Foto: Jānis Nīgals
Trešdien, 1. novembrī, plkst. 16.30 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Jauniešu klubs aicina jauniešus (vecumā no 15 līdz 19 gadiem) uz īpaši izstrādātu dinamisku ekskursiju "Jaunieši jauniešiem par dizainu", kas norisināsies Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Gatavojoties valsts simtgadei, LNMM Jauniešu klubs īpašu uzmanību pievērsis Latvijas kultūras mantojuma apgūšanai, tai skaitā iepazinis Latvijas dizaina ikonas, kas atrodas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijā. Īpašās nodarbībās kluba dalībnieki tikās ar muzeja speciālistiem un dizaineriem, lai gūtu noderīgu informāciju par augstvērtīgiem dizaina priekšmetiem, radošo procesu un dizainera darba specifiku.

Jauniešu klubs padziļināti ieskatījies vecmeistara Anša Cīruļa (1883–1942) daiļradē, kas ir nozīmīga ne vien Latvijas dizaina vēstures kontekstā, bet arī ir devusi iedvesmu dizaineriem mūsdienās. Šī gada oktobrī LNMM Jauniešu kluba biedri apmeklēja dizaina studijas "Asketic" prezentāciju par jaunizveidoto burtveidolu "Cirulis Display", kura iedvesma meklējama tieši Anša Cīruļa rokrakstā.

Apkopojot interesantākos faktus par Latvijā attīstīto dizainu, LNMM Jauniešu kluba entuziasti sagatavojuši īpašu ekskursiju saviem vienaudžiem, kurus saista dizaina joma. Ekskursijas laikā klātesošie varēs iepazīties ar "Miesai", "Variant Studio", "Qoo Qoo", "MAREUNROL'S", "Taada Aada", "B.L.U.E." un citu zīmolu radītajiem dizaina priekšmetiem. Pasākuma noslēgumā būs izdevība laimēt zīmola "Taada Aada" īslaicīgos tetovējumus no komplekta "Māksla".

LNMM Jauniešu klubs ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja bezmaksas programma skolas vecuma jauniešiem (15+), kurus interesē muzeji, māksla, dizains un kultūra. Klubs uzsāka savu darbību 2017. gada pavasarī ar mērķi stiprināt jauniešos izpratni par muzeju nozīmi kultūrtelpā.

Kluba vīzija ir kļūt par pastāvīgu muzeja vidē radītu platformu jauniešu iesaistei un radošai izaugsmei. Tā ietvaros jauniešiem ir iespēja tikties ar mākslas un kultūras profesionāļiem, uzzināt vairāk par to, kas ir mākslas muzejs, kas tajā slēpjas, kāda ir mākslinieka un dizainera ikdiena, kādi procesi veido Latvijas kultūras ainu. Tikšanās reizēs kopā ar līdzīgi domājošiem vienaudžiem jaunieši aktīvi darbojas, dalās iniciatīvās un izvirza idejas, lai uzlabotu muzeju piedāvājumu jauniešu auditorijai un veicinātu muzeju attīstību.

2017. gadā LNMM Jauniešu kluba sastāvā ir 20 biedri vecumā no 15 līdz 19 gadiem.

Pieteikšanās ekskursijai individuāli līdz 27. oktobrim, rakstot uz e-pastu dmdm@dmdm.lv vai zvanot pa tālruni (+371) 67 830917. Dalībnieku skaits ir ierobežots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!