Foto: AFP/Scanpix

Bosnijas pilsētas Kozarska Dubica nacionālajā bibliotēkā atrasts līdz šim nezināms slavenā gleznotāja Pablo Pikaso zīmējums, ziņo vietējie mediji.

Bibliotēkas darbinieki atklājuši, ka Pikaso darbs pie viņiem atrodas kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem un visu šo laiku tas glabājies parastā seifā.

Zīmējumu bibliotēkai esot uzdāvinājis bosniešu nacionālais varonis Boško Šilegovičs, kurš to savukārt saņēmis no paša mākslinieka 1964. gadā, kad viesojās Parīzē kā komunistiskā kongresa dalībnieks. Uz zīmējuma nav nedz datuma, nedz paraksta, taču bibliotekāri ir pārliecināti, ka tas ir Pikaso otas darbs.

Bibliotēkas vadība neatklāj, kāpēc tieši tagad nolemts šo zīmējumu publiskot, jo visu šo laiku tas ir turēts noslēpumā. "Tajā laikā mums nebija nepieciešamā tehniskā aprīkojuma pareizai gleznas uzglabāšakai. Mēs to varējām saglabāt tikai noklusētot tās eksistenci," apgalvo bijušais Kozarska Dubica kultūras centra direktors Stojans Baņjacs.

Pilsētas mērs savukārt paziņojis, ka zīmējums tiks nodots ekspertiem, kas noteiks tā autentiskumu. Ja tas patiešām izrādīsies Pikaso darbs, to izliks vispārējai apskatei.

Spāņu gleznotājs, skulptors, grafiķis, teātra dekorators, keramiķis un dizaineris Pablo Pikaso savas dzīves laikā radījis ap 20 tūkstošus darbu, no kuriem liela daļa glabājas privātās kolekcijās. Pikaso bieži iekļauts dārgāko un ietekmīgāko 20. gadsimta mākslinieku vidū. Šobrīd dārgākais viņa darbs ir glezna "Sapnis" - 2012. gadā to privāta darījuma rezultātā pārdeva par 155 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!