Foto: Jānis Šneiders. Garoza. 2018
Galerijā "Bastejs" no 20. marta būs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) glezniecības katedras 4. kursa studenta Jāņa Šneidera pirmā personālizstāde "Pildījums", portālu "Delfi" informē LMA pārstāvji .

Jānis Šneiders ir LMA glezniecības katedras 4. kursa students, kura darbus pasniedzēji parasti maz kritizē, kam velta atzinīgus vārdus un sniedz augstu vērtējumu. Kā uzsver akadēmijas pārstāvji, cilvēkiem, kuri mākslas norisēm Latvijā aktīvi seko līdzi, iespējams, Šneidera vārds nebūs svešs.

Izstādē skatāmajos darbos materializētas Šneidera pārdomas par "Pildījumu" – "par noslēgtu sistēmu, grožiem, kārtību, spraukšanos no tās ārā un arī nelaišanu ārā ... par bruņām un aizsargreakciju...". Šīs tēmas mākslinieku nodarbina jau kādu laiku un joprojām ir aktuālas.

Izstādes kuratori ir LMA Mākslas vēstures un teorijas apakšnozares studenti Guntars Gritāns un Ieva Trillo.

"Jānim gleznošana ir nebeidzams process, ilgstoši meklējumi un eksperimenti. Katrs nākamais solis ir mēģinājums pārkāpt pāri tam, kas jau ticis izpētīts, mēģinājums atrast un ieviest ko jaunu, lai atkal sāktu visu no sākuma. Gleznošana ir kā pētniecības projekts, kura rezultātā mākslinieks var novērtēt – ir vai nav izdevies. Ilgi auklētās un rūpīgi pārdomātās idejas īsā laikā tiek iemūžinātas gleznā," raksta izstādes veidotāji.

Šneiders ir piedalījies dažādās grupu izstādēs dzimtajā pilsētā Tukumā un arī Rīgā, vēl pirms debijas Latvijā, 2017. gadā, jau paspējis sarīkot personālizstādi Linšēpingā, Zviedrijā. 2018. gadā vienu semestri Šneiders studējis Antverpenes Karaliskajā Mākslas akadēmijā, Beļģijā; interesanta pieredze bijusi pērn kopdarbā ar pianistu Vestardu Šimku starpdisciplinārā projektā "Skaņai vajag mākslu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!