Foto: Publicitātes foto
2014. gadā prezentēti daudzi ievērības cienīgi ārvalstu un Latvijas mākslas projekti.

Šoreiz "Delfi Kultūra" piedāvā ieskatīties šī gada spilgtāko mākslas projektu apkopojuma otrajā daļā.

Tajā pārstāvēti dažādi īpatnēji mākslas projekti, tostarp, vācietes izkrāsotā dzelzceļa teritorija, rokas kā cilvēka baiļu simbols, īpatnējas skulptūras no rotaļlietu detaļām.

Pirmo daļu iespējams apskatīt šeit.

Jaunam 'Ferrari' milzu ātrumā uzpūš krāsu


Foto: http://fabianoefner.com/

Šveiciešu mākslinieks Fabiāns Oifners savā mākslas projektā apsmidzina "Ferrari California T" ar ultravioleto krāsu, lai tādējādi radītu vizuālu ātruma attēlojumu.

Turpinot savus cilvēka acij slēptā laika vizualizācijas eksperimentus, Fabiāns Oifners uzsāka sadarbību ar "Ferrari", lai atspoguļotu "Ferrari" 2015. gada modeļa "California T" lielo ātrumu un iespaidīgo veiktspēju. Oifners nesen viesojās "Ferrari" galvenajā mītnē Maranello, Itālijā, lai pats savām acīm redzētu to, ka "Ferrari" jaunākais spēkrats ir labākais kāds līdz šim radīts.

Fotogrāfe sevi 'iztēlojas' ar dažādiem partneriem

Čehu fotomāksliniece Dita Pepe izveidojusi plašu fotogrāfiju sēriju "Pašportreti ar vīrieti". Viņa šajā mākslas projektā uzņēmusi desmitiem fotogrāfiju, ļaujot iztēloties visdažādākos ģimeņu tipus un modeļus, kādos viņa un jebkurš teorētiski varētu atrasties.

Viņas mērķis, veidojot šo fotogrāfiju sēriju, ir parādīt, ka mēs jebkurš varam kļūt par jebko, kas mēs vēlamies būt, ir tikai jāgrib. Lai gan fotoprojekta nosaukums norāda, ka Pepe uzņem pašportretus "ar vīrieti", mākslinieces darbos redzamas arī vientuļo māšu, viendzimuma pāru, studentu un citi mūsdienās izplatīti kopdzīves modeļi.

Galvaspilsētu ainavas pēc paredzamā 'nākotnes kara'

Pieaugot spriedzei Ukrainā, un no jauna runājot par Aukstā kara dalījumu starp Austrumiem un Rietumiem, Berlīnē dzīvojošais mākslinieks Maikls Zeks izveidojis kolāžu sēriju ar karā izpostītu pilsētu ainavām.

Vāciete gar dzelzceļu izkrāso kokus, zāli un ēkas

Foto: Publicitātes foto

Gandrīz visur pasaulē ainavas dzelzceļa tuvumā ir visai nepievilcīgas. Filadelfijas pilsētas, ASV, vadība nolēma to labot un uzaicināja slavenu Vācijas mākslinieci Katrīnu Grosi ap dzelzceļu izkrāsot ap dzelzceļu esošās nepievilcīgās ainavas.

Kopumā viņa projekta laikā dažādos dzelzceļu līniju aktīvākajos punktos izveidoja septiņas instalācijas, kas ir redzamas galvenokārt vilcienu pasažieriem. Grosa īpašā rakstā dažādos krāsu toņos šajās vietās ar krāsu nosedza visu - zemi, sakaru torņus, elektrības kabeļus, augus un pat pamestas rūpnīcu ēkas.

Čehi fotografē zooloģisko dārzu krātiņus

Divi jauni čehu fotogrāfi Jakubs Skokans un Mārtins Tūma ir izveidojuši fotogrāfiju sēriju, kurā iemūžina mākslīgi veidotās dabas ainavas. Abi konceptuālās mākslas pārstāvji savus darbus fotografējuši dažādos Eiropas zoodārzos.

Mākslinieki norāda, ka šī dzīvniekiem radītā vide ir sistemātiski veidota no dabas materiāliem vai to imitācijām, kam pa vidu neizbēgami redzamas dažādas "ne-dabiskas" lietas, piemēram, caurules, durvis, kabeļi. Vienlaikus fonā bieži vien redzami dažādi sienu gleznojumi, kuri parasti ir idealizēti. Mākslīgās vides veidojumi, piemēram, klintis bieži redzami arī pie zoodārza celiņiem, kur dzīvnieku nemaz nav.

Izkrāsots mākslinieks 'pazūd' acu skatam

Foto: Publicitātes foto

Starptautiski novērtētais Ķīnas mākslinieks Liu Bolins nupat Londonas "Scream" galerijā atklājis vienu no savām vērienīgākajām izstādēm, kurā iekļauti arī pēdējā laika darbi, kuru sēriju pats dēvē par "sociālajiem hameleoniem".

Rokas - kā cilvēka baiļu un vēlmju simbols

Foto: Vida Press

Multimediju mākslinieks Babaks Hoseini sadarbībā ar fotogrāfu Džefriju Vanhūtu radījis satraucošu mākslas projektu - foto ilustrāciju sēriju, kas nosaukta "Ô les mains" ("Ak, šīs rokas"). Sērija sakņojas idejā par "rokām kā cilvēka vēlmju un baiļu simbolu".

To iedvesmojis filozofa Ludviga Vitgenšteina izteikums: "Ja jūs nezināt, ka te ir viena roka, mēs dosim jums visu pārējo."

Skulptūras no rotaļlietu detaļām

Foto: Publicitātes foto

Ar visai īpatnēju mākslas projektu sevi pasaulei pieteicis Dienvidāfrikas mākslinieks Freija Džobinss. Viņš no dažādu rotaļlietu fragmentiem veido skulptūras, tostarp savdabīgus portretus.

Indietis 'Svēto vakarēdienu' uzglezno ar mēli

Foto: Kadrs no video

Indiešu mākslinieks Anī Kejs (Ani K) ir radījis vairāk nekā 1000 mākslas darbu, tos visus gleznojot ar mēli. Liela daļa no viņa radītajiem darbiem ir reliģiska rakstura, tostarp tapusi arī Leonardo da Vinči gleznas "Svētais vakarēdiens" lielizmēra kopija.

Papīra 'skulptūra - akordeoni'

Foto: Kadrs no video

Kāds Ķīnas mākslinieks, izmantojot tūkstošiem gadu senu ķīniešu rotājumu izgatavošanas tehniku, sācis veidot klasisko skulptūru kopijas.

Lai panāktu vēlamo efektu, viņš sākotnēji salīmē kopā tūkstošiem smalka papīra loksnes. Pēcāk viņš iegūto papīra kluci slīpē, griež un frēzē, gluži kā tas būtu koks, ģipsis vai kāds cits skulptoru izmantots vidējas cietības materiāls.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!