Restaurētā Brīvības pieminekļa svinīgās atklāšanas dienas 24.jūlija vakarā pie monumenta skanēs komponista Zigmara Liepiņa kantāte "Tēvzemei un brīvībai" Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, koru un solistu Kristīnes Zadovskas un Jura Ādamsona izpildījumā. Plkst.23 iecerēta īsa Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonda priekšsēdētāja Raimonda Bultes uzruna un pēc tās atskaņos kantāti.
Skaņdarba laikā paralēli notiks monumenta izgaismošana, bet pēc skaņdarba izskaņas pilsētas kanālā ozolu vainagos tiks iedegti sveču ugunskuri. Taču aģentūras "Rīga 800" izplatītā informācija par to, ka iecerēts gaismas šovs un uguņošana, ir neprecīza un tāpat arī neprecīza ir ziņa, ka kantātes tekstu veidojusi literāte Māra Zālīte, informēja pasākuma režisore Mirdza Zīvere. Vienīgais teksts skaņdarbā esot "Tēvzemei un brīvībai", kāds ir arī kantātes nosaukums. Pie pieminekļa būs uzcelta skatuve, uz kuras mūziķi izpildīs speciāli šim notikumam veltīto skaņdarbu.

24.jūlijā plkst. 13 restaurēto pieminekli atklās Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga, kā arī paredzēta goda sardzes atjaunošana pie monumenta. Pieminekļa zvaigznes un pats Brīvības tēls no sastatnēm tika atbrīvots 21.jūnijā, bet pilnīga monumenta atbrīvošana no sastatnēm plānota 23.jūlijā. Pieminekļa restaurācija notiek par tautas saziedotiem līdzekļiem un šobrīd jau savākti 539 tūkstoši latu.

Nākamais solis pieminekļa restauracijā varētu būt pieminekļa laukuma izveide, pastāstīja Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonda vadītājs Bulte. Šiem darbiem vēl gan nepieciešama sabiedrības aptauja. Pašlaik pieminekļa atjaunošanai savākti 539 000 latu nepieciešamo 700 tūkstošu vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!