Foto: Publicitātes foto
Bulduru Izstāžu namā 22. maijā pulksten 19.00 tiks atklāta stikla mākslinieces Andas Munkevicas personālizstāde "Nospiedumi gaismā", portālu "Delfi" informē izstādes veidotāji.

Anda Munkevica 2018. gadā gadskārtējā konkursa izstādē "JĀ/NEatkarība" ieguva godalgoto veicināšanas balvu jeb otro vietu par darbu "Liepas acs" un iespēju Bulduru Izstāžu namā veidot savu personālizstādi. Arī izstāde-akcija-loterija "Gada Nedarbs-2018", kura Bulduru Izstāžu namā noslēgsies 18. maijā Eiropas Muzeju naktī, var lepoties ar tonnu smagu mākslinieces stikla "nedarbu".

Kā raksta izstādes veidotāji, mākslinieces Andas Munkevicas darbi ir izaicinoši un monumentāli vērienīgi, kas apliecina nevainojamu tehnoloģiju pārzināšu. Vienlaicīgi tie pārsteidz ar piesātinātu emocionālu pildījumu un formas daudzveidību. Mākslinieces izcilās darba spējas un uzticamā darba komanda blakus rada mākslu, kura mums tiek dāvāta kā pārsteiguma balva.

Mākslas darbu dizaina formas un satura sintēze mākslinieces darbos atklāj viņas pasaules uztveri un ļauj ielūkoties tās plašumos. Plastiskās stikla skulptūras, kuras variējas ar konstruktīviem darbiem, atklāj neierobežotās iespējas stikla mākslas dizainā ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Daudzās starptautiskās izstādēs un konkursos mākslinieces darbi ir pamanīti un augstu novērtēti. Tie neapšaubāmi ir atstājuši nospiedumus, atklājot mūsu valsts identitāti, kas spoguļojas mūsu tautas mākslā un kultūrā.

Māksliniece rada ne tikai tehnoloģiski sarežģītus uzdevumus, bet arī monumentālus darbus. Pie tiem pieskaitāmi stikla skulptūra ,,Ainava. Auss. (Landshaft. Uxo)" Nikolskas pilsētā, Krievijā, stikla skulptūra-piemineklis Zolitūdē, kas veltīts 2013. gada bojāgājušo piemiņai, Rīgā, Latvijā, vitrāžas – lielformāta kausējumi Doma baznīcas Marijas kapelas logos, kas veltītas barikāžu piemiņai, Rīga, Latvija.

Anda Munkevica 2000. gadā pabeigusi maģistrantūras studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas un dizaina nodaļā. 1999. gadā mācījusies Pilchuk stikla skolā ASV. 1998. gadā studējusi "Eastlake Glass studio" un "Pratt Fine Arts Centre" Sietlā, ASV. No 2002. gada ir īpašniece un stikla māksliniece SIA "AM studio". Māksliniecei ir bijušas vairākas nozīmīgas personālizstādes Latvijā, kā arī pasaulē. Viņas darbi atrodas muzejos Japānā, Krievijā, ASV, Japānā, Vācijā, Beļģijā, Ķīnā, Ukrainā, Ungārijā, Igaunijā un Latvijā.

"Andas Munkevicas mākslas valoda ir radoša, skaidra un saprotama kā apmeklētājam, tā arī profesionālam vērtētājam. Tā liek domāt līdzi un atstāj iespēju nolasīt mākslinieces atstāto vēstījuma daudzslāņainību, raksta Bulduru izstāžu nama pārstāvji.

Andas Munkevicas izstāde Bulduru Izstāžu namā būs apskatāma no 23. maija līdz 13. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!