Šonedēļ Preiļos notiks izcilā Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna 105.dzimšanas dienas atceres pasākums, informēja Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā. Pasākums iecerēts Preiļu 2.vidusskolas telpās. Šī skola atrodas uz Andreja Paulāna vārdā nosauktās ielas, un pasākumā iecerēts prezentēt iestādes un firmas, kas arī atrodas šajā ielā.
Pasākumā iecerētas dzejnieku un mākslinieku atsauksmes "Andrejs Paulāns atmiņās", kā arī diskusijas par keramiķa devumu mākslā un zinātnē. Paulāna atceres pasākums Preiļos notiks piektdien, 30.novembrī, plkst.14.

Keramiķis Paulāns ir dzimis 1896.gadā Silajāņos. Paulānu dzimtā keramikas tradīcijas koptas vairākās paaudzēs. Andrejs šo mākslu apguvis jau zēna gados no tēva Izidora Paulāna.

Paulāns uzskatāms par dekoratīvās keramikas meistaru. Viņa darbu kolekcijā īpaši ievērojami ir svečturi un vāzes. Kā plastiskā rotājuma meistars Paulāns darinājis izcilus, krāšņi rotātus svečturus. Paulāna darbi novērtēti ne vien Latvijā, bet arī ārvalstīs. 1937.gadā Vispasaules amatniecības izstādē Paulāns par savu veikumu keramikā saņēmis Zelta medaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!