Foto: Publicitātes attēli
No 18. augusta līdz 19. septembrim Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā (Zāģeru ielā 7) būs skatāma Aleksandra Ņeberekutina personālizstāde „Atmiņu krātuves elpa akvareļos”.

Izstādes atklāšanas dienā, 18. augustā, laikā no plkst. 15.00 līdz plkst. 17.00 “Dauderu” dārzā notiks tikšanās ar mākslinieku. Savukārt svētdien, 22. augustā, plkst. 15, gan interesenti, gan pieredzējuši akvareļu gleznotāji aicināti piedalīties Aleksandra Ņeberekutina vadītā meistarklasē, kas arī notiks ziedošajā “Dauderu” dārzā. Dalība meistarklasē ir bez maksas. Krāsas, otas un papīrs jāņem līdzi.

Abiem pasākumiem jāpiesakās iepriekš un pie ierašanās jāuzrāda sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts (neattiecas uz bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem). Apmeklējot izstādi citās dienās, jāievēro spēkā esošie valstī noteiktie vispārējie epidemioloģiskie nosacījumi.

Izstādē „Atmiņu krātuves elpa akvareļos” eksponētajos darbos redzami Latvijas vēsturisko pilsētu skati, muižas un pilis, dabas ainavas. Mākslinieks pārdzīvo, ka vēsturiskas ēkas, kurās nolasāms vairāku gadsimtu garumā uzkrāts vēstījums (koka un mūra nami pilsētās, muižiņas laukos), tiek nojauktas vai pamestas, atstātas bez ievērības, un pakāpeniski iet bojā. Tāpēc viņš rada darbus ar mērķi iemūžināt vēl pieejamās arhitektūras un kultūras liecības, nepieļaut to nonākšanu pilnīgā aizmirstībā, saglabāt nākamām paaudzēm vismaz priekšstatu par tām.

Aleksandrs Ņeberekutins (1962) ir profesionāls mākslinieks, kurš savu aicinājumu kalpot mākslai izjutis jau bērnībā. Dzimis Krievijā, nelielā pilsētiņā Kalača, kuru 18. gadsimta sākumā dibinājuši brīvie ukraiņu ieceļotāji. Mācījies mākslas skolā Buturļinovskas pilsētā, vēlāk studējis Ļeņingradā (Sanktpēterburgā) slavenā padomju gleznotāja, nopelniem bagātā goda mākslinieka Mihaila Tkačova mākslas darbnīcā, pilnveidojies arī citās mākslas, zīmēšanas un glezniecības studijās. Rīgā mākslinieks dzīvo kopš 1984. gada.

Mākslinieks galvenokārt strādā eļļas un akvareļtehnikā. Regulāri piedalās mākslinieku grupu izstādēs, plenēros, mākslas darbu izsolēs un meistarklasēs. Rīko personālizstādes Latvijā un ārvalstīs. Kopš 2015. gada pilda Latvijas akvarelistu starptautiskās savienības (IWS Latvia) pārstāvja pienākumus un piedalās starptautisku izstāžu organizēšanā. Kopš 2016. gada pārstāv Latvijas māksliniekus ikgadējā starptautiskā akvareļu festivālā Fabriano pilsētā Itālijā. Aleksandra Ņeberekutina darbi atrodas muzejos un privātās kolekcijās Latvijā, Krievijā, ASV, Itālijā, Spānijā, Ķīnā u.c. valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!