Foto: Protesti 1990. gados Ukrainā, Valērijs Miloserdovs
No 7. novembra Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs būs skatāma sešu ukraiņu fotogrāfu - Romāna Pjatkova, Valērija Miloserdova, Saša Kurmaza, Milas Tešajevas, Sergija Melničenko, Mihaila Palinčaka - izstāde "Ķermenis – propagandas veids", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāve Linda Muižniece.

Izstādē "Ķermenis – propagandas veids", kuras kuratore ir Katerina Radčenko, ir apskatāmas fotogrāfijas, kurās redzamas ķermeņa kulta izmaiņas pēcpadomju Ukrainā. Cilvēka ķermenis un fiziskā forma vienmēr ir pārstāvējuši sociālos un kultūras procesus konkrētā vēsturiskā periodā. Cilvēka ķermeņa vēsture un kategorijas kā augums, miesa un seksualitāte atspoguļoja to problemātiku un izmaiņas kultūras, politikas un ekonomikas tendencēs, atainojot vēsturisko laikmetu.

Cilvēka augums un ķermeņa pielietojums parāda noteiktus kultursociālus procesus, un totalitārās varas pārstāvji bieži manipulēja ar ideju par ķermeni. Ideja par "jauno cilvēku", ar veselu un fiziski spēcīgu ķermeni bija izveidota, lai kontrolētu sociālo kopķermeni kā vienotu sistēmu. Padomju Savienības sabrukums radīja iespēju jaunu virzienu attīstībai, kā rezultātā vārda un runas brīvība aktualizēja cilvēka ķermeņa lomu mākslā, fotogrāfijā un sabiedrībā.

Izstādes uzmanības centrā ir pētījums par paralēlēm, kuras veidojas starp 20. un 21. gadsimtu, kā arī vizuālo saikņu un ietekmju atklāšanu. Vizuālie materiāli ietver tādus priekšmetus kā arhīvu fotogrāfijas, ikdienas fotogrāfijas no privātiem ģimenes albumiem, propagandas materiālus, plakātus un sešu mūsdienu autoru radītās darbu sērijas.

Foto: No darbu sērija "Bilateral rooms", Mihails Palinčaks

Katerina Radčenko ir kuratore, fotogrāfe un fotogrāfijas pētniece. Starptautiskā festivāla "Odesas foto dienas" dibinātāja un vadītāja, publicējusi rakstus vairākos starptautiskos žurnālos un portālos. Kūrējusi izstādes Ukrainā, Dienvidkorejā, Zviedrijā un Gruzijā, kā arī lasa lekcijas un vada darbnīcas universitātēs un fotogrāfijas skolās.

Piektdien, 8. novembrī, pulksten 18.00, Latvijas Fotogrāfijas muzejs ielūdz uz sarunu ar izstādes "Ķermenis – propagandas veids" autoriem Sergiju Melničenko, Mihailu Palinčaku un kuratori Katerinu Radčenko.

Izstādes atklāšana paredzēta ceturtdien, 7. novembrī, pulksten 17.00, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8 (ieeja no Alksnāja ielas).

Foto: No darbu sērijas "Imagined Community", Mila Tešajeva
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!