Foto: Publicitātes attēls
18. maijā pulksten 18.00 Raiņa un Aspazijas mājā, Baznīcas ielā 30, Rīgā tiks atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) apakšnozares "Kustība. Attēls. Skaņa" (KAS) studentu izstāde "Mūžība tavās acīs un citas šausmas", portālu "Delfi" informē Memoriālo muzeju apvienības pārstāvis Artūrs Skutelis.

Izstādes dalībnieki: Valters Mednieks, Linda Stūre, Miķelis Mūrnieks, Kerija Arne, Ērika Žagare, Dārta Laila Galvāne. Izstāde būs skatāma līdz 24. maijam.

Jaunie mākslinieki ar simbolu, dzejas un vēstuļu palīdzību konstruēs 20. gadsimta pirmās puses pārdzīvojuma, personības un laikmeta sintēzi. LMA KAS studenti ielūkosies gadsimta sākuma pārdzīvojumos ar šodienas skatienu, kam iepriekšējo laiku dvēseles sāpes var šķist gan pazīstamas, gan pārsteidzošas, gan varbūt melodramatiski banālas, raksta izstādes veidotāji.

20. gadsimta sākums bija straujš spēju pārmaiņu laiks, kur vienuviet sadzīvoja it pretēji pasaules uzskati, mākslas un literatūras virzieni. Dažādos dvēseles stāvokļus visspilgtāk un pārdrošāk, šķiet, izdzīvoja tieši rakstnieki un dzejnieki, turklāt literātiem nereti piemitusi vajadzība nemitīgi atrasties sakāpinātu jūtu varā, pielāgot savu dzīvi un ikdienu daiļradei. Katrs izstādes dalībnieks aktualizēs kādu epizodi latviešu literatūras vēsturē: Emīlija Benjamiņa, Vilis Lācis, Austra Skujiņa, Valdis Grēviņš, Arveds Švābe, Marija un Viktors Eglīši, Rainis, Aspazija, Olga Kliģere, Anna Brigadere un Fallijs – tās ir vēsturiskas personības, ko sevī ierāva un nereti arī saplosīja laikmets un pašu cilvēcīgās kaislības. Tā nospiedumi vietām rodami arī viņu daiļradē.

Raiņa un Aspazijas muzejs Baznīcas ielā vēlas kļūt par jaunu oriģinālu mākslas un daiļliteratūras darbu tapšanas iniciatoru, veidojot Raiņa un Aspazijas māju kā iecienītu pulcēšanās vietu, kur krustojas literatūras, mākslas un vēstures jomu paralēles.

Izstādi būs iespējams apskatīt muzeja darba laikā: otrdien–sestdien no pulksten 10.00 līdz 17.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!