Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 8. februārī, Ojāra Vācieša muzejā (O. Vācieša ielā 19, Rīgā) tiks atklāta tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes izstāde "Asna metamorfoze", portālu "Delfi" informē Memoriālo muzeju apvienības pārstāvis Kaspars Zalāns.

"Mans mīļākais darba mēnesis ir februāris, kad baltā sniega kupenas kāpj iekšā pa logu, istabā ir silti un svaigi, skan sarkana mūzika. Tad apstādinu laiku un nežēloju krāsas košumam," par radīšanas mirkļiem ziemā saka māksliniece Iveta Vecenāne.

Raksturojot mākslinieces rokrakstu, ir grūti atraut skatu no krāsu gammām, kādas viņa rada, aužot stellēs, rakstot savos gobelēnos spēcīgus sievietes stāstus mums – par dzīvi, mīlestību, likteni, savu zemi.

Latviešu mitoloģijā Laima ir tā, kas auž jeb raksta dzīves pavedienu. Šo sakrālo darbību var attiecināt arī uz Ivetas Vecenānes mākslu, kurā ūdensroze, stiebrs un asns, akmens, vanags, debesis un citi tēli teiksmaini vēsta par ziemeļzemes Latvijas dabas un cilvēku skaistumu.

Iveta Vecenāne ir ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā. Izstādēs piedalās kopš 1986. gada. Starptautiski žūrētas un personālizstādes ir bijušas Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Ukrainā, Itālijā, Luksemburgā, ASV, Uzbekistānā, Anglijā, Vācijā, Francijā, Krievijā, Ķīnā, Arābu Emirātos.

Kopš 2012. gada strādā ar Latvijas zinātnieces Ingas Ļašenko radīto dzintara pavedienu. 2018. gadā Iveta Vecenāne saņēma 3. godalgu dizaina konkursā Ķīnā.

Veidot izstādi Ojāra Vācieša muzejā mākslinieci ir iedvesmojuši arī skaisti personīgi motīvi. Bieži privātās sarunās gleznotāja Rita Valnere ir stāstījusi par dzejnieku Ojāru Vācieti, viņas gleznotiem portretiem, dzeju, ne tik viennozīmīgo mākslinieka dzīvi, vietu sabiedrībā.

"Asna metamorfoze'' izstāde atspoguļos māksliniecei tuvas tēmas – augšanu un ziedēšanu. Dažādās tekstila tehnikās.

Bērniem māksliniece izveidos krāsojamo kartīti pēc Ojāra Vācieša dzejoļa:

Tu liec man ziemā plaukt un zaros
Uz ledus zariem ziedus nest,
Tu liec tik stipri pavasarot,
Ka ziemu nepazīstu es.

Ieejas maksa: 2.00 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem: 1,5 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!