No mākslas darbu kolekcijas "Zodiaks ķīniešu lietišķajā mākslā", kas nesen bija skatāma Cēsu Izstāžu namā, pazuduši divi mākslas priekšmeti - senas, apgleznotas porcelāna žurciņas.
Darbi pazuduši dienā, kad Cēsu Iztāžu namā tika atklāta piemiņas izstāde "A.Dronim - 95". Tajā dienā Cēsu Izstāžu namā bija ieradušās Taivānas vēstniecības Latvijā pārstāves, kuras visus darbus iepakoja kastēs un novietoja tās Izstāžu nama vestibilā promvešanai. Vēlreiz pārlūkojot kolekciju, darbinieces atklāja, ka no kompozīcijas "Žurkas precības" pazudušas divas žurciņas.

"Ar šādu zādzību Cēsu Izstāžu nams sastopas pirmo reizi. Laikā, kad šī izstāde apceļoja Franciju, Poliju, Lietuvu, kā arī citas Latvijas pilsētas, no kolekcijas nepazuda neviens darbs. Taču Cēsīs, brīdī pirms aizvešanas uz Taivānu tā tika apzagta. Taivānas vēstniecība mums ļoti uzticējās. Cēsu Izstāžu namam pat bija daudz labvēlīgāki noteikumi izstādes eksponēšanai, jo darbi nebija jānovieto zem stikla vitrīnām. Mēs pat ļāvām bērniem darbus aptaustīt ar rokām. Tā bija ļoti liela uzticēšanās," pastāstīja Rutmane.

Bija jau sāktas pārrunas ar Taivānas vēstniecību arī par turpmāko sadarbību kultūras jomā. "Kā to veikt turpmāk ar tādu smagumu sirdī," retoriski vaicāja Rutmane.

Nav pazuduši vienīgi darbi, bet izjaukta vesela vērtīga kompozīcija, kas kopumā sastāvēja no 20 šādām žurciņām. Izstādes atklāšanas laikā tā piesastīja daudzu skatītāju uzmanību. Abas pazudušās žurciņas nolauztas no kompozīcijas pametnes.

Gan Taivānas vēstniecības Latvijā pārstāvji, gan Cēsu Izstāžu nama darbinieki vēl cer, ka vērtīgie darbi atradīsies.

"Taču kāda sadarbība būs turpmāk un vai tā vispār būs, var vienīgi minēt," sacīja Rutmane.

Taipejas misijā BNS informēja, ka iestādei nav nekādu pretenziju pret izstāžu namu, jo, iespējams, kompozīciju sabojājis kāds no apmeklētājiem. Nekādas sankcijas pret izstāžu namu Taivānas pārstāvniecība Latvijā neparedz.

Minēto mākslas priekšmetu vērtība nav izsakāma naudā, jo tā ir kultūrvēsturiska vērtība.

Policija par notikušo nav informēta.

Pašlaik izstādes darbi jau aizvesti atpakaļ uz Taivānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!