Foto: AFP/Scanpix
Čehu mākslinieks Deivids Černijs pirms šonedēļ plānotajām Čehijas parlamenta vēlēšanām Vltavas upē pašā Prāgas centrā noenkurojis plaukstas skulptūru, kura "rāda" paceltu vidējo pirkstu.

Černija vēstījums ir skaidri nolasāms - viņš Čehijā ir pazīstams komunisma idejas pretinieks, bet aptaujas liecina, ka šajās vēlēšanās pirmo reizi kopš Padomju Savienības sabrukuma parlamentā atkal varētu atgriezties komunistiskās partijas pārstāvji, vēsta "CBS News".

Černija nepieklājīgais žests ir veidots no violeta materiāla un paceltais pirksts ir izteikti garāks par pārējiem. Tas Vltavas upē novietots uz pontona netālu no slavenā Kārļa tilta tā, lai būtu pavērsts pret Čehijas prezidenta rezidenci Prāgas pilī.

Pret pili pirksts pagriezts ar nolūku - Čehijas prezidents Milos Zemans ir paudis atbalstu kreisajiem sociāldemokrātiem sadarbībā ar Komunistisko partiju izveidot mazākuma valdību. Ja tas notiks, tā varētu būt pirmā valdība, kurā kopš 1989. gada Velveta revolūcijas varu (lai arī netiešu) atgūs Komunistiskā partija.

Černijs jau agrāk ir ieguvis plašākas sabiedrības uzmanību. Piemēram, 2012. gadā Londonas Olimpisko spēļu laikā viņš prezentēja Londonas divstāvīgo autobusu, kuram bija pievienotas rokas, ar kuru palīdzību tas "pumpējās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!