Latvijas Fotogrāfijas muzeja rīcībā nodota pēdējo desmit gadu laikā lielākā stikla foto plašu kolekcija. Tā tika atrasta foto mantojuma apzināšanas un saglabāšanas projekta ietvaros, DELFI ziņo projekta rīkotāju pārstāvji.
Atrastajā kolekcijā ir vairāki tūkstoši stikla plašu. Kaut gan precīza to saskaitīšana vēl nav veikta, tiek lēsts, ka kolekcijā varētu būt apmēram 3000 foto plates. To vidū varētu būt triju fotogrāfu – Dāvja Spundes, Konrāda Kraukļa un viņa brāļa dzejnieka Jāņa Ziemeļnieka (īstajā vārdā Jānis Krauklis) – savulaik fotografēti darbi. Foto plates tika atrastas Strenčos – ēkā, kurā 20. gadsimta sākumā atradās foto salons, kā arī dzīvojuši un strādājuši visi trīs minētie fotogrāfi.

Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītājs Vilnis Auziņš stāsta: “Es esmu pārsteigts par to, cik foto plašu kolekcija labi saglabājusies. Tomēr to izpētei – lai noskaidrotu, kurš fotogrāfs foto plates ir radījis un kas tajās varētu būt redzams, – būs nepieciešami vairāki gadi. Tagad droši var teikt, ka kolekcija ir lielākais atradums pēdējos desmit gados. Bet pēc rūpīgas saskaitīšanas var atklāties, ka tas ir pat pēdējo divdesmit gadu lielākais atklājums un pārspēj līdz šim atrastās vērtības.”

Foto mantojuma apzināšanas projekta iniciators, “Latio” direktors Edgars Šīns uzskata: tāpat kā Austrālijā nupat visiem par pārsteigumu tika atrasti līdz šim nezināmi leģendārās grupas “The Beatles” ieraksti un piemiņas lietas, arī Latvijā pastāv iespēja, apzinot foto mantojumu, atrast unikālas foto materiālu kolekcijas. Tāpēc arī cilvēki tiek aicināti senos foto materiālus, kuri visbiežāk mētājas māju bēniņos vai šķūnīšos nevest uz izgāztuvēm, bet nodot Fotogrāfijas muzejam, lai kultūras mantojumu varētu saglabāt nākamajām paaudzēm.

Daudzas atrastās foto plates tiks izmantotas kādā no nākamo gadu tradicionālajiem “Latio” foto mākslas kalendāriem. Šogad kalendārā tiks iekļauti foto klasiķu darbi, kuri septembrī būs aplūkojami arī izstādē Melngalvju namā. Kalendārs foto mantojuma apzināšanas un saglabāšanas projekta ietvaros tiek veidots, lai pievērstu sabiedrības uzmanību fotomākslas darbiem un to radītājiem, kuru vārdi bez pastāvīgas sabiedrības uzmanības var aiziet nebūtībā.

Projektu īsteno nekustamo īpašumu kompānija “Latio” sadarbībā ar Kultūras ministriju un Latvijas Fotogrāfijas muzeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!