Foto: Solomons Geršovs
Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 25. septembrī plkst. 16.00 atklās jauno rudens izstāžu sezonu, kas šogad ir ar devīzi "Veltījums Rotko" – atzīmējot mākslinieka Marka Rotko 113. dzimšanas dienu, portālu "Delfi" informē Rotko mākslas centra pārstāvji.

Jaunajā rudens sezonā apmeklētāji varēs baudīt Jekaterinas Ježkovas (Vācija) izstādi "Caur laiku". Mākslinieci portretu cikla radīšanai iedvesmojusi senlaiku skolas fotogrāfija no pirmsrevolūcijas Krievijas sieviešu ģimnāzijas arhīva. Šie portreti ir reāli un nedaudz iluzoriski un parādās uz audekla caur laika slāņiem. Tēli kompozīcijās ir kā atvērtas dvēseles, kas satiek mūs pēkšņi ar savu atklātību un neaizsargātību. Izstāde būs aplūkojama līdz 14. oktobrim

Otra izstāde rudens sezonā ir Martinas Lafonas (Francija) "Krāsas pludinājums. Veltījums Rotko". Mākslinieces daiļradi iezīmē daudzo gadu aizraušanās ar Rotko daiļrades izzināšanu un izprašanu, tajā skaitā mēģinot saprast Rotko glezniecības rokraksta noslēpumu un krāsu pludinājuma un slāņojuma spēku. Māksliniecei ir būtiska viņas daiļradē krāsa un tās nokrāsas. Izstāde būs aplūkojama līdz 30. oktobrim

Tāpat 25. septembrī tiks atklāta starptautiskā simpozija "Mark Rothko 2016" dalībnieku darbu izstāde. 12. starptautiskā glezniecības simpozija darbi turpinās nodrošināt izcilā meistara Marka Rotko dzīvās piemiņas saglabāšanu darbos. Plašais simpozija dalībnieku ģeogrāfiskais spektrs un pieredze veido nepārtrauktību un pasaules mākslas kartes pārklājumu Rotko vārda zīmē.

Jaunajā rudens sezonā Rotko centrā būs aplūkojama arī Solomona Geršova (Krievija) izstāde "Pārvarēšana".

Solomona Geršova daiļrade runā par laiku un notikumiem, traģismu un mīlestību. Izteikts ekspresīvs glezniecības triepiens. Izstāde veltīta Daugavpilī (tolaik Dvinskā) dzimušā mākslinieka 110. jubilejai.

Rudens izstāžu ciklā arī kopizstāde – Anatolijs Zelčs, Vjačeslavs Fomins, Anatolijs Šandurovs – "Paralēles".

Izstādi raksturo trīs mākslinieku atšķirīgie rokraksti, mediji, bet līdzīgā doma un vēstījuma formāts, caur kuriem tie uzrunā skatītāju. Māksliniekiem ir būtiskas tiešās un netiešās paralēles, saikne ar Latgali.

25. septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs jau atkārtoti aicina visus iesaistīties īpašā "Baltās lapas akcijā", kuras ietvaros katrs, kas atnesīs līdzi jaunu zīmēšanas albumu un dāvās to Rotko centram varēs apmeklēt visas mākslas centra ekspozīcijas bez maksas. Akcija darbosies visu dienu no plkst. 11.00 līdz plkst. 19.00 savukārt pārējiem apmeklētājiem ieeja par akcijas cenām.

Jauno izstāžu sezonu skatītāji varēs baudīt līdz šī gada 6. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!