatas.
Šogad apritēja 125 gadi kopš Nikolaja Rēriha dzimšanas. Viņš bija ievērojams mākslinieks, akadēmiķis, arheologs un pirmā pasaulē starptautiskā tiesiskā dokumenta autors. Rērihs ir vairāk nekā 7000 gleznu autors, daudzu pasaules akadēmiju īstenais un goda loceklis, kā arī ir vadījis četrus gadus ilgu ekspedīciju Centrālāzijā.

Savukārt Helēna Rēriha ir zinātniski filozofiskas grāmatu sērijas "Dzīvā Ētika" autore, kuru rakstījusi kopā ar Austrumu skolotājiem. Pazīstami arī viņas darbi "Budisma vēsture", "Austrumu kauss", "Austrumu kriptogrammas" u.c.

Dēls Jurijs Rērihs ir pazīstams austrumu pētnieks un daudzu darbu autors. Viņš prata 27 valodas - tajā skaitā visas Eiropas valodas, sanskritu, mongoļu un vairākus retus dialektus.

Šīs ģimenes saknes meklējamas arī Latvijā - pirmie Rērihi šeit ieradās pirms vairāk nekā 300 gadiem. Nikolaja Rēriha vectēvs Frīdrihs bijis Vidzemes guberņas pārvaldes arhivārs, bet Helēnas Rērihas vecvectēvs bijis Rīgas birģermeistars Pētera I laikā.

Izstādē varēs apskatīt eksponātus no bibliotēkas fondiem, privātkolekcijām, Latvijas Rēriha biedrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!